Първата редовна мисия на SpaceX завърши успешно

Капсулата Dragon успя да прибере четиримата астронавти на Земята
44
Първата редовна мисия на SpaceX завърши успешно
Снимка: Bloomberg

Компанията SpaceX на Илон Мъск успешно върна четиримата астронавти на Земята, след като приключи първата си редовна мисия до Международната космическа станция. Това за пореден път доказа, че компанията е единствения търговски партньор на НАСА, който е способен да превози хората до сега, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Капсулата Dragon се приземи в Мексиканския залив на запад от Флорида малко преди 3 часа сутринта в неделя, според видеото, споделено от НАСА. Космическият кораб на SpaceX трябваше да прибере капсулата с астронавтите Майкъл Хопкинс , Шанън Уокър , Виктор Глоувър и Соичи Ногучи и да ги върне на брега, за да бъдат прегледани от лекар.

Завръщането на екипажа след повече от пет месеца слага край на първата редова мисия на Space Exploration Technologies въз основа на договор с НАСА за транспортиране на хора до космическата станция. Това е първият път, в който четирима астронавти посещават станцията на американски космически кораб, след като програмата за совалки приключи през 2011 г. SpaceX транспортира двама астронавти до станцията и обратно миналата година в тестова мисия, изпреварвайки другия търговски партньор на НАСА, Boeing.

За последното пътуване до вкъщи от космическата станция екипажът потегли около 21:00 часа, този час бе избран въз основа на прогнозата за времето на Земята. По време на полета след навлизане в земната атмосфера капсулата се сблъсква с температури до 3500 градуса по Фаренхайт (1927 градуса по Целзий). Бреговата охрана наложи 3-километрова зона за сигурност около мястото на приземяването.

Успешното завръщане на "Екип-1" засилва ролята на SpaceX в космическите полети с екипаж на НАСА. Компанията бе избрана от космическата агенция на САЩ през април и за създаването на система за кацане на хора на Луната с футуристичния Starship.

Boeing разработва втори космически апарат за програмата на НАСА за комерсиални полети с екипаж "CST-100 Starliner", който е затруднен заради известни забавяния и един неуспешен тестови полет миналата година, без астронавти на борда. Boeing се надява да направи втори тестови полет със Starliner без хора идния август.

Още вижте в кадрите на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
оле мале,голем майтап!!!..Ама СЛЕПИ ли сте бре?..-"Капсулата",УЖ навлязла с десет километра в секунда в атмосферата,от височина 300 км,изглежда като НОВА,току-що боядисана и купена от "Амазон"!!!Нема и "ГРАМ ОБГАРЯНЕ" от чудовищната температура,която се получава!..ГРАМ!!!..па и друго:..-Какви са тия театрални реквизити с тия бяли ГАЩИРИЗОНИ и..РИБАРСКИТЕ БОТУШИ на "астронавтите"?!?!..тоя "амерички Корейко"-"Илон Мъск" ,ще сложи в малкия си джоб Джордж Лукаш....
28
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бушон, не се напъвай - ще ти изгори бушонът.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** сън не го хваща от тролски помисли.Така плюха и когато Съветската ТВ предаваше директно в петъчните черно-бели емисии кацането на американските космонавти на луната.И с тва ще си останат балалайките.
26
2
 
7
 
! Отговори
Бушончето Мъск преди 2 години
До Solar PowerСлаб 2 по Логика , Шерлок Солар Пауъров . За какво им е на държавното предприятие / ебаааси как го нарече, хаха / НАСА да е печелившо ? След като получава огромни държавни субсидии ВСЯКА ГОДИНА без някой да иска от него да връща от тия пари .
25
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Бушончето Мъск: Елементарно Уотсън ! Защото по света няма нито едно печелившо държавно предприятие :)
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТая кофа се разтопила целата как са оживели тия не знам хахахаха...Смятай че искат "тая кофа" да я използват отново . И ако и следващия път не се разтопи ... да качат на нея ПАК астронавти ...
23
5
 
10
 
! Отговори
Бушончето Мъск преди 2 години
До АнонименРушняците направиха един-единствен полет с тяхната совалка за многократно използване "Буран" и я оставиха да ръждясва в хангара. НАСА продължи със Спейс Шатъл ,като криеха реалните разходи надвишаващи ТРИ ПЪТИ официално обявените , докато не изгоряха 14 американски астронавта . След това се принудиха да използва ракетите на Вечния си идеологически враг - Русия за да отидат до собствената си МКС.Научиха си урока. Затова вместо да рискуват решиха разумно да използват БУШОН ... Мъск.
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая кофа се разтопила целата как са оживели тия не знам хахахаха
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бушончето МъскЗащо държавата не прави всичко сама? Space X не съществува, за да обслужва само NASA, няма на главата си хиляда други проекта и да - може да прави издънки, без да се страхува толкова.
20
1
 
11
 
! Отговори
Майкъл преди 2 години
Като чета коментарите на феновете на *** ,се вижда че на две магарета сламата не могат да разделят,тръгнали да дават мнение за Мъск.Айсиктир от тука бе ***!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ся ко...
18
12
 
11
 
! Отговори
Бушончето Мъск преди 2 години
След като НАСА разполага с огромно държавно финансиране, има технолигиите , има космодрум и астронавти и тренировъчни центрове за астронавти... защо НАСА дава тези пари на частен изпълнител на не си върши сама работата?Много ясно. Мъск е бушон който предпазва НАСА от издънки и аварии.Откакто совалките за многократно използване на НАСА станаха причина 14 астронавти да загинат НАСА не се наема да прави полети.Преди бяха руснаците а сега е МЪСК.Ако нещо се случи, НАСА са чисти, Мъск ГОРИ.Амин
17
8
 
14
 
! Отговори
Антипутин преди 2 години
Да ,ама ние,руснаците имаме ракети,които могат да унищожат Америка. Този рефрен на руснаците,повтарян и от обикновени хора от Русия,не само приближени на Путин,показва колко са далеч от нормалният свят. По близо са до Иран и Ал Кайда, отколкото до обикновени хора ,желаещи мир и благоденствие.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те руснаците са по анимациите с тяхните безаналогови ракети...
15
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за 10 години Мъск изпревари Русия с нейната космическа програма дето е на 70 години :))))Монголските роби не могат да се мерят с Мъск.
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка винаги е била водеща в технологиите.Русия е в блаттото, наречено Азия
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рогозин доказа по категоричен начин, че снимките на приводнилата се капсула Драгон са правени в басейна в задния двор на Байдън. За да не видят комшиите, снимките са правени през нощта.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17Разбирам приятелю, но за 50-60 години виж какво се случи в другите области на науката. Биха звучали фантастика през 1970. А в този случай никакъв напредък. Че дори кадри няма при тази дигитална и цифрова техника. Или са анимирани или размазани като снимани със Смяна 5. Или правени в студио.
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези космически полети и нечувани достижения не са мръднали от времето на Студената война. За какво се трошат пари идея си нямам. Каква е целта изобщо на тези кръжения около Земята. Идиотизъм пълен
10
10
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ееей на тва му се вика летящ бойлер. Мен *** интересува тоз бойлер има ли уай фай?