Си Дзипин иска цял Китай да мисли като него

Така той ще установи контрол над цялата държава
23 юли 2021 21:45, Нели Христова
91
Си Дзипин иска цял Китай да мисли като него
Снимка: БГНЕС

Дни след навлизането си във втория си век, китайската комунистическа партия определи своя приоритет за новата ера - затягане на идеологическия контрол над 1,4 милиарда китайци.

Тази седмица партията публикува нова насока за идеологическа и политическа работа, която е насочена не само към своите членове, но и към "цялото общество".

Откакто Си Дзинпин е на власт, партията провежда най-тежките идеологически репресии от десетилетия. Той многократно предупреждава срещу "проникването" на западните идеи, подклажда агресивен национализъм и задушава академичните и медийни свободи.

И сега, въпреки че заглуши почти всички форми на несъгласие, партията изглежда се притеснява, че все още не притежава достатъчно идеологическа и политическа лоялност - и полага огромни усилия за удвояване на усилията и на двата фронта.

"Идеологическата и политическа работа е добрата традиция на партията, ярко изразена характеристика и видно политическо предимство - тя е спасителната линия на цялата й работа", се казва в насоката. "Това има значително влияние върху бъдещата съдба на партията, дългосрочната стабилност на страната и сплотеността и единството на нацията."

Централна част от кампанията е съсредоточена върху популяризирането на "Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характерни черти за новата ера", политическата доктрина на Си, която е била записана в конституцията на партията през 2017 г. "Мисълта на Мао Дзедун" и първостепенният лидер Дън Сяопин "Теорията на Дън Сяопин" имат своите едноименни политически философии, залегнали в теоретичния пантеон на партията.

От 2017 г. доктрината на Си често се изучава от партийните кадри на срещи и в специално разработено пропагандно мобилно приложение, предназначено да преподава философията.

А сега партията иска широката общественост да засили своето "чувство за политическа, идеологическа, теоретична и емоционална идентификация" с идеологията на Си, съгласно директивата.

Вече набира скорост кампания за навлизане на доктрината на Си и по-далеч - "в учебниците, в класните стаи и в мозъка на учениците", според Министерството на образованието на страната.

В изявление миналата седмица министерството заяви, че началните и средните училища в цялата страна ще започнат да използват учебници по "Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за новата ера" през септември. Миналата есен десетки университети - включително водещи в световен мащаб институции като Пекинския университет и Университета Цинхуа - стартираха въвеждащи курсове по него.

И миналия месец Централният комитет на партията одобри седем нови изследователски центъра за идеологията на Си, добавяйки към 11-те вече създадени. Тези центрове са създадени от водещи университети и мозъчни тръстове, провинциални правителства и министерства на централното правителство.

Последният, стартиран миналата седмица от Министерството на екологията и околната среда, е посветен на "Мисълта на Си Дзинпин за екологичната цивилизация". Други са създадени за изследване на "Си Дзинпин - икономическа мисъл", "Си Дзинпин - мисъл за дипломацията" и "Си Дзинпин - мисъл за върховенство на закона".

Ву Цян, политически анализатор в Пекин, каза, че кампанията е част от хода на Си за по-нататъшно консолидиране на властта и барабанска подкрепа преди 20-ия конгрес на партията догодина. На тази среща се очаква той да остане за трети мандат, след като премахна ограниченията за президентския мандат през 2018 г.

"Има много спекулации дали доктрината на Си ще бъде съкратена официално до "Мисълта на Си Дзинпин" на 20-ия конгрес и цялата идеологическа и политическа работа поставя началото на това", казва Ву.

Докато международните медии отдавна наричат ​​философията на Си просто "Мисълта на Си Дзипин", официалното й име остава непроменено. Официалното му съкращаване би поставило наследството на Си на равна риторична основа с Мао, който изгради култ към личността около себе си и управлява Китай до смъртта си през 1976 г.

Линг Ли, експерт по китайска политика и право във Виенския университет, заяви, че за разлика от Китай на Мао, китайците сега са изправени пред поток от цифрова информация, въпреки най-добрите усилия на партията за цензура. "Следователно, ако партията е решена да излезе от информационната битка като победител, за нея е жизненоважно да реконструира обектива, с който хората четат и интерпретират информация, така че хората винаги да могат да стигнат до "правилния" извод, дори когато са изложени на нецензурирана информация", обяснява тя.

И за да направи това, партията се стреми да затегне идеологията във всички аспекти на обществото, от правителството, компаниите, училищата, селските села и градските жилищни общности до интернет, според директивата.

Например на компаниите се казва да съчетават идеологическата и политическата работа с ежедневното производство, експлоатация, управление и развитие на човешките ресурси, така че служителите да могат "да разрешат идеологическите съмнения, да потушат духовните грижи, да утолят културната жажда и да облекчат психологическия натиск".

В жилищните общности партията изисква идеологическа и политическа работа "дълбоко да проникне в работата и животад на масите". В провинцията партията иска да възпитават "фермери от нова ера с идеали и морална почтеност", които също са  "добре образовани и дисциплинирани".

Например някои села удвоиха идеологическото образование, като излъчиваха партийна пропаганда от високоговорители, монтирани на покривите на домовете на хората. В село Хибайпо в провинция Хубей, което е съсед на Пекин, високоговорителите разпространяват мисълта на Си Дзипин, партийни теории и политики на селяните три пъти на ден, според статия, публикувана миналата седмица от партиен акаунт в социалните медии.

В провинция Анхуей този тип пропагандни високоговорители са поставени в 10 000 села. "Слушането на високоговорителите и изучаването на духовете на важните речи на генералния секретар Си Дзинпин... се превърна в нова тенденция сред фермерите и другите жители на селските райони", се казва в статията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
0
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 2 години
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечо Пух!!
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
народа им си е виновен, щом им стиска да го слушат а не станат и изметат подобни изчадия, защото този индивид не им е дал той живота им за да се гаври с тях, но всичко си зависи от народа
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправете си заглавието - Си ДзиНпин.

Спонсорирани публикации