Джеф Безос предложи $2 млрд. за сонда на Луната, иска да измести Мъск

Договорът за система за кацане бе възложен на конкурентната "SpaceX" през април
27 юли 2021 18:30, Петя Славова
51
Джеф Безос предложи $2 млрд. за сонда на Луната, иска да измести Мъск
Снимка: БГНЕС

Основателят на Amazon, Джеф Безос, предложи на НАСА да поеме плащането на 2 милиарда долара в замяна на договор за неговата компания "Blue Origin" за изграждане на спускателен апарат, с който да се върне в Луната, като тази, която американската космическа агенция предостави тази година на неговия съперник "SpaceX", съобщава "Дойче Веле".

Договорът за система за кацане на хора (HLS) на стойност около 2,9 млрд. долара бе възложен на конкурентната компания "SpaceX" през април. Но "Blue Origin" и трета фирма "Dynetics" протестираха срещу това решение пред службата за прозрачност на правителството на САЩ.

САЩ се стремят да се върнат на Луната до 2024 г. по програмата Artemis и се надяват да използват уроците, извлечени от тази мисия, за да се подготвят за пилотирана мисия до Марс през 2030 г.

В писмото си до администратора на НАСА Бил Нелсън Безос заяви, че предложението му ще "преодолее недостига на финансиране", което накара космическата агенция да избере само един изпълнител, а не двама, които след това ще се конкурират помежду си.

Безос добави, че "тази оферта не е удължаване на плащане, а пълно и постоянно разширение".

Откакто загуби офертата, "Blue Origin" неистово настоява решението да бъде отменено, карайки Сената да приеме законопроект, който добавя 10 милиарда долара към HLS.

Но законодателството все още се обсъжда в Камарата на представителите и неговите критици го наричат "спасяването на Безос".

Бизнесменът милиардер пише, че предимството на десантора "Blue Moon" на "Blue Origin" е, че той използва течен водород като гориво, което може да бъде извлечено от лунния лед според плановете на НАСА да използва земния спътник за зареждане с ракети, посветени на по-дълбоки операции в Слънчевата система .

Той добави, че компанията ще тества своя десант в орбита около Земята за собствена сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Хмм: Зависи ! Ако neuralink напредне бързо , то до 10 години ще могат да му свалят съзнанието в машина ..... така ,че споко тези или макс следващите ще живеят много дълго.... а антиваксърите ще *** здраво заради невежеството си :) Дано не повлекат и останалите нормални хора ....
33
1
 
14
 
! Отговори
Сости преди 2 години
А ние тука си избрахме продънен чалгар и озверели комунисти да ни качват в космоса...смех у публиката драги зрители
32
2
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Безос си върти бизнеса, става от богат по -богат, от лаком по- лаком, вече и космоса му се струва вкусна хапка.Да си амбициозен не е лошо, но от сериозно преяждане се умира, готин
31
2
 
0
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Само от ник-а ти е ясно за начина ти на мислене . Не коментирам повече.
30
2
 
2
 
! Отговори
Не няма корупция преди 2 години
в САЩ, там има само предприемачи които предлагат комисион ...
29
1
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До ПроСоТо ---- Камъните не бяха хвърлени във вашата градина, а в келемето на трудно мислещи индивиди и още по-трудно виждащите накъде се движи света. Нищо лично. ;)
28
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер===Какво ще рече вопъла ти .."разни ТеКеЗеСари и поливъди от ДеЗеСетата с",МАЙН ФЮРЕР?!..В коя година битуваш?..1950-та?
27
4
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
След като летят и се вижда, и се следи и се слухти, и се хвърлят пари, то означава, че хората правят нещо, а не нищо, като събитията след изборите в България. По тези причини разни ТеКеЗеСари и поливъди от ДеЗеСетата с птичи мозък не могат да разберат все още, че пари имат умните, талантливите, пробивните, надарени с интуиция личности, които дърпат прогреса напред, а не разни северовасточни джуджета предлагащи анимации на ракети за самоунищожение.
26
1
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Сега, няма как ако си достигнал първи до планета, звезда или спътник на планета да става твоя ей така. Просто трябва да имаш ресурси да я защитаваш.
25
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да вземат и наште астронафти Славчо, Мая и Гнома :))))
24
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
"което може да бъде извлечено от лунния лед" Яко е предрусал, като Слави наркомана
23
0
 
3
 
! Отговори
Киро преди 2 години
До Анонимен 18 Аз съм ходил на Луната. Няколко пъти.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 Хаха. Потен текезесар с 20лв в джоба нарича Безос и Мъск "прошляци".
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо новата планета или звезда ,не става част от държавата, която я достига? Това е все едно преди 2к години, който си намери земя си е негова и е защитава?
20
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
И кво ся?..Освен да ме блокирате немате ли друга работа?..Ще пробвам пак:..-"Капсулата" на снимката си е чиста проба Луксозно бунгало на Малдивите!..ВСЕКИ,който е виждал какво става с възвръжаемите капсули би разбрал..Но,както стана ясно:-Въпроса са МИЛИАРДИТЕ!..А как се получават те?..-Ами по най-лесния начин:-С груби лъжи,ПРАЗНИ обещания и..задължителния "МАГАРИЧ"..
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко ши праят там ? Аз съм си мислил какво може да се направи на обратна страна на луната за да има смисъл ,а не като при американците просто една скъпа разходка по луната. Има кво да се направи та да има смисъл .
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе тоя върна ли се от космоса? Ако тоя, мъскчо, билчо и останалите 7-8 човека милиардери изчезнат от лицето на Земята, да знаете че ще се живее много по-спокойно и много по-добре. Точно тия бъркат всичките лaйHa в света. Имаш пари - ми харчи си ги, няа живееш с орлите. Те тръгнали - ракети, космоци, слънца и планети да завладяват и един друг се гърбят. Прошляци...
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безоса е един корумпиран и нагъл про стак. За 20 години от 2000 до 2020г фирмата му успя да скалъпи една подскачаща до 100км ракета дето и до най-ниската орбита не може да стигне. Някаква ползна работа само един атракцион за скучаещи супербогаташи. SpaceX почнаха 2010 и имат работеща ракета за многократно ползване за изстрелване на спътници и космически кораби. Да сравняваш SpaceХ с BlueOrigin е като да сравняваш орел с гол ***
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ви напомня, че на работниците на Безос в Амазон САЩ и Канада е забранено да ходят в тоалетната, освен в обедната почива. За целта се ползват памперси.
15
4
 
12
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Тези не ги ли е малко срам. Ей така, мъничко поне. Има хора, които няма какво да ядат, нямат подслон над главата си нямат елементарни хигиенни условия, а тези *** седнали да си ги мерят. Ай сиктир, безсрамници.