Аварийна ситуация: МКС летя безконтролно

Причина беше скачването на руския лабораторен модул "Наука"
Обновена: 30 юли 2021 10:08 | 30 юли 2021 10:08, Анисия Иванова
74
Аварийна ситуация: МКС летя безконтролно
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

НАСА отложи пускането на капсулата Starliner на Boeing Co., след като Международната космическа станция (МКС) беше изместена от траекторията си след непланирано запалване на двигателите на новопристигналия руски модул "Наука".

Американската космическа агенция в четвъртък не определи нова дата за мисията, повторение на неуспешен тест от декември 2019 г., но целта е тя да се случи около 3 август.

Орбиталната лаборатория не е пострадала и никой от седемте членове на екипажа на борда не е наранен, обяви НАСА.

Boeing от години иска да покаже, че е готова да пренесе астронавти до космическата станция по програмата за търговски екипаж на американската агенция. Другият изпълнител на програмата на НАСА, Илон Мъск, Space Exploration Technologies Corp., е изпълнил три успешни мисии, превозващи членове на екипажа.

Дори преди инцидента в четвъртък, графикът за истрелването на Starliner беше несигурен поради прогнозата за времето в петък във Флорида, с едва 50% шанс за благоприятни условия. Представители на НАСА заявиха тази седмица, че ще разчитат на 3 и 4 август като резервни дати за полет поради секретна операция, планирана за изстрелване от космическия център Кенеди в събота.

На МКС руските космонавти са работели по новия модул "Наука", за да интегрират неговите компютри със съществуващия сервизен модул "Звезда", когато е имало запалване на двигателите в 12:45 часа. източна часова зона.

МКС лети по различни траектории, но непланираното запалване на двигателите създава проблеми с комуникацията и може да наруши производството на енергия, ако слънчевите панели на станцията са неправилно подредени. Това също може потенциално да доведе до твърде много топлина или студ в части от станцията, каза Монталбано.

Ситуацията доведе до два периода на загуба на комуникация с космическия център "Джонсън" в Хюстън, общо 11 минути.

По време на инцидента руският модул "Звезда" е започнал да използва своите собствени двигатели, за да противодейства на ефекта от модула "Наука", а впоследствие руските ръководители на полети използваха двигателите на товарен "Прогрес“, прикрепен към МКС, за да възстановят предишната траектория.

Контролерите на полети на "Роскосмос" преконфигурират двигателите Nauka, за да се избегне повторение на инцидента, съобщи НАСА. 13-метровата 20-тонна Nauka по-рано беше прикрепена към задната част на орбиталната платформа, свързвайки се с другите основни руски сегменти на станцията.

Модулът трябваше да бъде изстрелян през 2007 г., но корабът претърпя многократни пропуски в графика, отчасти поради бюджетни трудности, но и защото инженерите срещнаха множество технически проблеми по време на разработката.

Дори след като излетя от космодрума Байконур в Казахстан преди седмица, той изпита проблеми със задвижването, които изискваха заобиколни решения от контролери в Москва.

В крайна сметка обаче се скачи с МКС на планираната дата. Новият модул ще доведе до значително увеличаване на обитаемия обем за МКС със 70 кубически метра.

Космонавтите ще използват допълнителното пространство за провеждане на експерименти и за съхранение на товари. Те ще го използват и като зона за почивка, а на станцията вече ще има още една тоалетна за екипажа.

В допълнение, модулът носи голямо роботизирано рамо (ERA), доставено от Европейската космическа агенция (ESA).

Инцидентът с "Наука" идва точно когато Русия поставя под съмнение бъдещата си роля в проекта за МКС.

Москва наскоро предупреди за остарели части от техния хардуер в орбита и намекна, че страната може да се оттегли от станцията през 2025 г. Русия не проявява интерес за присъединяване към лунната мисия, ръководена от САЩ, известна като Gateway, която ще бъде сглобена по-късно това десетилетие.

Още новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
7
 
! Отговори
17 преди 2 години
До: 21 Така е, когато човек се изчерпа с аргументи, го избива на физическа агресия и започва да "разбива устички". Нямам за цел да се бия с никого. Тебе ако те влече се запиши в някой ММА клуб. Като гледам редовно ядат бой особено шампионите им по състезания. Но да не се отклонявам от темата.Хубаво стана, че спомена Иля Репин. Толкова е "очарован" от Русия и СССР, че бяга във Финландия и там умира без никога да изпита носталгия да се върне!Сигурно и той е бил "русофоб", как мислиш?
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пореднота копирана новина в тоя сайт,поне приписвайте цалата а не само отделни писания
28
4
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Техника е, разваля се, но кой каквото ще да казва, почти всичко което се знае и е приложено за живота в орбитална станция е научен от руснаците, от опита им с предишните две преди МКС, а че щатите дърпат, спор няма, просто светът върви напред
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москва наскоро предупреди, че Русия ще прекрати участието си в МКС през 2024 г. Новият модул "Наука" и съществуващият сервизен модул "Звезда" ще бъдат използвани след 2024 г. от "Роскосмос" за основни модули на руската орбитална станция "РОСС".
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Руска м*шо,какво правиш в Европеска България,Марш обратно в азиатската к*чина!!!!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хаха Я,първо да се научим да пишем на български!.В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО НИКОГА НЕ СЕ ПИШЕ "Й".Ей,това кутевите *** сте тотално неграмотни.За умствения ви багаж ,дори не говорим
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 18 Ама вие русофилите сте били като талибаните бе! Само знаете да викате "Аллах Акбар!" или "Путин Акбар!" и никаква друга мисъл няма в главите ви!С талибан и русофил не се спори, убедих се. Като да говориш на гoвe.до. Ти му говориш, оно си рупа ли рупа.
23
3
 
4
 
! Отговори
Ех, прислуга... преди 2 години
Тук безкористните или платените путинофилчета се чудят с каква евтина демагогия да замажат факта, че в многострадалния руски модул проблемите започнаха още с изстрелването. Да бяха прочели подигравателните коментари на самите руснаци към новините за него в сайта на агенцията "Россия сегодня" (РИА "Новости"), щеше да им секне ентусиазмът. Само че много от тукашните русофилчета даже не знаят руски език достатъчно, за да разберат коментарите. Колко мъка има на този свят...
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 18 Аре стига с тия мантри бе! Не ти ли писна? Руската техника та руската техника...Ако искаш да знаеш, американците вече ги произвеждат тези двигатели и смятат да ги сменят с други. Освен това далеч не са само ракетите Atlas V които се използват в САЩ, това е една малка част от всички ракети. Най-новата свръхтежка ракета носител на НАСА, SLS използва изцяло американски двигатели от совалката и с нея планират бъдещите пилотирани мисии до Луната!
21
2
 
0
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Путин е виновен....САНКЦИИЙЙЙЙЙЙЙ!!!!
20
3
 
4
 
! Отговори
12 до 17 преди 2 години
Анонимен мимикриращ сам не знаещ на какво да се престори! За думата "българомразец", отправена към мен, бих разбил устичката, изрекла я! Внимавай, не се закачай с непознати! Много си зле с историята, май не си чувал за Джугашвили, Берия, Каганович и др. "чисти руснаци". Незнанието ти е ужасяващо - онази гениална и ужасяваща картина на великия Репин в Третьяковката показва Иван IV Грозни, а не Петър Велики!Точно в този сайт русомразци има в изобилие,а като напишат някоя още гглупост под друго име
19
4
 
5
 
! Отговори
Дo 18 преди 2 години
Това в ТАСС ли го прочете? Щото в реалния свят американците не започнаха производство на RD-180 заради цената - по-евтино им е да ги купуват от руснаците. Проблемът с Атлас си го решиха кардинало - от догодина ракетата ще бъде поетапно заменена от новата и по евитна Vulcan.
18
11
 
9
 
! Отговори
блатная преди 2 години
Рyшнягите за малко да счупят цялата станция. Опасни блатни диваци с допотопна техника.
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 12 Ти, българомразецо, в България "русомразци" няма да намериш. Никой българин не мрази руснаците, аз също. Най-големите русомразци ще ги намериш в самата Русия! Русомразци са пратили гениалния Сергей Корольов в концлагер, където му се е влошило здравето и е починал млад. Това е и една от причините СССР да загуби в надпреварата за пилотирани мисии до Луната. Русомразец е бил и цар Петър Първи, тиранин който убива собствения си син!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази станция ще падне някой ден на земята но преди това ще изгори.
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти гадни руснаци пак правят номера на добрите мириканци. Я Бай Дън да им спретне едни санкциики, стига да се сети какво трябва да направи.
14
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 Заминавай за русия гнусен колхозник. Пикая на русофилите.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сделано в СССР
12
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До скапаните русомразци------ Ако не бяха руските ракети 11 години да снабдяват с гориво, храна и вода МКС, станцията отдавна щеше да е на дъното на някой океан. А и се повозиха американци и разни други. Не го ли разбрахте, нискочели, почти не чели? Русия е космическа държава от първа величина! Колко неща направиха първи, а някои - и единствени! Но каквото и да направят, платените кьопечета ще ***!
11
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе русофилите, какво стана с великите руски двигатели бе? Нали американците не можеха без тях? Нали не можеха да летят без руските Запорожки към МКС? Сега точно руснаците създават проблеми, заради остарялата си и дефектираща техника.Ще се откажат от МКС щото нема кинти. Гроздето е кисело.