Хакери ни гледат и слушат през смарт камери и бебефони

Устройствата са уязвими на атаки
20 авг 2021 07:35, Нели Христова
23
Хакери ни гледат и слушат през смарт камери и бебефони
Снимка: Pixabay

Хакерите биха могли да слушат и гледат на живо аудио и видео от смарт камери и бебефони поради определена уязвимост на устройствата, предупреждават от Mandiant и американската Агенция за киберсигурност.

Недостатъкът "представлява огромен риск" за сигурността и поверителността на хората, заяви охранителната компания Mandiant, която координира разкриването си с Американската агенция за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA).

Докато паролите по подразбиране са подтикнали службите за сигурност на Обединеното кралство да предупреждават потребителите за престъпна дейност, недостатъкът, открит от Mandiant, засяга и устройства, които не използват пароли по подразбиране.

Според Mandiant проблемът е в софтуерен протокол на IoT (Интернет на нещата), наречен Kalay, разработен от тайванската компания ThroughTek, който предлага платформа за управление на интелигентни устройства.

Преди да бъде направено координираното разкриване, ThroughTek предупреди потребителите да актуализират софтуера си, за да спрат хакерите да имат достъп до „чувствителна информация при предаване и на устройства на жертви“.

Подобна уязвимост беше открита в протокола Kalay от Nozomi Networks по -рано тази година, въпреки че Mandiant казва, че откритието й е по -сериозно, което позволява на нападателите да контролират дистанционно засегнатите устройства, както и да ги шпионират.

Тъй като протоколът Kalay е инсталиран както от производители на оригинално оборудване (OEM), така и от дистрибутори, преди смарт устройствата да достигнат до потребителите, Mandiant каза, че не може да определи пълен списък на засегнатите продукти.

Още през 2014 г. британският наблюдател за данни предупреди британците, че частни емисии от уеб камери се предават на руски уебсайт, като се използват вход по подразбиране и пароли за достъп до устройствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Сорс сроС преди 2 години
Да следят ме прешелца :D
15
0
 
0
 
! Отговори
Р преди 2 години
Обяснете с примери на Рашков
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледат да им го покажа
13
2
 
6
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
относно домашните камери и подобни, нищо сложно няма да се обезопасят, давам пример: купувате си хубав рутер който има вграден VPN сървър, така се свързвате директно към камери и други смарт неща у дома без да отваряте порти в рутера през които другите могат да влязат и гледат, за телефона: инсталирате си noroot firewall и си конфигурирате така че само апликациите които ползвате да могат да ходят в нета, така ще спрете и рекламата, инсталирайте си Stube на телефона, ще гледате тубата без реклама
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и мъже и мъже по видеорегистратора в колата
11
1
 
7
 
! Отговори
Браво така е преди 2 години
Точна ТАКА се хващат ЖЕНИ В ИЗНЕВЯРА и за ДОКАЗАТЕЛСТВО ПРЕД СЪДА.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо взимай с шайба и да те гледат през слушалката.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един *** бутонен телефон който няма функцията интернет..ще ме гледат друг път.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като мярка против следенето и натрапването на реклами си купих телефон, който не поддържа фабрично интернет. Нямам вируси, реклами и др. глупости. Още, когато навлезе интерет предвиждах,че ще ни донесе много нови проблеми и се оказах прав. Доста от достиженията му днес не са ни реално необходими, защото за пазарни глупости създадени единствено с цел да ни източват парите. По-успешният на пазара продукт е такъв, защото купувачите му са по-глупави.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам капаче на камерата на лаптопа. Продават ги в ибей, лепиш върху камерата, после го затваряш и отваряш физически. Успех с гледането.
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8- Просто не купувайте руски смарт камери, смарт часовници, смартфони, рутъри и бебефони! Нищо че са навсякъде по магазините! Купувайте китайски. Нищо че трудно се намират. Това се намеква и в статията. Пък и китай забранява хакерството. Нито пък го могат.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледат ми цървулите. Нали имам лепенки на камерите?
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос- Светът е фрашкан с китайски смарт камери, смарт часовници, смартфони, руттъри и бебефони, но китайската компартия е почтена и не позволява хакерство чрез продуктите си. За разлика от Русия.
3
2
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
От статията разбрах че руските хакери са по-добри и по-опасни от китайските. Правилно ли съм разбрал?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особено по-възрастните хора трябва да се научат, че когато правят профил или каквото и да е в интернет, няма нужда да слагат пълните си имена, данни и адрес, това не е бланка за кандидатстване в БКП ... защото голобрадите хакерчета това и чакат.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами щом си нямат друга работа да гледат и слушат на мен не ми пречат.