На 85-о място в света сме по дигитално качество на живот

Българинът работи 596 секунди, за да си позволи най-евтиния мобилен интернет
20 сеп 2021 15:36, Петя Славова
25
На 85-о място в света сме по дигитално качество на живот
Снимка: БГНЕС

България се класира на 85-то място, според проучване, оценяващо дигиталното качество на живот в световен мащаб.

Тази година проучването обхваща 90% от световното население и индексира 110 държави, като разглежда пет основни стълба на дигиталния живот: достъпност и качество на интернет, електронна инфраструктура, електронна сигурност и електронно управление, предава БГНЕС.

Проучването DQL (Digital Quality of Life Index) се провежда от компанията за киберсигурност Surfshark и оценява държавите въз основа на набор от пет основни стълба за цифрово благосъстояние.

България заема 22-ро място по достъп до интернет, 34-то по качество на интернет, 64-то по показател "Електронна инфраструктура", 51-во по отношение на електронната сигурност и 49-то в раздел "Електронно правителство".

Българинът трябва да работи 596 секунди, за да си позволите най-евтиния мобилен интернет, и 82 минути, за да си позволите най-евтиния широколентов интернет.

В доклада става ясно, че 6 от 10 държави, които имат най-високи резултати, се намират в Европа, следвайки тенденцията от миналата година. Дания е на първо място в DQL за втора поредна година и е плътно следвана от Южна Корея и Финландия. Израел и САЩ са в първата петица от 110 оценени държави. На последните 5 места са Етиопия, Камбоджа, Камерун, Гватемала и Ангола.

В регионален план САЩ се открояват като държава с най-високо цифрово качество на живот в Америка, докато Южна Корея заема водещата позиция в Азия. Сред страните в Африка жителите на Южна Африка се радват на най -високото качество на своя дигитален живот, докато Австралия води в Океания, надминавайки Нова Зеландия в различни цифрови области.

Други констатации на изследването показват, че тази година широколентовият достъп е глобално по-малко достъпен. Сравнявайки държави, включени както в DQL20, така и в DQL21, през 2021 г. хората трябва да работят с 11% повече (25 минути повече), за да си позволят широколентов интернет. Въпреки това, те трябва да работят с 29% по -малко (28 минути по -малко), за да си позволят мобилен интернет.

Най-лошият интернет в света е най-малко достъпен. Жителите на някои страни като Нигерия, Кот д’Ивоар и Мали трябва да работят приблизително седмица работа, за да си позволят интернет.

Инвестирането в електронна инфраструктура и електронно управление допринася най -много за цифровото благосъстояние на хората.

Изследването на DQL през 2021 г. обхваща популация от повече от 6,9 милиарда души по отношение на пет основни стълба и 14 подкрепящи индикатора, които осигуряват цялостна мярка. Изследването се основава на информация с отворен код, предоставена от ООН, Световната банка, Freedom House, Международния съюз за комуникации и други източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 - И аз това казвам, ама ми отговарят с "мани ги тея ***". Не че нещо, ама понякога се чудя, дали не е по-хубаво, да съм ТОЛКОВА ***, че най-големият ми проблем в живота да е хомофобията ми, а не корупцията в странта ми, мичерията, тоталната лиспа на посока и развитие, демографската криза и прочие ... ама после си качвам - не, не е по-хубва :)
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоя индекс? Колко секунди работил българина, за да си позволи "най-евтиният" интернет?!?!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се вижда по кои показатели изоставаме. Томето Дончев пахарчи 2 млрд ама няма ел правителство. Иначе си знаех, че по достъп и качество сме напред, но другите ни дърпат. Да благодарим на другарят Бойко Борисов!
19
0
 
6
 
! Отговори
Дигитална държава преди 2 години
В България за да извадиш документ ще си обиколил 15 инстанции и поне 35 гишета. В дигитална държава има единна информационна система. Логваш се с банк ID и правиш всичко дистанционно. Евентуално може да се наложи да звъннеш по телефон. Не ходиш при чиновници и не чакаш по опашки, не попълваш хартийки.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В америка интернета на 95% от хората е под всякаква критика. Та не знам тея статистики от кой *** са ги вадили.
17
0
 
0
 
! Отговори
Тийн преди 2 години
ако не беше Цифровизацията, като беден българин, никога нямаше да мога да вида Супермодел като Ноел Бери (Noel Berry) как майка я е родила... разбира се, добре че са и Хакерите да източат снимките от телефона й...
16
0
 
2
 
! Отговори
Тольо преди 2 години
Не разбирам как сме на 85 място,след като се определя по 5 показатели и по тях сме:41-ви,59-ти,61-ви,22 -ри,37-ми=логиката подсказва ,че сборът от тях трябва да се раздели на пет и ще имаме нашият резултат или 220:5=44.Или има някакъв друг критерии или днес бг. пак са се ус ра ли.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 Светни ни. Какво е дигитална държава.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лято се видях с доста българи, живеещи в САЩ, дошли си за отпуската. Всички бяха изумени от скоростта на интернета и ниските му цени в България. Мен не ме вълнува много, но те ми показаха няколко бенчмаркови сайтове, мерещи скоростта на интернета който имаш. Аз от България с абонамент за 20лв, направих по-голяма скорост до сървър в Чикаго, отколкото те правили в самото Чикаго с абонамент за 80 долара за двама.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И представа си нямате какво значи дигитална държава! Това не е да имаш смартфон вкъщи :)
12
3
 
0
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
за вас не знам, но моят дигитален живот е отличен!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания е на първо място по дигитализация, стандарт на живот, социална политика , здравеопазване и ваксинация. Няма нищо случайно!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 2 млрд. за електронно правителство сме отново в пета глуха. всичко е по чекмеджетата както винаги.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което мога да кажа е че интернета в София е един от най-добрите като цена/качество в света. България е изцяло покрита с мобилна мрежа. Общините (поне големите) НАП и другите държавни институции предлагат елекнтронни услуги. Ако трябва да съм обективен България е по-напред в дигитализацията от една Германия. Единствения дигитален недостатък за което се сещам е че в България няма ибей, амазон и нетфликс, но пък има емаг, войо и продавалник.
8
1
 
3
 
! Отговори
Munyo преди 2 години
Да не са го готвили постната пица и Сталинка?
7
1
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Добре че дончев изхарчи над 2 милиарда лв.че да сме на 85 място заедно с африканските държави
6
1
 
1
 
! Отговори
Munyo преди 2 години
Да не са го готвили постната пица и Сталинка?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До глупости 2 - Ама те работят по-скоро по 600 часа, не 600 секунди, за да си позволят такива. А и овия iPhone Pro почва от 2300 тая година. Много ще ги озори. Ама нали, не може да се излгаш, тярбва да е с 1 терабайт памет, че сега ... само голтаците ходят с по 128 гигабайата ... направо дай 3500. А и ... Apple care - 500 лева за 3 години. ПЕЕЕРФЕКТНО! Аз давам кредити, ако някой има нужда ;)
4
0
 
1
 
! Отговори
m преди 2 години
dano slezem oshte che poludiaha s tez telefoni i komputri da si snimat slivite po neta
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дигитално качество на живот - бърз достъп до порнхъб.