Бой, арести и заплахи – рисковете от изразено мнение в интернет

Потребители от рекорден брой страни вече са били арестувани
21 сеп 2021 21:20,
47
Бой, арести и заплахи – рисковете от изразено мнение в интернет
Снимка: Pixabay

Интернет потребителите в рекорден брой страни са били подложени на арести и физически нападения заради постовете си през последната година, се казва в доклад, показващ мрачната картина на свободата на словото в онлайн средата през 2021 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Годишният доклад "Freedom of the Net (Свобода в мрежата)", който бе публикуван във вторник, посочва, че спирането на интернета в Мианмар и в Беларус представляват сериозно падение, тъй като онлайн правата намаляват в световен мащаб за 11-та поредна година.

Съставено от Freedom House проучване дава на страните оценка от 1 до 100 относно нивото на свобода на изразяването в интернет, с което се ползват гражданите. Докладът включва степента, до която те са изправени пред ограничения за съдържанието, до което имат достъп.

Други фактори включват дали проправителствените тролове се опитват да провокират и манипулират онлайн спорове.

"Тази година потребителите се сблъскаха и с физически атаки като отмъщение за свои публикации в мрежата в 41 държави“, се казва в доклада". „Рекордно висок“ е броят на хора, които са били заплашвани, нападани и бити за техни постове, откакто изследването е започнало преди 11 години.

Още по темата
Примерите включват студент от Бангладеш, хоспитализиран след побой за предполагаеми „антиправителствени дейности“ в социалните медии, и мексикански журналист, убит, след като публикува видео във Facebook, обвиняващо криминална група в убийство.

Докладът също така установява, че потребители са били арестувани или осъждани за своите онлайн дейности в 56 от 70-те държави, обхванати от доклада. Това са рекордните 80%.

Freedom House включва и двама египетски инфлуенсъри, които са пратени в затвора през юни заради публикуване на видеоклипове в Tik Tok, в които насърчават жените да правят кариера в социалните медийни платформи.

Повече подробности по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Р Е Д преди 2 години
Ще стане лошо когато ние започнем да бием ***, които си вярват, че имат законно право да ни бият!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бият се за глупости
30
7
 
12
 
! Отговори
Синтетична телепатия преди 2 години
За постове срещу изверга ББ направо пускат Пълно СРС, казват че Гешев ги поръчва тези гадости срещу хората!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42- Уууууупс, сега му викат либерален глобализъм.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бой по враговете на Партията и максическия-интернационализъм.
27
0
 
7
 
! Отговори
Айде сега преди 2 години
Друго е да отидеш да протестираш пред или вътре във капитола!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука в БГ е така. Благодарим за това на МВР, ГДБОП, ДАНС, МАНС и т.н. шапкари.
25
0
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Не не можеш! Някои хора и тяхните лакеи не обичат да се казва истината щото излиза, че клатиш лодката. Гарантирам ти, че в момента в който кажеш нещо, което на някой не му хареса веднага те идентифицират и си под постоянен контрол - следене, подслушване, . Тези скандали със скалъпените обвинения за държавен преврат са достатъчно пресен пример. Разбира се в материалите на производството няма нищо вярно и целят опозоряване на "обекта", те и за друго не ги ползват щото съдилищата не ги приема
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в тоя сайт се е случвало ...
23
0
 
18
 
! Отговори
хммм преди 2 години
И в западна Европа е така. Там даже хората биват уволнявани и тайните служби ги следят да не кажат нещо политически некоректно.
22
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой ги бие ... да бият и те
21
2
 
14
 
! Отговори
Демек ? преди 2 години
Всявате параноя. Параноята понякога е ИСТИНСКА. Егати демокрацията...
20
3
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕДИ ДА ПОСТВАТЕ ТУК! ИЗЛЕЗТЕ ОТ ПРОФИЛИТЕ СИ В ГООГЛЕ И ФЕЙСБООК ЗАЩОТО ТОЗИ САЙТ СЪБИРА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ СЪС ВСЕКИ ПОСТ! ПОЛЗВАЙТЕ ВПН НАЙ-МАЛКОТО! ТОЛКОВА Е СМОТАНО НАШЕТО МВР , ЧЕ И ГДБОП, ЧЕ ВИ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА, СТАВАТ САМО ДА ПРАВЯТ ИНСЦЕНИРОВКИ!
19
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАТО НЕ ПОЛЗВАТ ВПН , ТАКА СТАВА СЕГА ПИШЕМ ОТ ВИЕТНАМ И ПРОГРАМАТА ПОКАЗВА, ЧЕ ТОВА АЙ ПИ Е ПОЛЗВАНО ОТ ХИЛЯДИ ДРУГИ И МОЖЕ И ДА Е ЕДНОВРЕМЕННО! ИМА МНОГО ВПН ПРОГРАМИ НО ПОВЕЧЕТО ДАВАТ САМО НЯКОЛКО ВПН АДРЕСА А ТАЗИ НАТИСКАШ БУТОНА И ПРЕЗАРЕЖДА НОВ АЙ ПИ АДРЕС ЗА ВСЕКИ ПОСТ РАЗЛИЧЕН И НА ВСЕКИ ЧАС СЕ ОБНАРОДВА С ПО 10-20 НОВИ АЙ-ПИ АДРЕСА НО НЕ КАЗВАМ КОЙ Е МОЯ ВПН КЛИЕНТ МЕНИДЖЪР
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кажете нещо против богоизбраните, ,,различните" и тъмните в социалните мрежи, докато живеете в З. Европа и С. Америка. Тогава ще ви арестуват и ще лежите в затвора. Отричането на Холокоста там е наказуемо." ----Който твърди подобно нещо, никога не е гледал американските консервативни медии, които са необятни. Включително Ку Клукс Клан там продължава да си съществува най-официално. Да не говорим за гейовете. Закон срещу отричането на Холокаста пък има само в Германия.
17
1
 
10
 
! Отговори
Така си е преди 2 години
За автори на статии в интернет също. Нали ??
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и тук май е така! Ние пишем, вие следите!!! Не се знае на кой какво няма да му хареса :)))
15
1
 
16
 
! Отговори
:-) до 13 преди 2 години
Едуард Сноудън разкри, че САЩ следят целият интернет трафик в страната и този на десетки милиони по света. Също така подслушват телефоните на много чуждестранни политици като Ангела Меркел.
14
1
 
13
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 14 Умен ли се почуства с този пост? Ще ти дам още един жокер. Щоом е написано от човек, без значение какво е - новина, научен труд, изследване, религия - винаги може да е пристрастно или да стигне до теб манипулирано, редактирано и преиначено. Всеки човек с критично мислене проверява информацията преди да я приеме като истина. Не се критикува информация, само ако си програмиран бот и не ти работи дясното полукълбо на мозъка.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Леша, толкова на едно място не бях срещал. Как побираш толкова много мозък?