Това е стартът на падането на империята на Зукърбърг

Експерт: Сривът на Facebook бил координирана глобална атака
5 окт 2021 11:52, Елка Василева
81
Това е стартът на падането на империята на Зукърбърг
Снимка: архив, БГНЕС

Сривът на Facebook може да се разглежда като сериозна координирана глобална атака срещу настоящия световен ред. Тази хипотеза разви в интервю за БНР Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.

Савов коментира, че е налице събитие от типа на т.нар. черен лебед, изключително рядко съвпадение на няколко събития – разкритието на бивша служителка на Facebook, излизането на Досиетата „Пандора“ и технически срив на система с глобални мащаби.

 „Която е способна и доказа, че може да манипулира цели нации да се радикализират и да ги манипулира да извършват действия в една или друга посока. През Facebook беше избран Тръмп и през Facebook беше манипулацията, така че да гласуват англичаните за Brexit. Започваме да мислим много сериозно за това, че става дума за една сериозна, координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента,“ каза експертът.

Още по темата

Живеем в интересен свят с мрежови рискове, всичко е свързано. Чисто техническата страна на срива в социалните мрежи трябва да се анализира в контекста на времето, в което живеем, посочи Иван Савов след 6-часовия срив в социалните мрежи снощи.

Първият огромен удар върху Facebook дойде 24 часа по-рано, когато бивша служителка на компанията изнесе над 10 000 документи за злоупотреби на Facebook в техен интерес с психиката на хората и евентуално влияние върху радикализацията в редица държави, включително в посока към военни конфликти, поясни Савов. „Часове по-късно се случи и техническият срив и е много трудно да го поставим в зоната на случайността.“

Според Иван Савов се е получила абсурдна ситуация с мащаб, който изобщо не е бил предвиден в риск анализите на компанията.

„Говорим за нечуван мащаб. Изключително прецизен удар и въпреки твърденията на фирмата, че това е станало при грешен ъпдейт, нашите експерти бяха на мнение, че тук може да става дума за злонамерено действие от разочарован служител след публикуването на информацията, а може да е също злонамерено действие отвън, от държавно спонсорирани хакери, които да са ударили системата,“ каза експертът.

Това е стартът на падането на империята на Зукърбърг, смята Иван Савов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
минаваме на елмаз
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не казва обаче какво смята да направи мешерето, наречено "американски конгрес" с фейсбук. Ще го затварят ли, ще го национализират ли, ще ликвидират модела "бащица" и ще дадат акциите на феновете, пардон, на гладните африкански деца...Един куп смешници от НПО-та с гръмко-безсмислени имена ревнаха в един глас как фейсбук зарибявал, как учел на агресия и какво ли още не, а до вчера Зукърбърг беше най-правилният олигарх в света.
63
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Вече няколко пъти се обадиха трезви гласове с правилен поглед върху нещата! Важното в порнхъб да не спира!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоям страх бил гейтс да не ги чипира и да ги следи постоянно къде са и що са и с кого са. Обаче у фейса се отбелязва. Човека е стигнал дъното на своята еволюция. Няма накъде повече пpocтотия...
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айнщайн: - Човешката глyпост и Вселената - нямат край. За второто не съм съвсем сигурен.Зукърбърг: - А бе създал съм тука един сайт...
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
До "Alex"-няма как социалните мрежи да изчезнат и то в самото начало на технологичните векове които предстоят. Самият ти в момента пишеш на такава. Като падна фейса, целия свят се бе събрал в Twitter. Винаги някой печели, независимо кво се случва. Въпросът е дали не се задава нов по-голям играч, който да измести фейсбук и другите социални мрежи.
59
1
 
20
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Тия соц мрежи е време да изчезват.
58
1
 
11
 
! Отговори
Джо Бързия преди 2 години
И аз това си помислих. Много съвпадения станаха накуп....добре че Тони Стораро е жив и здрав. Пу-пу акано.
57
1
 
7
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Тоя Иванчо ги каканиже такива едни страшни да може да си оправдае хонорарите за нищоправене! Пък ние си губим времето да го коментираме.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре са направили
55
1
 
2
 
! Отговори
до Пешо преди 2 години
Хахаха, а аз се чудих за какво беше огромната опашка пред Апле сторе на Реген Стрийт в Лондон.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук всеки се иьрежда да каже, колкос спИцИАлен е, че нмал FB.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека има кеш 20 милиарда и редица технологии, сосбтвеност на компанията (не, Facebook не е просот един сайт .. не ебил такова нещо от 2007-*** насам).
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, че някой го интересува, но никога не съм имал ФБ, ама никога и все още обществото не ме е декласирало, на 38 години съм, с не малък бизнес!!!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зукърбърг жив да го ожали човек! За шест часа загубил шест милиарда долара! Някой от вас губил ли е някога шест милиарда? Направо тръпки ме побиват, да не съм му в кожата, бррр...
50
1
 
15
 
! Отговори
999 преди 2 години
Влияят предимно на хора, които НЕ могат да мислят - тоест 99, 9% от хората. Българите са най- Неподатливи.
49
0
 
4
 
! Отговори
до прогностика преди 2 години
Вместо да си измисляш мрачни прогнози *** си купи физическо злато от някой златарски магазин, от Тавекса или друга борса за благородни метали! Така няма да те бъде страх от "хартийките" че ще загубят стойността си! Следя редовно котировките на Тавекс и златото се котира нормално, без резки скокове.
48
2
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Еми така е като една 50 част от хоратя издрържат всички останали чрез труда си. Останалите вършат напълно безсмислени дейности, а получават пари.
47
3
 
14
 
! Отговори
Прогноза 2 преди 2 години
Проблемът е в печатането на пари без никакво покритие. Един ден всичко това ще отиде по дяволитe.
46
3
 
33
 
! Отговори
Честен преди 2 години
Сваляйте фейсбук и инстата, че инфлуенсърите да почнат да си вадят хляба с труд. :)

Спонсорирани публикации