Роботите убийци ли са бъдещето на армията?

Машините все повече разгневяват хората по света
17 окт 2021 16:22, Нели Христова
20
Роботите убийци ли са бъдещето на армията?
Снимка: БГНЕС

Изглежда, че светът приема сюжетните линии на хитовия филм "Black Mirror" по-скоро като ръководство, отколкото като предупреждение.

"Ghost Robotics" показа своя четириног подобен на куче "робот убиец", който е оборудван с автономна пушка със специално предназначение. Предимството на четирикракия робот вместо този на колела е, че той може да се движи по-добре по различни терени, като неравни повърхности или стълби. И за да стане още по-интересно, самата пушка има 30-кратно оптично увеличение, термокамера за насочване в тъмното и ефективен обсег от 1200 м.

Той е създаден в сътрудничество със "Sword International", специалист в областта на малките оръжия, и беше показан за първи път тази седмица на годишната конференция на Асоциацията на армията на САЩ през 2021 г.

Главният изпълнителен директор на "Ghost Robotics" Джирен Парих отхвърли идеята, че роботът в стил Терминатор е автономен, според "New Scientist". Той заяви, че винаги има човек, който да го контролира.

Подобни четириноги роботи предизвикаха наскоро възмущение в Америка.

В края на миналата година полицейското управление на Ню Йорк започна да използва "Спот" - кучеподобен робот, произведен от "Boston Dynamics". Те го боядисаха в синьо и го преименуваха на "Digidog". Той остана почти незабелязан, докато нюйоркчани не започнаха да го забелязват в природата и да публикуват видеоклипове в социалните мрежи. Малко след това отделът върна робота на производителя му.

"Това е някакъв Робокоп, това е лудост", беше реакцията през април на конгресмена демократ Джамал Боуман.

Той беше един от няколкото нюйоркски политици, които се изказаха, след като широко разпространен видеоклип показа как роботът се разхожда заедно с полицаи, които се отзовават на сигнал за домашно насилие във висока обществена жилищна сграда в Манхатън. Дни по-късно, след допълнителен контрол от страна на избрани градски служители, отделът заяви, че прекратява договора за наем и връща робота.

На Хаваите също се надигна гняв, след като стана ясно, че бездомни жители на държавен палатков лагер в Хонолулу са били сканирани от същия робот. Полицията в града заяви, че това е по-безопасен начин за проверка за симптоми на COVID-19. Но местните защитници на гражданските права твърдят, че използването на робота дехуманизира някои от най-уязвимите жители на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 7 - Тохй тоя мсутачките реши, че разбира от военно дело и си игнорира съветите на армията, така че се моли, следващия да е толкова надъхан, че иначе лошо.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Роботи има от 70-те год на миналия век. В индустрията и армията." - Ок, има, ама пич - Lego Mindstorm е "високотехнологична система", српямо всичко от 70 до 90-те. Засега има проблем, защото е трудно да се набавят нови кадри за тази индустиря. Повечето са доста чинежени женички и не сикат, да правят кilelrbots,a az, aко трбява да съм честен, си мисля че е СУПЕР ЯКО и нямам търпение, да зпаонча работа по подобрни проекти ;)
13
1
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Едни роботи срещу други роботи..... Да са трепят купчина ламарини :)))
12
9
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Американците имат истински роботи за патрул, а съветските колхозници на едно изложение показаха боен робот...в който впоследствие се оказа, че имало жив човек да го движи :))) Цялата им работа е такава лъжлива. Колкото досега някой е виждал хиперзвукова съветска ракета, толкова ще види и боен робот или лазер. По съм склонен да повярвам, че Корея и Китай ще направят такива ракети, отколкото джуджистанците :)))
11
3
 
9
 
! Отговори
До СС: преди 2 години
Армията на България при соца имаше автоматизирани системи както в земната артилерия и ракетни войски, така и в зенитните войски. Напълно достатъчно да се противопоставим на вероятните противници тогава. Въпросните компании споменати в статията са създадени в последните години, като едната в 2002. За основа на роботиката служат микроконтролерните системи, каквито е нямало през 70-те години. Бил си наемник някъде, но ти липсват фундаментални знания за военната тактика. Жив и здрав!
10
0
 
6
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Ще трябва поне 5 млрд и за роботи да заделим. Стягайте се и работете като роботи!
9
6
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Роботи има от 70-те год на миналия век. В индустрията и армията. Не и Бг -та разбира се. Тогава нивото и беше Балканската война . Тогава роботизирани системи се ползваха в индустрията за опасни за здравето производства ( не и в Бг) ,а в армията предимно за разминиране. Към края на 70 год се появиха и първите дронове . 51год по късно има тотално усъвършенстване на системите но малко в други приложения. Не и Бг разбира се.
8
5
 
2
 
! Отговори
Илън Мъск преди 2 години
В момента работя за създаване на чип в мозъка,с който да сменям настроението и емоциите ви както моята душа сака!!
7
1
 
13
 
! Отговори
Баси... преди 2 години
Хвърли му отгоре едно одеяло и високата технология приключва.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#7 Да не мислиш, че Русия спи...
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бойте се, Асан и Айшето ще ги разчленят на мига за скрап.
4
1
 
12
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
В Бг тези роботи може да ги "наберат " за желязо много бързо
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
демек ще ги пращат в чужбина да носят "пролетна" демокрация!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучвал съм с годините друга компания "Boston Dynamics", които за десетина години направиха огромен скок в създаването на роботи именно за военни цели. Това са огромни средства, които със сигурност идват от американската армия. Филмите с Шварценегер може да се сбъднат.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние нямаме такава. Убиха я други.

Спонсорирани публикации