Колко опасно е копаенето на криптовалути за околната среда?

Не винаги многото енергия значи отделяне на много въглеродни емисии
21 дек 2021 21:00, Нели Христова
38
Колко опасно е копаенето на криптовалути за околната среда?
Снимка: БГНЕС

Криптовалутата, често наричана просто крипто, е всяка форма на валута, която съществува дигитално или виртуално и използва криптография за защита на транзакции.

Криптовалутите са популярни, защото нямат централен орган за издаване или регулиране, вместо това използват децентрализирана система за записване на транзакции и издаване на нови единици.

Те нараснаха в популярност и нестабилност през последните няколко години, но последствията за околната среда от явлението бяха подложени на проверка.

Какво е копаене на криптовалута и защо има толкова голям въглероден отпечатък?

Добивът на криптовалута е процесът на генериране на нови единици криптовалута чрез решаване на сложни пъзели.

Критиците казват, че процесът е екологично опасен, тъй като "копаенето" използва много компютърно оборудване и се нуждае от много енергия.

Според Центъра за алтернативно финансиране в Кеймбридж този добив консумира около 110 тераватчаса енергия годишно, или 0,55% от световното производство на енергия.

Центърът изчислява, че една транзакция с криптовалута използва същото количество енергия, което средното американско домакинство използва за един месец, с прогнозно ниво на глобално потребление на енергия, еквивалентно на това в страната на Швеция.

По-голямата част от биткойнте се добиват в Китай и до голяма степен машините се захранват от евтини въглища в региона на Синдзян, според докладите. Изследователи от университета в Кеймбридж заявиха, че почти две трети от генерирането на биткойн към април 2020 г. се е състояло в Китай, като една трета от това е направено в Синдзян.

Дори крипто ентусиастът Илон Мъск отправи предупреждение. През май той написа в  Twitter: "Ние сме загрижени за бързо нарастващата употреба на изкопаеми горива за копаене и транзакции на биткойни, особено въглищата, които имат най-лошите емисии от всяко гориво.Криптовалутата е добра идея на много нива и вярваме, че има обещаващо бъдеще, но това не може да струва голяма цена за околната среда."

Дали регулаторите взимат мерки?

През май щата Ню Йорк представи законопроект, който иска да спре копането на криптовалути, докато бъде оценено въздействието им върху околната среда. Според законопроекта това ще отнеме три години.

Законопроектът на Сената на щата Ню Йорк, внесен от сенатор Кевин Паркър, ще изисква проучване на емисиите на парникови газове, причинени от копаене на криптовалута, както и въздействието му върху въздуха, водата и дивата природа. Междувременно няма да бъде разрешено копаене.

"Добивът на криптовалута заплашва не само целите на Ню Йорк за климата съгласно CLCPA, но и глобалната енергийна политика, като и Парижкото споразумение", казва сенатският законопроект S6486.

Съответно, "ще има тригодишен мораториум върху работата на центрове за добив на криптовалута в щата, включително, но не само, центрове за копаене на криптовалута, разположени в преобразувани електроцентрали за изкопаеми горива".

Може ли криптовалутите да се копаят етично?

Високата консумация на енергия не означава непременно високи емисии на парникови газове. Според Harvard Business Review въглеродният отпечатък от добива на биткойн наистина зависи от това кои енергийни източници се използват.

Миньорите на биткойн са прегърнали възобновяемата енергия, защото е рентабилна.

Исландия, например, е център за добив на криптовалута благодарение на евтината си геотермална енергия и студения климат, който помага за охлаждане на машините.

Междувременно хидроенергийните ресурси в Квебек и Британска Колумбия в Канада и вятърната енергия в Тексас също привличат миньори.

Миньорите дори възкресяват неработещи водноелектрически централи в САЩ, за да генерират енергия за копаене на криптовалута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 - Темата не е за тези неща. А и виж - цигариет не са токлкова вредни като херцата, нали?
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко е опасна за околната среда коледната украса на милиони американски домове, които цял месец светят като писта на летище?Колко е опасно за околната среда придвижването с круизни кораби, евтини самолетни полети и дизелови коли?Колко е опасно за околмата среда генно мофигицираната соя и други земеделски продукти?Изчезването на пчелите де се нарежда?
29
4
 
0
 
! Отговори
До Бел преди 2 години
Както при разпределението на всякакви блага има корупция така и при крипто валутите. Но тука корупцията е много по трудна. Цените се определят от свободният пазар и колкото и да ти се струва нереално цените на крипто валутите да са такива. Щом има търсене ще има и предлагане. Хартийки,които печатат за строене на магистрали и самолети, които няма никога да видим не са по - чисти.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ной 29 - Работещият с алгоритми изкара 140 000 лвва на години, без да си дава зор.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бил - Много обичаш да черниш на ред. Първо - няма ендо доказателсвот, че "Бог" ти е писал тези заповеди, втори - оригинално заповедите са били са ... брат ти. Демек другият от твоето племе. Висчки останали са си били .. открит ловен ссезон.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много терикати станаха в света.Не ви се труди накратко казано.Накрая ще стане чповека взе парите.Примери за пирамиди бол.Копайте да ви е честито
25
2
 
0
 
! Отговори
ной преди 2 години
Оказва влияние на мозъка на работещия с алгоритми и съответно влияе на околните общуващи с него нищо повече но това не е никак малко
24
5
 
7
 
! Отговори
Бел преди 2 години
Първото, което се отчита, когато се спомене "генериране" на криптовалути са високите нива на престъпност. Кражбите на ток на първо място още при добива, в който участват т.н. миньори и служители в електроразпределението. Впоследствие по веригата следват трансферите с тяхната съмнителна чистота и др.. Но това е порочна верига на безбожие. "Не кради" е писано като заповед, а безбожниците вършат своето против Бога. Накратко, това е кражба и разпад на съзнанието. Разбира се и екологично вредно.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До зо 27 - Защото спокойно си дърпам по 11-12 кв.ч за копачницата в мазето. И както е тръгнало, ако цената продължи да се качва, започва да си стурва, да наема помоещение и да сложа максимално количество картки. РАзбираш ли - ако има един чалъм, всички ще взема и нов АЕЦ ще вдигна. Това е, ако продължи да се качва цената.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26 - Не само видео карти. И не са 1000, а са милиони. Върпосът е, че с нарастването на цената на криптото (да, пада за 3 месеца, качва се, пак пада, но каот цяло е нагоре), все повече и повече хора се включват. nVidea буквално искаше да прави карти само за копане, защото се страхуваше, че гейминг сегмента им, ще отиде при конкуренцията.
21
2
 
0
 
! Отговори
зо преди 2 години
Като видиш покварения въпрос завършващ на "... и защо има толкова голям въглероден отпечатък" :) - върху кои официални данни е стъпил драскателя, за да може да извлече аргументиран факт. И не си представяте "копаене" като копаене на злато от земята, а копаене на нивата за да мога да я засея. Ние доматите после с колците ги папаме :)
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко е опасно работещите телевизори, лаптопи и телефони във всеки дом ? Айде стига ни занимавате с глупости. 2 милиона телефона всеки ден висят в Фейсбук ... обаче 1000 видеокарти карти ... голям проблем. Циркаджии... къде я пишеш тая статия на пошеща машина ли ?
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искта крипто, защото не могат да го контролират. Не могат да го таксуват! Не могат и да го следят ефективно.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 - Интересното е, че в една по-равна система, такива като Ботев, щяха да са хроата на върха.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора - всичките тея глиупсоти се ръсят поради две причини: Причина 1 - Криптото е турндо за котнролиране и вече не е просто някавка понзи схема, измислена за 1 вечер, а има сериозни играчи и всъщност тези неща имат някаква стойност за достатъчно хора, че да си струва, да им се обърне внимание. Причина 2 - Ако не успеят да анулират криптот, ще се наложи, да го таксуват, а за таксуването, първо винаги се дава някаква причина ... Колкото и откачена да е.
16
5
 
9
 
! Отговори
до пецата преди 2 години
Не е само това. До тоя регистър имат достъп всички и реално го проверяват постоянно. Енкриптване и декриптване го имало, но да ги правиш на един чейн и после да имаш право на вот как да се развие чейна в зависимост какво ще майнваш е голяма революция. И сега със революцията на смарт контрактите и нфт-тата, които са базирани и направени върху този чейн не ти трябват правителства, вотът става директно от хората, не са нужни политици съдилища и т.н всеки си дава вота в зависимост кой блок иска.
15
10
 
5
 
! Отговори
пецата преди 2 години
...няма никакви супер технологии в един криптиращ калкулатор, който добавя изважда числа и ги регистрира към акаунт(получател) 3тия участник в портфейла е така нареченото майнене, програмата проследява колко изчислителна мощност дава получатея и добавя числа към акаунта , ейй то голяма технология малко по усложнен калкулаторцифрите се вземат от въздуха и се прехвърлят от акаунт в акаунт това че хората мислят че участват в нещо важно си е само в главите им че и пари дават за въздух
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децентрализация на всичко ! Ботев го е казал :Правителството и привилегированите класове у секи един народ ще да мъчат и притесняват сиромахът, ще да поядат неговът труд ще да го държат в невежество, ще увеличават в квадрат и в куб неговите исторически глупости и в заключение на сичкото това ще да го изпровождат да бие и да изтребява брата си или да бъде бит и изтребен от него. Ботев ако беше жив щеше да копае крипто !
13
7
 
4
 
! Отговори
REVOLUT преди 2 години
Убиецът на банките
12
7
 
2
 
! Отговори
пецата преди 2 години
какво да прочета ве измислен, обяснявам ти какво е блокчейн, портфейла е "шифровъчна машина" демекр криптираща програма която прави регистрира едни цифри и букви и начислява някаква стойност от едни числа , извинявайте че ви разбивам големите очаквания но вашия блокчейн е една програма генерираща 1.цифрен/буквен код на получател, 2.код за изпращач, 3.криптирано изваждане/събиране между получател и изпращач , ей това ти е цялата програма, който разбира малко от кодене си е направил крипто валута