ЦРУ разкри опитите на СССР да създаде телепатия между човек и компютър

Америка също има подобни проекти
Обновена: 6 апр 2022 21:36 | 6 апр 2022 21:00, Нели Христова
64
ЦРУ разкри опитите на СССР да създаде телепатия между човек и компютър
Снимка: Pixabay

Три доклада на ЦРУ от 1963 и 1964 г., които наскоро бяха публикувани, разследват очевидното използване на екстрасензорно възприятие (ESP) от Съветския съюз и опит за развитие на "кибернетична телепатия".

Документите описват подробно разговорите на агент със съветски учени и студент относно интереса на СССР към разработването на ESP. Съдейки по тези разкази втора ръка, изглежда, че плановете на Съветския съюз за развитие на телепатия не са се развили добре, както и добре документираните усилия на Америка. "В момента Съюза няма ясна подробна езикова програма за това", се казва в един доклад. "По-скоро той има цялостна цел за бъдещето да разбере за ESP като цяло."

Документите идват с любезното съдействие на Закона за свободата на информацията чрез сайта за прозрачност Правителствен таван. Това са три доклада до ЦРУ за разговори на агент със съветски изследовател по кибернетика и гостуващ студент по обмен.

Днес думата "кибернетика" е по-тясно свързана с научната фантастика. В началото на 60-те години това е широк термин, който обхваща всички научни начинания, насочени към по-добро разбиране на обратната връзка при хората и машините. Това е била област на изследване, която, наред с други неща, се стреми да разработи рамка за всяко взаимодействие между хора и машини. Смята се, че ако можем да изградим математическа рамка за всички биологични взаимодействия, бихме могли лесно да я транспонираме върху машини.

Някои учени в САЩ и Съветския съюз вярвали, че може да е възможно изцяло да се изключи междинният софтуер на езика и да се създаде директна комуникация между хората и машините чрез телепатия. Според разговорите на агента на ЦРУ със съветските учени, това не се развива добре в СССР.

Д.А. Керминов, съветският учен от документа, описва експеримент, при който изследователи в СССР успяват да "запишат" сигналите на централната нервна система на човек, свирещ на пиано, и след това да излъчат тези съобщения обратно в ръцете на друг човек, който никога преди не е свирил на пиано. "Този ​​човек ще може да свири трудна музика, но също така ще запази част от това умение като постоянно знание", твърди Керминов. "Когато е помолен за допълнителни подробности, той не можа да ги предостави или да се позовава на публикации.“

Очевидно някой е работил по телепатия. "Керимов твърди, че Василиев е успял да демонстрира много силно ESP (екстрасензорно възприятие) с определени субекти, но само определени хора са способни да приемат "вълните", казва агентът в доклада си. "Някои ESP, в които Керминов вярваше, включваха не просто отгатване на събития, но и прогнозиране на бъдещи случайни събития."

Докато разговорът продължава, агентът започва да дразни учения за съветската идеология. "Попитах Керминов как ESP може да се примири с марксисткия материализъм и той каза, че това е проблемът, пред който е изправен Василиев – да покаже какво компрометира тези "мисловни вълни", пише той. "Беше ми интересно, че въпреки че доста дразнех Керминов за ESP и връзката му с материализма, той остана невъзмутим. Той очевидно таи много малко скептицизъм по отношение на това."

Разговорът със студента е подобен, без дискусиите за материализма. Според студента съветският изследовател на ESP е бил периферна фигура, която е имала проблеми със създаването на основна научна рамка за измерване на това, което се опитва да докаже.

Американските военни и ЦРУ също се опитват да проучат външните граници на човешките способности в собствените си програми за ESP и телепатия. Всички програми генерираха хиляди страници документи и увлекателни истории, но не създаваха психически войни или методи за директна комуникация между човек и машина.

Кибернетиката все още съществува, но по-скоро като вдъхновение за хиляди разнообразни и специфични области на обучение. Това беше развитие, което съветският учен прогнозира без ползата от четенето на мисли. "Керминов изрази известна доза скептицизъм по отношение на ентусиастите в кибернетиката", се казва в доклада. "Той беше напълно наясно с "прищявките" на развитието и не очакваше чудеса. Кибернетиката, каза той, не е наука."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Байдън още си говори с компютъра!
43
1
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
нещата са вървели добре и по план, но като се е стигнало да практическо имплантиране на сензор, вакуумните лампи са се побирали в ремарке на КРАЗ.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно пилотният експеримент е включвал опит Кашпировски да се свърже по телепатичен път с уличен стълб
41
1
 
6
 
! Отговори
куку преди 2 години
Между Руски човек и Руски компютър не възможно, по скоро между човек и водка може
40
0
 
2
 
! Отговори
компира преди 2 години
Искам да развия такива способности , и да контролирам компа , щом го постигна ще отида до тествам системата , върху някой банкомат !!!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами военните в САЩ вече работят по въпроса. Програмата DARPA извършва такива разработки че ум да ти зайде! Само че не се хвалят като Путин какво могат.Вече има разработки за управление на бойни изтребители само с мисъл!И това скоро може да бъде факт. Интерфейс човек-компютър е точния термин.А по онова време за което споменава ЦРУ в СССР дори не е имало такава дума като "компютър". Руснаците говореха за "електронно изчислителни машини" и те бяха едни големи шкафове и гардероби.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 54 Ми като не можеш да понасяш какво дириш още тука? Хайде грабвай чемоданите и към Москва! Може и с руския посланик Митрофанова да си правите компания!
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе тия съвсем се побъркаха вече, западняците. Такава параноя ги тресе на тема Русия, че става непоносимо.
36
4
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Къде е моэъка на Ванга, американците са платили 50 000$ эа него?!
35
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се радвам, че днес имаше протест на Възраждане, защото така поне им видяхме лицата. Грозните, мазни, прости, неграмотни муцуни. Добре е да се знае, че в България има и истински, про-български националисти! Края на Путин е близо, а след неговия край, идва и края на националните предатели от Възраждане и Атака.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с пианото е от руски фантастичен разказ ;) . Мисля че беше писан 60 - години ;)Аз го четох 80 - те.Много взехте да си измисляте ;)
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, но все пак, защо крокодилът е по-дълъг отколкото зелен...
32
0
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Успели са. Колко години стана си говорят с Ванга ...
31
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Само като видях, че статията е от Нелито спрях да чета.
30
0
 
3
 
! Отговори
оле мале преди 2 години
Поредната глупост! Хора, не мислете за конспирациите и за глупостите, родени от болни мозъци! Мислете и не се поддавайте на глупости!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не било компютри, а компоти.
28
0
 
9
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
журналята удариха дъното. имахме 11 тома основи на кибернетиката, като студенти, чак сега разбрах, че ставало дума за екстрасенси, ванги и джедаи
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вече си обясних резултатите от изборите - ПП-то и ИТН-то са руски агенти! Обаче ролята на Бил Гейтс къде е тука? И той трябва да е такъв. Ще ли може ЦРУ-то да разкрие досиетата на ДС-то, че да го приключваме този 32-годишен панаир? Впрочем "сензациите от Марс" да не би да са руска кибернетична телевизия?
26
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 2 години
Програмират хората, тогава за каква демокрация говорим? всичко се знае и всичко се контролира. Търговци на съдби
25
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 2 години
Или казано по друг начин, ВИСКО СЕ ЗНАЕ !! НЯМА СКИРТО ПОКРИТО