TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци

Информацията не се споделяла с китайското правителство
2 юли 2022 11:03, Йоана Цонева
8
TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци
Снимка: БГНЕС

TikTok, известното приложение за споделяне на видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance Ltd., заяви, че някои служители извън САЩ имат достъп до данните на американски потребители, с което предизвика допълнителни критики от страна на законодателите, които алармираха за практиките на социалната мрежа за споделяне на данни, предаде Bloomberg.

Признанието на компанията бе направено в писмо до девет американски сенатори, които обвиниха TikTok и нейната компания майка в шпионаж на американци и поискаха отговори на това, което се превръща в позната линия на разпитване на компанията: Имат ли служителите, базирани в Китай, достъп до данните на американските потребители? Каква е ролята на тези служители при формирането на алгоритъма на TikTok? Споделя ли се някаква част от тази информация с китайското правителство?

Понастоящем служителите в Китай, които преминат през редица вътрешни протоколи за сигурност, имат достъп до определена информация за потребителите на TikTok в САЩ, включително публични видеоклипове и коментари, казва главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу в писмото от 30 юни, получено от Bloomberg News. Нито една от тези информации не се споделя с китайското правителство и тя е обект на "строг контрол на киберсигурността", каза той.

Социалната мрежа заяви, че работи с правителството на САЩ за засилване на сигурността на данните около тази информация - особено всичко, което е определено като "защитено" от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, или CFIUS. Тези нови усилия, наречени "Проект Тексас", включват физическо съхранение на американската информация в центрове за данни на американски сървъри, собственост на софтуерния гигант Oracle Corp. TikTok също така премества своята платформа в облачната инфраструктура на Oracle, което означава, че приложението и алгоритъмът ще бъдат достъпни и разгърнати за американските потребители от местни центрове за данни.

"Отговорът на TikTok потвърждава, че опасенията ни за влиянието на ККП в компанията са били основателни", заяви в петък пред Bloomberg републиканският сенатор Марша Блекбърн от Тенеси. "Управляваната от Китай компания трябваше да излезе с чисти данни от самото начало, но тя се опита да забули работата си в тайна. Американците трябва да знаят, че ако са в TikTok, комунистически Китай разполага с тяхната информация".

Някои републикански сенатори в писмо от 27 юни цитират доклад на BuzzFeed News, в който се казва, че данните на потребителите на TikTok в САЩ са били достъпни за инженери на компанията в Китай. В писмото законодателите заявяват, че TikTok и компанията майка "използват достъпа си до съкровищница от потребителски данни в САЩ, за да следят американците". The New York Times съобщи по-рано за отговора на TikTok.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
До 5 и останилите преди 1 година
Като не ви харесва това, че интернет и световните технолигични компании са западни,а не съветски ...направете си Интернет само развитите държави... Русия,Китай,Иран,Северна Корея,Венецуела ,Куба и Сирия.....може да поканите и някой други като..Судан и Сомалия.
7
0
 
0
 
! Отговори
Купи преди 1 година
Ги направо за мьниста ние сме аборигени
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То понеже американците нямат достъп до всичко в мрежата та тръгнали да се жалват.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не трябва служители извън България да имат достъп до данните на българите, Така че американските фирми да си взимат поука и да дават пример на останалия свят как трябва да се прави. Така че престои да видим реформи в големите американски компании, само че аз самия не вярвам , а и не мисля , че те си вярват.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Добър ден: сигурно американските не споделят информацията със службите!
3
2
 
8
 
! Отговори
българина преди 1 година
а щатските фейс гугъл и т.н. какво ли правят????
2
1
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Tiktok така или иначе ги махат от аpp stores na iphone и андроид. С това tiktok си заминава и фалира, защото приключват потребителите. Е, после алфабет, майкрософт или апъл, могат да купят компанията за 10 долара.
1
5
 
5
 
! Отговори
Добър ден преди 1 година
Всички китайски технологични продукти и приложения се използват за шпионаж.