Германия глоби "Телеграм" с над 5 млн. евро

Имало отказ от сътрудничество
18 окт 2022 10:31, Александър Попов
33
Германия глоби "Телеграм" с над 5 млн. евро
Снимка: Victoria_rt/Pixabay

Федералното министерство на правосъдието на Германия наложи две глоби на приложението "Телеграм", като общата стойност на глобите е 5,125 милиона евро, съобщава "Шпигел".

Компанията, притежаваща приложението за съобщения, бе обвинена в нарушаване на задължението за „поддържане на комуникационни канали в съответствие със закона“ (4,25 милиона евро глоба), както и в отказ да назначи упълномощен представител в Германия (875 хиляди евро глоба).

Законът за онлайн комуникационните програми в Германия задължава доставчиците на социални медии да предоставят канали за обратна връзка, така че потребителите да могат да докладват за съдържание, което нарушава националното законодателство. Освен това от платформите се изисква да назначат упълномощено лице или институция с адрес за кореспонденция в Германия, така че германските съдилища и власти да могат да им връчват правно обвързващи документи.

Глобите са наложени, защото от април 2021 г. германското министерство на правосъдието е направило няколко неуспешни опита да изпрати правни документи до централата на компанията в Дубай. През март т.г. министерството ги е публикувало в държавния вестник, но "Телеграм" не е отговорила и на това. Компанията-майка може да обжалва глобите, като подаде жалба до германското министерство на правосъдието, в противен случай ще се наложи да ги плати.

"Телеграм" в Германия става все по-критикувано приложение заради възможността за безплатно разпространение на материали с език на омразата. Приложението се използва главно от коронавирус-скептици, антиваксъри, теоретици на конспирацията и неонацисти.

Гласове в правителството вече настояват приложението да бъде забранено в Германия, ако социалната мрежа продължи да пренебрегва местните закони. Министърът на вътрешните работи на страната Нанси Федър обаче смята това за „последния вариант“.

Въпреки глобите и заплахите, обаче, "Шпигел" твърди, че "Телеграм" и германските власти все пак са създали директен частен канал за взаимодействие, чрез който приложението предоставя на германската полиция данни за потребители, които са подозрителни и биха могли да извършат престъпления./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: германияТелеграм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не помните ли, че Русия също глоби "Телеграм" за разпространение на *** е приятни за руските власти новини за войната?
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яд ги е, че няма цензура в Телеграм.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Русия ГЛОБИ "ТЕЛЕГРАМ" С 5 000 000 РУБЛИ. ДА КАЖЕ, ЧЕ Е В ИГРАТА
6
18
 
8
 
! Отговори
телеграм=руски хакер преди 1 година
Русия не може да си измете собствения двор, с Германия ще се мери. Джуджанкото в Москва да си взима Телеграма и да се скрие в Сибир
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чиста проба цензура ..........
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще ги глобят У шестък :) Дедмокрация, свобода на словото и разни други нечувани неща в "свободна демократична Европа" разбииш ли... Щели да забраняват :))))
3
11
 
27
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Глоба, защото не могат да цензурират телеграм и не могат да видят какво си пишат хората, защото съобщенията са криптирани. После нямало цензура при демокрацията. Пълен фалш. Палячовщина, дано Русия ви измете
2
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глоби защото има канали които пишат и за другата страна. Неприемливо за ЕС ФАЩ и ОТАН.После Северна Корея имала цензура
1
5
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А според вас аз нормално ли съм :)))