Европейските лидери призовават за отворена екосистема за таланти и по-задълбочен обмен на знания между поколенията

14 дек 2022 09:05, Александър Попов
8
Европейските лидери призовават за отворена екосистема за таланти и по-задълбочен обмен на знания между поколенията

Huawei проведе втората европейска  среща на върха на талантите  в Атина на 9 декември, за да отпразнува постиженията на своите програми за развиване на таланти през годината. Под наслов "Създаване на устойчиво бъдеще за европейски талант заедно", тазгодишното събитие събра 80 изключителни студенти и 100 представители на правителства, международни организации, индустрия и академични среди от цяла Европа, за да изследват решения за недостига на специалисти в областта на ИКТ, насърчаване на цифровата грамотност и умения за преодоляване на цифровото разделение и изграждане на отворена и устойчива екосистема за таланти.

Радослав Кедзия, вицепрезидент на Huawei за Центрана и Източна Европа и Северния регион, заяви, че "Талантът е от съществено значение за Европа, за да продължи инициативите си като цифровизация и устойчиво развитие. Ето защо трябва да се обединим и да изградим отворена екосистема за таланти за споделен успех. Huawei винаги е отдавала голямо значение на развитието на таланти. Това е един от най-важните ни приоритети в Европа. През последното десетилетие ние обучихме повече от тридесет хиляди специалисти по ИКТ в този регион." По време на събитиетогГ-н Кедзия стартира програмата "Ярка звезда", чиято цел е да набира 100 университетски стажанти в Европа всяка година. През следващите три години Huawei планира да набере 600 висшисти от европейски университети.

По време на събитието участие взе и Дарина Джеджева от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, която спечели титлата Alumna с най-висок общ резултат в глобалната програма на Huawei- Seeds For The Future. Победителката се включи в панелната дискусия на тема „Студенти заедно за един по-добър свят. Как да направим промяната с помощта на технологиите“, заедно с отличени студенти от Малта, Гърция, Словения и Словакия.

Дарина Джеджева

"Като студент, израснал с технологиите, не бих  могла да си представя как  ние, младите, бихме направили промяна  без тях. Но технологии в общество, изградено от млади хора, са повече от нужни", добави Дарина Джеджева.

"Изчислено е, че в Европа около 20% от възрастните нямат основни цифрови умения. Младите таланти могат да допринесат за преодоляване на празнината не само чрез разширяване и възприемане на възможностите, предлагани от новите и интелигентни технологии, но и чрез работа с по-възрастното поколение за оформяне на цифровото бъдеще", каза г-н Дейвид Ачоарена, директор на Института за учене през целия живот на ЮНЕСКО.

Huawei подкрепя  създаването на отворена екосистема  за таланти чрез серия от  програми за развиване на таланти. Компанията досега е отворила над 200 ИКТ академии в Европа с акцент върху професионалните сертификати, които са сертифицирани почти 16,000 европейски студенти. През 2011 г. Huawei представи програмата Seeds for the future в Европа и обучи от тогава 3500 студента.

Жените са особено слабо представени в цифровата работна сила. "Има очевидни пречки, които възпрепятстват възможностите на жените да достигнат по-високи позиции в своята академична и професионална кариера," каза г-жа Елисавет Воземберг, член на Европейския парламент, заместник-председател на комисията по правата на жените и равенството между половете. Huawei се застъпва за равенството на женския талант и работи за насърчаване на участието на жените в ИКТ индустрията.  В сътрудничество с организацията за заетост на Manpower и Министерството на труда и социалните въпроси на Гърция, Huawei стартира програмата Women in Tech, за да осигури основно обучение по ИКТ умения на 500 безработни жени в Гърция.

По време на срещата на върха беше публикувана бяла книга за сътрудничеството между поколенията и цифровизацията. "Възрастовото многообразие е пренебрегвано предимство на европейските работни места," каза професор д-р Ана Шнайдер от Университета за приложни науки Hochschule Fresenius. Тя обясни: "Резултатите от проучването ни подчертават значението на обмена на знания между поколенията, по-специално за цифровите умения. Около една трета от работниците на възраст 55 и повече години са научили дигитални умения от колега, поне десет години по-млад през последния месец."

 

Успоредно със срещата на върха бе организиран двудневен семинар Tech4Go с участници от цяла Европа. То беше открито от г-н Адонис Георгиадис, министър на развитието и инвестициите на Гърция. "Талантливи млади студенти от европейски страни бяха поканени да прекарат няколко дни в Гърция. Тук те бяха хванати в тайните на бизнеса от висок клас и получиха стипендии за следването си", каза г-н Георгиадис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари