Заслужава ли си покупката на 8K телевизор?

Технологията предлага по-високо качество на картината и много повече детайли
Спонсорирано съдържание | Обновена: 29 сеп 2023 14:21 | 29 сеп 2023 14:17, Александър Попов
Заслужава ли си покупката на 8K телевизор?

Много хора, които искат да си купят нов телевизор, се чудят дали си заслужава да инвестират в новата 8K технология, или е по-добре да заложат на вече добре познатата 4K технология, която се наложи на пазара. Като всяка иновация, 8K телевизорите пристигат с редица подобрения, за които потребителите може да не си дават сметка. Преди да се отправите към магазина, запознайте се с това какво представлява 8K.

Какво е 8K и с какво е различна?

8К технологията е свързана  преди всичко с резолюцията  на дисплеите, ползвани за направата  на телевизори, съответно и за  дигитално съдържание. Самото име  идва от 8000 хоризонтални пиксела, обичайно представени в резолюция  7680 x 4320, което води до над 33 млн. пиксела в един екран. Ако се питате каква е разликата с предходната технология, то при 8K има четири пъти повече пиксели спрямо 4K резолюцията, както и 16 пъти повече спрямо Full HD.

8K телевизорите предлагат толкова добро качество на картината и истинско премиум усещане, така че не е случайно, че технологични гиганти като Samsung Electronics се насочват в тази посока. След като години наред южнокорейската компания създава телевизори, търсейки по-голяма персонализация на решенията си, по-добри дизайни, пасващи по-добре на интериора във всеки дом, за нея беше логична стъпка да премине от 4K към 8K телевизори. Така се родиха и новите предложения от серията Neo QLED 8K - QN900C, QN800C и QN700C, които надграждат миналогодишните Neo QLED модели.

Какво обаче можем да очакваме от един 8K телевизор?

1. По-добро качество на картината

Във времена, в които видеото категорично доминира като предпочитан от потребителите формат, най-доброто, което могат да получат от гледна точка на качеството на картината, е 8K телевизор. Отвъд гореспоменатата резолюция, 8K моделите предлагат и по-ясна картина.

При Samsung този процес е допълнен и от тазгодишния Neutral Quantum процесор, който използва изкуствен интелект, за да може да предложи по-големи детайли на изображението, независимо от това с какво качество е съдържанието. В случая няма само една невронна мрежа, която да анализира данните. Вместо това 8K телевизорите на компанията ползват данни от 64 невронни мрежи, а това позволява подсилването на всеки един визуален детайл.

Същевременно яркостта на картината се увеличава от 12 на 14-битова градация, за да има по-голям контрол на светлинния източник. Говорейки за яркостта на картината, няма как да не споменем модела QN900C, защото при него технологията на екрана е актуализирана и се грижи за по-умното управление на светлината. Технологията Quantum Matrix Pro е снабдена с 1,5 повече зони на осветление спрямо стандартната Quantum Matrix и гарантира по-ясни разграничения на образите в по-големи детайли. AI Upscaling технологията на процесора се грижи за това да намали шума пиксел по пиксел, за да може текстурите да са безупречни. А благодарение на AI енергиен режим, който активираш и проследяваш през приложението SmartThings, можеш да спестиш енергия и да проследяваш спестяванията си. Режимът открива и анализира околните нива на светлината, и регулира яркостта спрямо тях, намалявайки общата консумация на енергия.

За извличането на максимума от 8K и възможностите, които предлага, могат да се ползват различни технологии. Shape Adaptive Light в 2023 Neo QLED серията например позволява да се прави анализ на форми, повърхности и контури и по този начин изключително прецизно да се контролира формата на светлината на елементите Quantum Mini LED. Идеята е, че по този начин 8K телевизорът визуализира много по-прецизно всичко, което потребителят вижда на екрана, без да има проблеми с яркостта.

Друга технология, която допълва 8K изживяването, е Real Depth Enhancer Pro. Този алгоритъм създава усещането за по-голяма реалистичност на картината, като анализира обектите на екрана спрямо пространственото им разположение, така че да ги представи адекватно в дълбочина.

Не на последно място трябва да добавим и реалистичността на цветовете. В случая на Samsung QLED телевизорите от тазгодишната ѝ серия, която включва и 4K моделите QN95C, QN90C и QN85C, разполагат със сертификат за дисплей „Pantone Validated” от глобалното име в областта на цветовете Pantone. 8K телевизорите не само дават по-добри представи за цветовете, но в конкретния случай на Samsung възпроизвеждат автентично над 2000 цвята, като са добавени 110 нюанса на тона на кожата, попадащи в насоките на Pantone. Показването на пълния обем на цветовете се случва и благодарение на технологията Quantum Dot, която включва квантови точки с наноразмер. За дълбочината пък се грижи Quantum HDR, за да може да се предават по-добре както черните, така и светлите нюанси.

2. По-добро качество на звука

Аудио спецификациите на 8K телевизорите могат да варират, но компаниите, които наистина държат на качественото изживяване, са наясно, че перфектната картина не е достатъчна. Качеството на звука е изключително важен аспект при гледането на телевизия, ето защо Samsung заложи на значителна оптимизация в този аспект. Тя използва Object Tracking Sound, за да насочва звука, така че да се движи през пространството заедно с посоката на движение на обектите, но при Neo QLED моделите от тази година технологичният гигант предлага OTS Pro – технология с мощни високоговорители, които разбират кога трябва да усилят звука спрямо сцената. Всичко това е допълнено от Dolby Atmos, като се създава по-голямо внушение за дълбочина благодарение на анализа на картината и предаването на звука спрямо пространственото разположение.

3. По-големи екрани

След като светът загърби малките екрани на смартфоните, логично това последва и в света на телевизорите. Все по-големите каталози от видео съдържание също налагат това. За да се насладите максимално на 8K резолюцията или трябва да седите по-близо до екрана, или да заложите на по-голям телевизор. Разбира се, второто е много по-добрата опция.

По-големият телевизор обаче не означава, че потребителите трябва да продължат да търпят неприятно стърчащите кабели. В портфолиото на Samsung например има тънък подвижен модул, наречен Slim One Connect, чиято цел е да скрие кабелите около телевизора.

Цялостната концепция на компанията е свързана с това устройството, независимо колко голямо е то, да пасва максимално добре на дома.

4. Изживяване на друго ниво

Някои потребители вероятно се питат дали си заслужава да инвестират в телевизор, за който все още няма толкова много съдържание. Добрата новина е, че 8K заглавията стават все повече. Каталогът не спира да расте, така че изборът става все по-голям.

8K телевизорите са подходящи не само за гледането на филми и сериали с висока резолюция, но и за геймъри, които търсят наистина потапящо изживяване. При новите модели от Neo QLED гамата има най-ниския input lag до момента, както и ултраширок Game View и специално предвиден Game Bar.

Гейминг студиата пък дават все по-големи заявки, че 8K е важен формат за тях и не спират да надскачат постиженията си в графиката.

За по-запалените геймъри се предлагат не само нови игри в 8K, но и някои приятни допълнения към Neo QLED телевизорите на Samsung, като функцията Minimap Sharing. Както подсказва името ѝ, тя показва карта, докато потребителят играе, като дава възможности и за споделяне на двоен екран без забавяне, с повече устройства и източници.

Нещо, което е особено важно за геймърите, е картината да е плавна и да не усещат визуални накъсвания, затова Samsung ползва технологията FreeSync Premium Pro, с която визиите са с изключително висок динамичен обхват.

Не на последно място, функцията Smart Things на Samsung гарантира свързване без необходимост от допълнителни устройства и позволява да се управлява интуитивно целият дом, докато седим на дивана. Така Smart Things се превръща в най-добрия домашен иконом.

В заключение можем да кажем, че 8К телевизорите могат да намерят място във всеки дом, защото са насочени към хората, които ценят високото качество на картината, кристалните изображения, реалистичните цветове и изобщо технологиите, които им предлагат по-добро качество.