Форт Бояр – стерилно с балкански сблъсък

Новата игра на bTV – прекалено монтирана и с прекалено добри участници
20 мар 2008 23:46,
65
Форт Бояр – стерилно с балкански сблъсък
3 балкански нации ще се борят на Форт Бояр. Снимка: bTV

Слава богу, bTV не нарича това предаване риалити. И с право, защото то е заснето през юли миналата година в Бискайския залив. Там, недалеч от западния бряг на Франция, има една стара крепост Форт Бояр, построена през XVII век. По времето на Наполеон тя е предпазвала бреговата ивица от английския флот. По-късно е била и затвор, а преди 18 години се превръща в студио на телевизионния формат Форт Бояр (произнася се Боаяр, но официалното изписване е Бояр). Крепостта е висока 20 метра и отдалеч напомня купола на подводница.

Играта ще се излъчи в тринайсет 90-минутни епизода, всеки четвъртък веднага след Music Idol. Водещ е Димитър Павлов, познат още като водещ на “Това го знае всяко хлапе” и “10-те най”. Ето и правилата.

Състезават се представители на три държави – България, Сърбия и Турция. Всяка с по 4 отбора. Всеки тим е съставен от 4 души – двама мъже и две жени. Най-добрият отбор на всяка страна отива на финал и се бори за наградата от 40 000 лева.

Състезанията са като в Сървайвър: за скорост, сръчност, издръжливост, логическо мислене и преодоляване на страха и гнусливоста.

Вместо точки, отборите получават ключове. За да се отвори портата към съкровището, са необходими 8 ключа.

В първото предаване видяхме състезанието между Отбор 1 на България и Отбор 1 на Сърбия (добре, че играта е заснета преди да признаем Косово). Ето кои са нашите хора.

Отбор „България 1”

Капитан е Васил Гюров (42), или по-накратко Васо, басист на група „Ревю”. Занимавал се е със ски, плуване, подводен риболов и водни ски.

Дияна Стоянова е телевизионна водеща (Споко Player по bTV), на 21 години. За всички, които се интересуват, тя е неомъжена, но ангажирана.

Иван Андонов (23) е детски треньор по плуване. Възпитаник на Националната спортна академия.

Петя Николова (27) е финансист. Работи като медия директор в рекламна агенция. През уикенда винаги е в планината и катери непристъпни скали с любимата си група деца - начинаещи катерачи.

След като водещият обяви, че на участниците им предстоят “малко гадни изпитания”, играта започна.

Играчите се катериха по стена, бъркаха в купи с мишки и всякакви други гадини, скачаха с бънджи, търсеха кодове, изписани по телата на змии и други подобни. Всичко това с цел спечелването на повече ключове. В края на краищата сърбите спечелиха с 6:5 ключа. Тъй като на нашите не им достигаха три ключа, те трябваше да се лишат от три ръце при пренасянето на жълтиците. Лишаването се изразява в поставянето на пластмасова тръба върху ръката, което пречи на играча да носи.

Във финалния рунд нашите успяха да изнесат монети с общо тегло 7 180 грама, а сърбите 10 560 грама (ово е стандарт), с което станаха победители.

За да бъде всичко по-интересно, замъкът си има господар. Някой си мосю Рошел. Всеки отбор разполага с асистент. Това са джуджетата Пастон и Паспарту, чиято основна задача е да развеждат играчите из крепостта и след спечелването на ключ да показват с пръсти колко точки има отборът. Има и тигри, които пазят съкровището, но разбира се, те влизат в клетка, когато играчите пренасят златото.

Ако трябва да обобщим, първото предаване не вещае феноменален интерес към играта. Тя е прекалено монтирана. Личи си как екипите са бързали да заснемат някои фрагменти по три пъти (за всяка държава). Участниците са прекалено добре мотивирани и доста възпитани, за да се случи нещо любопитно. Във всеки отбор има по един спортист, за когото физическите изпитания не са кой знае какво. Предварително е определено кой играч от отбора ще участва в конкретния кръг. Няма фолк певици, които да пищят и да се държат в стил “хем сърби, хем боли”. Няма интрига.

Единственото, което спасява стерилния формат, е водещият Митко Павлов. Ето някои от свежите му лафове в първото издание:

“Мишки, хлебарки и други гадории от общ характер.”
“Тигрите едва ли правят разлика на вкус между българин и сърбин.”
“На Форта лесно няма.”
“Успех или както се казва по тези ширини – бон шанс!”
“Ще ви настръхне косата, освен ако не сте мосю Рошел.” (той е плешив)

Накрая ето и останалите български отбори, които ще гледаме в следващите епизоди.

Отбор „България 2”

Капитан е Краси Ванков, познат на зрителите като водещ на „Световните рекорди Гинес” по bTV.
Деница Хаджииванова, финалист в първото издание на Music Idol.
Мариана Де Мео, изпълнителен директор на фондация „Щедро сърце”.
Красимир Николов, студент в Националната спортна академия.

Отбор „България 3”

Капитан е Мартин Захариев, един от създателите на списанията "Егоист", "Ритъм" и "Плейбой", както и на "Ретро радио".
Ани Лозанова, певица.
Петя Никитова, възпитаничка на Националната спортна академия със специалност модерен петобой.
Сами Попов, оператор.

Отбор „България 4”

Капитан е Александра Жекова, или Сани, младата българска звезда на световния сноуборд.
Дориана Димитрова, координатор "Връзки с клиенти" в един от големите български голф клубове.
Атанас Опълченски, фитнес инструктор.
Николай Григоров, или Коко, занимава се с пластика и рисуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
За предаването бих казал,че е малко скучно,особено като го сравнявам с японското"Замъка на Такеши" което вървеше по DSF.
63
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
абе не съм съгласен ,че няма "ВИП"персони в това предаване Форд бояр,какво ще кажете за Вики от Мастило,и това нейното ходене по въжето днеска ми се стори доста нагласено-че тя,ако можеше да ходи тъка по въже щеше да направи кариера и в цирка.Намирисва ми на PR да ви кажа.
62
0
 
31
 
! Отговори
ot anonimen преди 15 години
super predavane
61
0
 
31
 
! Отговори
daninceto`love`icko преди 16 години
mnogo dobre se spravqt bylgarite za sega neka da vidim i za napred kak shte se spravqt samo deto 2-pyti gi biqt veche Syrbite ama nishto nali nie bihme Tyrcite :p
60
0
 
31
 
! Отговори
iveta преди 16 години
bulgarite se spravqt chudesno samo taka
59
0
 
31
 
! Отговори
Croft преди 16 години
"Слава богу, bTV не нарича това предаване риалити. И с право, защото то е заснето през юли миналата година в Бискайския залив. "Че сякаш "Survival" го излъчват на живо, и него го заснемат месеци преди тва !!!!И кво сравнявате тва тъпо предаване с "Fort Boyard" което е много повече като предаване от тоя американски тъпизам и *** - "Survival" !?!
58
0
 
31
 
! Отговори
Dilber Tanas преди 16 години
Както винаги, ние българите сме "над всичко" и не ни пука особено. Ние се забавляваме щото сме готини, а другите ....те са смотани, комплексирани и т.н. и т.н. , хиляди глупости и недомислици! Сърбите си подготвиха сериозен отбор с идеята да не загубят и не загубиха. Нашите бяха "от кол и въже", и не знам дали се забавляваха, но със сигурност забавляваха повечето зрители с абсурдното си поведение. Наистина не мога да разбера защо трябва да осираме всичко? Не е важна победата на всяка цена, но те бяха жалки, нямаше грам достойнство и желание в играта им! Нищо, , ние като почнем сами да се излагаме никой не може да ни навакса. Дано следващите ( певци, ТВ водещи и прочие "подходящи" ) да не ни карат да се срамуваме, че този формат и без нас е доста ***!
57
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Перфектно е - няма азис, няма цици, няма един тон просташки изрази, няма брадъри, няма ивановци и андрейовци, абе - няма я стандартната ***. Просто единстеното предаване напоследък, което може човек да гледа заедно с детето си, без да изпитва неудобство от простотията която се лее като от река. Всички досегашни предавания бяха отвратително просташки! Друг е въпроса, че напълно сме се изложили с подбора на състезателите. Сърбите бяха две класи над нас!Как ли не ги смаза живота с войни и бомбардировки и пак участниците им са по-добри, направо ме е яд колко сме ялови.Дали за това не е виновна пак шуро-баджанаштината, сигурно избраните са били с протекции.
56
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
На мен като цяло ми беше интересно,но наиситина нашите не бяха добре подготвени,надявам се оттук нататък нещата да се променят.
55
0
 
31
 
! Отговори
men преди 16 години
Изключително посредствено шоу. Поне началото му е такова. Голяма скука.
54
0
 
31
 
! Отговори
стефан преди 16 години
до г-н 50:виж сега, статията е толкова зле написана, че в общи линии не се разбира кое точно се опитва да иронизира уважаемият автор. уж има ирония към чалгата и простотията, но има и странно пренебрежимо отношение към "някой си мосю Рошел". В общи линии, това е слаба публицистика, откъдето и да се погледне. или самият автор не е имал изградено мнение, но е бързал да си напише материала в срок, или има точно определено мнение, но не е успял да го изрази, което е по-лошият вариант. разбирам един или двама полуграмотни да не схванат тънката му ирония, но ако болшинството не я виждат, значи е зле изразена. в крайна сметка, това не е блог или дневник, статията се пише за читателите, а не за себе си.обективният поглед показва, че иронията към чалгата е само страничен ракурс в иначе цялостното оплюване на предаването. оттук изводът е, че уважаемият автор е сред хората, които обичат да критикуват всичко и всички и нищо не се доближава до техните високи стандарти...което е глупаво, защото това предаване все пак е нещо различно от масовата простотия, която извира отвсякъде.
53
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Много съм разочарована, ама много.....какво друго да коментирам
52
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
еми да и на мен. сърбите бяха от фитнес инструктор нагоре нашите ........ :(. не ми се говори
51
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
С интерес очаквах от известно време да започне предаването, и бях силно разочарован от подбора на българите - пълен провал. Даже да пропуснем, че фисически са гола вода - като визия - пълна трагедия. Дано никой чужденец не ни гледа - ще ни се срине реномето тотално - ще реши че сме нация от мутанти.Браво на сърбите - перфектен избор на отбора.Интереса ми към състезанието мина малко след първото предизвикателсто - не ми се гледаше как ни размазват.Жалко за очакванията
50
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
В този форум освен по въпроси, които от край време имат два полюса, например селяни-софиянци или цска-левски, забелязвам, че действа много силно стадния принцип. Един написва нещо и оттам нататък всички коментари са с един и същи смисъл, а в повечето случаи и едни и същи думи. Очевидно е, че авторът НЕ харесва поп-фолка и заливащите с простотии реалити предавани и е направил някакъв опит да ги иронизира. Е, не се е получило оригинало, но това не пречи на всеки средно интелигентен читател да разбере, че става въпрос за ирония. Чели, недочели, веднага почват да се бълват простотии.. Не бъдете първосигнални!Относно предаването. Казано честно съм леко разочарован, което не пречи да го следя с интерес, на фона на останалите клишета. Аз съм го гледал преди години и ми изглеждаше доста по-забавно, сигурно, защото е било на френски :) А и като се замисля, Туин Пийкс ми беше от любимите филми, а сега ми действа сънотворно. Та, мисълта ми е, че можеше да бъде далеч по-динамично, ама то с тия участници, какво да очакваш. Да се надяваме, че следвашите епизоди ще са по-интересни!!
49
0
 
32
 
! Отговори
R.Fileva преди 16 години
Osobeno v ispitaniqta ne e 4estno m1j pritova profesionalen sportist da se s1ztezava s jena koqto praktikuva sport samo prez svobodnite si dni
48
0
 
32
 
! Отговори
vuzmutena преди 16 години
Ako Vasil Bogdanov e ***, tejko i gorko na nashata jurnalistika! Koi im dava diplomi na tezi hora?!!! Kakvo e tova zaglavie i kakva e vruzkata mu s teksta?!!! Chak kum kraya na pisanieto zapochvash da "podoziras" kakva e intimnata misul na avtora! To biva bazdarie, ama chak puk tolkova...
47
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Доста зле направен преразказ без елементи на разсъждение. Иначе предаването си беше зле, факт.
46
0
 
31
 
! Отговори
Best for the best преди 16 години
музеканта и треньора да не ги изкопаха от Спартакус ако тази водеща и финансистката са единствените жени и аз да съм станал гей ха ха ха
45
0
 
31
 
! Отговори
RSA преди 16 години
Като гледам постовете за първи път виждам толкова тотално съвпадение на мненията, към което се присъединявам и аз.Предаването вървеше преди 20-тина години и си е пак интересно, за разлика от простотийте с които ни заливат сега. Иначе нашите състезатели са избрани по до болка познатия начин, за разлика от това което видяхме от сърбите. Поне за първото състезание...