Знамето на Сопот се развя на Антарктида

Георги Тошев с филм за Иван Вазов
1 мар 2014 09:31, Петя Славова
7
Знамето на Сопот се развя на Антарктида
Георги Тошев. Снимка: Булфото

Знамето на община Сопот вече се развява на остров Ливингстън, Антрактида, съобщи кметът на общината Веселин Личев. Той уточни,че това е дело на журналиста Георги Тошев и проф. Христо Пимпирев. Пред БТА Георги Тошев призна, че не е от Сопот и няма роднини там, но добави, че с града на Вазов го свързват както стари приятелства от казармата, така и от последните му посещения във връзка със заснемането на филм за Иван Вазов.

Неочаквано за самия мен, получих огромно съдействие от всички в родния град на писателя, добави журналистът. Останах силно впечатлен от отношението между хората, което е типично за възрожденската епоха, отношение, което носи ценностите, които отдавна са забравени, коментира той. Тошев бе категоричен, че "заслугата" знамето на Сопот да се вее на ледения континент не е само негова. Оказва се, че и други от групата, сред които и проф. Пимпирев, имат сантимент към Сопот и решението взехме всички заедно, добави Тошев.

Издигане знамето на Сопот на ледения континент е част от поредицата "Ледено реалити", което тръгва в навечерието на Националния празник - 3 март по bTV, уточни Георги Тошев.

Документалната поредица ще бъде излъчвана всяка неделя в продължение на два месеца и половина. По думите на Тошев освен екшън и приключения, в нея се разказва и за българския дух погледнат от една друга - различна гледна точка. В посока на това, че българският дух не е евтиният национализъм, а дълбокотопочитане на българската история, на това, да имаш мисия за България и да правиш това с пълното съзнание, че е за България, допълни Георги Тошев.

За него историята със сопотското знаме е за българщината, в която много от нещата, както в истинския живот, излъчват дълбока емоционалност. Той посочи, че в групата има и една жена, която рисува икони на Антарктида.

"В този ред на мисли изборът на Сопот освен, че е един личен емоционален мотив, той е израз на моето приятелско отношение към един град, който продължава да се развива, колкото и да е трудно", посочи журналистът. Според него Сопот е град, който завладява, дори и непознат, можеш да видиш в него прекрасната атмосферата, в която живеят хората, как се разбират, да познаеш консенсуса в това неконсенсусно време.

В Сопот прави впечатлението, че хората не говорят "аз искам", а"дайте да направим" и това е нещо, което ме впечатли и заради, което си заслужава неговото знаме да бъде на Антрактида, коментира Георги Тошев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
mariana.sarafova преди 10 години
Браво на Сопот!За града се говори,пише..Който иска-да го посети!
2
1
 
5
 
! Отговори
Браво българи! преди 10 години
Има - няма и все правим чудеса на храброст и доблест! Ливингстън - колония на Сопот!Браво!
1
1
 
3
 
! Отговори
Перник до 1 преди 10 години
Ние пък сме открили винкела.