Глобиха Вулева 500 лв., сеела омраза срещу бежанци и роми

Наричала ги "Надупени иноверци" и "Черна маса организми"
Обновена: 16 сеп 2015 11:45 | 16 сеп 2015 11:41, Александър Попов
98
Глобиха Вулева 500 лв., сеела омраза срещу бежанци и роми
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита от дискриминация наложи глоба от 500 лева на Албена Вулева и 1000 лв. на телевизия "Евроком", като мотивът е, че разпалват омраза срещу бежанците и ромите.
 
КЗД установи, че тв водещата и телевизията са осъществили дискриминация на основата на раса, етническа принадлежност, народност и религия чрез два броя на авторското предаване на Вулева „PSYCHOдиспансер”, излъчени през октомври и ноември 2013 г. През този период бе и първото увеличаване на бежанския поток към България вследствие на войната в Сирия и конфликти в Африка, а делото е било образувано по сигнал на Български хелзинкски комитет.

"Това решение на КЗД е пореден израз на законовата защита срещу реч на омразата", заяви адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК. "В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза. КЗД продължава устойчивата си практика на санкциониране на такива правонарушения и обществената промяна идва. Вследствие последователното прилагане на закона, езикът на омразата постепенно ще стане обществено неприемлив", смята тя.

В предаванията си Вулева прави репортажи от района на джамията Баня Башъ в центъра на София, а в коментар зад кадър обсъжда чужденците, които заснема. Нарича ги "надупени иноверци" (визирайки позата за молитва на мюсюлманите), "нашественици", "алахолюбиви пришълци", "разярени чернокожи иноверци", "напористи, арогантни, изискващи и нахални", "пропълзяващи в страната ни мохамедани", "ислямисти", "неука, черна, неблагодарна маса организми" и др.

В същите предавания тя определя ромите като "аборигенни кръвопийци", "напаст" и "паразитиращи върху българското общество организми". Според Вулева България е "бяла европейска и християнска държава", "не е негърска държава", "бялата раса има право на защита", "срамота е преобладаващото население в България да са негри и мохамедани", заявява, че религиозните ритуали на мюсюлманите са "исторически обидни за българина", че се задава "ново робство" и др. Тя последователно портретира всички чужденци с африкански или арабски произход, ромите, както и мюсюлманите, като културно несъвместими с българите, а присъствието им в България – като "ненормално", припомнят от БХК.

Според решението на КЗД, изказванията на Албена Вулева създават враждебна среда, като унизяват достойнството на чужденците от арабски и африкански произход, мюсюлманите и ромите. Те съставляват тормоз над тези малцинства по смисъла на закона. КЗД се произнася, че Вулева използва въображаеми ситуации, както и историческото минало на завладяването на България от Османската империя, за да провокира негативното отношение на зрителя.

Решението за глобите на Вулева и "Евроком" не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред Софийския административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно болшинството от тук коментиращи колеги, са на мнение че г-ца Вулева е представителна извадка на обществото ни. От което следва извода че вип брадър, от което тя беше част е също представителна извадка на нацията. Което води до неловкия извод че болшинството тук коментиращи, си противоречи.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо г-ца Вулева плюеше силиконките... После сложи силикон.След това нареждаше по адрес на реалититата и как виповете във вип брадъра не били никакви випове... След което влезе именно във вип брадъра.Сега, когато сипе огън и жупел по чернокожи и мюсюлмани, следвайки логиката на постъпките и, очаквам скоро да се задоми с чернокож мюсюлманин.Не ми остава друго, освен да и пожелая здраве, щастие и успех в професионалния и личен живот.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 лв! Стига бе. На Албенчето това и е заплатата за половин година, бива ли такива работи?
42
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм я харесвал и не само тя мисли така защо не глобите целия български народ а ? Само истински българин може да каже това
41
2
 
27
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Бе аз не видех за какво я глобяват. Просто е казала това, дето си говорят хората, само че по телевизията. И кво, сега цяла България ли ще глобяват ?
40
3
 
25
 
! Отговори
редактор преди 8 години
"За разлика от много български държавни "мъже", Вулева поне се държи достойно и с позиция!"................................................................................."Български" също трябва да е в кавички.
39
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Сидераста и ТВ-то му кога ще ги глобят за антибългарска пропаганда?
38
5
 
34
 
! Отговори
mi_mi преди 8 години
До АнонименАБСОЛЮТНО си прав - по-велика цензура от това - здраве му кажи! В "тоталитарна" България бяхме просто в една свободна държава - наша си, при това - българска! Никой тогава не ни налагаше да бъдем "толерантни" към такива престъпници, които ти отнемат и последния залък от устата, убиват, насилват!!!
37
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук не става въпрос дали харесваме Вулева или не, и аз не я харесвам, но в случая говори самата истина! Евала!
36
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на това момиче, много точни изказвания. Не могат да я уплашат с този тормоз, ако се наложи хората ще събират пари и ще и плащат "глобите".
35
27
 
8
 
! Отговори
diavolcheto преди 8 години
Не харесвам това същество!Има отвратителна уста!Няма нещо на този свят, което да не може да се каже, но по правилния начин, без грозни, обидни, нечовешки и просташки изцепки.
34
1
 
44
 
! Отговори
gtf преди 8 години
"В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза" ...но гласа ви не се чува, когато безчинстват малцинствата, нали ?
33
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И е абсолютно права!
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41А омразата в глевите на "надупените" ? И всъщност те са тези които ни бъркат в джоба !
31
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вулева - президент !!!От описаните "определения ", от БХК нека да "определят" кое не е вярно !
30
0
 
30
 
! Отговори
ivanov преди 8 години
б.х.к са антибългари. да ги забранят.
29
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Само така ще се оправи злобата и омразоустието на българина - като му се бръкне в джоба. Трябва да стане по-честа практика.
28
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази жена говори нещата такива каквито са и аз я поздравявам.
27
1
 
58
 
! Отговори
Наглост преди 8 години
Повечето изречени думи не са ли самата истина? Не виждам как и кой може да ги опровергае!
26
1
 
51
 
! Отговори
гост преди 8 години
айде стига бе за първи път съм съгласен с тази особа! Чак да не повярваш!