Животът на шерпите: Еверест - цел или бизнес?

Норбу Тенсинг - синът на първия мъж, изкачил Еверест, пред Dnes.bg
Обновена: 23 апр 2016 11:34 | 23 апр 2016 11:30, Александър Попов
8

Норбу Тенсинг и Дженифър Пийдъм. Снимка: Discovery Channel

Discovery Channel ще излъчи изключително драматичния документален филм "Животът на шерпите" на 24-ти април, от 22:00 часа. Лентата прави преоценка на изкачването на Еверест след най-смъртоносната лавина в планината и улавя най-важния момент в историята на безименните герои от общността на шерпите.

На 18-и април 2014 г. режисьорът на документалния филм "Животът на шерпите" Дженифър Пийдъм заснема масивната лавина, която разкъсва ледника Кумбу и причинява смъртта на 16 шерпи. Именно лавината, която довежда до срутването на 14 милиона тона снежна маса и е определена като най-голямата трагедия в историята на Еверест, е причина за драстична преоценка на ролята на шерпите в индустрията около изкачването на Еверест.

Документалният филм проследява историята на тази древна общност, обединена от мъката и гнева си, докато членовете ѝ се опитват да си върнат уважението на планината, която наричат Джомолунгма.

Непрекъснато нарастващото напрежение сред шерпите ескалира в широко отразения сблъсък на западни катерачи с група шерпи. Това отвежда режисьора Пийдъм в базовия лагер на Еверест. Докато заснема изключителната динамика в културата на изкачване на най-високата планина на Земята и легендарния рекорд на шерпа Пурба Таши, екипът на Пийдъм става свидетел на най-смъртоносния ден в историята на Еверест.

Вижте какво сподели Норбу Тенсинг, син на първия мъж изкачил Еверест - Тенсинг Норгей, пред Dnes.bg със съдействието на Discovery Channel.

Шерпите са известни с това, че са най-добрите планински водачи. Унаследява ли се това качество или водачеството е само работа за шерпа?

Ние живеем на голяма надморска височина и мисля, че имаме някакво генетично предимство. Не го доказва само фактът, че живеем горе, направени са и редица научни изследвания, които показват, че в гените на шерпите има нещо, което ни помага по-бързо да се приспособим към надморската височина.

Променилo ли се e изкачването и изследването на Еверест през последните 20 години? Алпинистите по-различни ли са от онези, които са стигали до върха през 80-те и 90-те?

Определено. Мотивът, който кара хората да покорят Еверест или който и да е друг връх, е много важен. Забелязахме, че късните 90 години са времето, когато от безплатно начинание изкачването на Еверест се превръща в бизнес и до върха започват да се организират експедиции с търговска цел за хората, които искат да покорят Еверест и да достигнат до неговите седем връхни точки. Така че разликата е в това, което мотивира хората - желанието за чист адреналин, приятелството, съвместната работа. Всичко това го е имало в дните, когато баща ми е изкачвал Еверест, но този дух вече не съществува. Хората са по-скоро водени от желанието си да докажат, че са се справили с още едно предизвикателство в живота си и да изпитат себе си, да видят колко близо могат да се доближат до смъртта. 

Разкажете ни малко повече за баща си. Трудно ли е да си син на човека, който първи в света е изкачил Еверест?

Баща ми беше скромен човек и това, че първи е изкачил върха, никога не го накара да се самозабрави. Въпреки че израснах в сянката на толкова знаменит човек, не съм изпитвал натиск да следвам неговите стъпки, за да оправдая очакванията на околните. Той винаги е казвал, че е важно да имаш добро образование и да преследваш мечтите си и да правиш това, което искаш. Включих се в Американската хималайска фондация, за да помогна за осигуряването на образование в училищата и болниците в тази част на света. Брат ми е изкачил Еверест, както и още 12 члена от семейството ми. Брат ми върши подобна на моята работа, но той е планинарят в семейството.

Кое е най-важното, което трябва да знаете за изкачването на Еверест в днешно време и какви качества са необходими, за да бъдеш професионален планински водач? Какво обучение се изисква?

Що се отнася до шерпите - те не преминават през никакви обучения като катерене по лед, медицинска подготовка и т.н. Но западняците трябва да притежават повече квалификации, необходимо е да преминат през определени обучения и да са се изкачвали до определена височина преди да се отправят към Еверест.

Има ли някакви ритуали, които шерпите спазват преди да предприемат пътуване до Еверест?

Еверест е свещена планина, затова първо шерпите се допитват до местния монах или тяхната Лама, за да разберат дали годината е благоприятна за изкачване. След това отправят пречистващ молитвен ритуал, ръководен от техните монаси, и предсказват както може да ги очаква на Еверест. Ако предсказанието не е добро, се молят за премахването на евентуалните трудности, които биха ги споходили, за да гарантират сигурността си при изкачването и слизането от планината.

Трагедията през 2014 г. отваря очите на главния герой в документалния филм „Животът на шерпите“. Всички страни ли реагират по същия начин към трагедията – останалите шерпи, правителството на Непал и организаторите на експедициите?

Тази година беше много необичайна и след като 16 шерпи загинаха, напълно естествено сезонът беше прекъснат и изкачванията на Еверест бяха прекратени. Това оказа влияние върху печалбите през сезона. Що се отнася до позицията на управляващите, техният интерес към самата планина е незначителен, целта им е единствено да събират печалбата от планината, която възлиза на 3 милиона долара годишно. По-голямата част от тези длъжностни лица дори не са били на Еверест. За туроператорите Еверест е бизнес, те търгуват с мечтата на алпинистите, което е много разочароващо, особено през 2014-а, когато се случи тази трагедия и когато всички трябваше да уважат желанията на местното население, което бе най-засегнато след бедствието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че си превеждате материалите с Гугъл Транслейт, ама удряйте им една редакцийка преди да ги пуснете. Как е възможно да пишете, че се допитват до тяхнАТА лама! Аланкоолу, лама е духовен водач и затова задължително е в мъжки род, в женски род е животното лама!
5
1
 
4
 
! Отговори
Хммм?!? преди 7 години
Драги Александър Попов,Не е трудно човек да използва Интернет и да не пише някакви половинчати работи. Този рекорд, за който ти говориш на Пурба Таши е поставен още 2011 година от Апа Шерпа или така наречения "Супер шерпа".Затова малко проверявай информацията, която пишеш, а не само Copy&Paste.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Първият е Хилъри, но дори и да е Малори както ти твърдиш, всъщност първият човек на Еверест най-вероятно е бил неговия шерп.
3
1
 
12
 
! Отговори
стерео шарп преди 7 години
Ние българите сме добре запознати с живота на шерпите,след като Големия брат ни определи такава житейска роля пък ние не се съпротивлявахме
2
0
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 7 години
И Тенсинг го е водил за ръчичка.
1
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пръв изкачва Еверест Джордж Малори през 1924 г. Проверявайте си инфото, днесаджии.