За супершпионите от соца разказва Продан Проданов

Авторът на "Делото "Двуличник" – гост в "Провокативно"
Обновена: 22 яну 2017 09:08 | 22 яну 2017 09:00,
13
За супершпионите от соца разказва Продан Проданов
Снимка: Bulgaria ON AIR

На 22 януари в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR Милена Фучеджиева разговаря с Продан Проданов, автор на книгата "Делото "Двуличник": Супершпионинът Иван-Асен Георгиев".

Иван-Асен Георгиев е български дипломат. През 40-те години е главен секретар на МВР, след това доцент в Софийския университет. По-късно става представител на България в ООН и дори има амбицията да оглави организацията. През 1964 г. е осъден и разстрелян, след като е обвинен в шпионаж в полза на САЩ.

Проданов разказва, че във времето след 9 септември 1944 г., когато Иван-Асен е още главен секретар на МВР, Георгиев понася едно от първите си разочарования от режима след убийството на Райко Алексиев и разграбването на дома му.

"Първо, апартаментът на Райко Алексиев е взет по незаконен начин, защото няма съдебно решение. Разграбват мебелите и килимите му. Един от неговите приближени, не кой да е, а от интелектуалния елит на партията – Орлин Василев – успява да се докопа до килимите. Иван-Асен Георгиев като главен секретар на МВР му се обажда и казва: "Върни килимите, има съдебно разпореждане". Василев отговаря: "Аз съм свикнал с тях и ще ми е некомфортно", каза Проданов.

Според Продан Проданов за съпругата на Райко Алексиев Весела Грънчарова и за трите му деца е било предвидено обезщетение от 300 000 лв., но след като Иван-Асен Георгиев заминава за Париж, сумата "потъва" и семейството така и не получава парите.

В предаването ще видите кадри от учебния филм на Комисията по държавна сигурност "Двуличник" за оперативното дело срещу Иван-Асен Георгиев.

Гледайте "Провокативно" в неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ИГНОРАНТ преди 2 години
а кой взе мебелите на Парцалев, не беше ли г-жа стихийно бедствие? мършояди! срамота и това ми било елит!!!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Два килима срещу над 16 милиарда откраднати от външните заеми, които някои взеха от името на България и веднага ги откраднаха. Но давайте, килмите са по-важни и да не забравяте да ядете банани. Е, не са с онова качество, но ги има по всяко време.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТГОВОРАТ Е: АКО СССР , КПСС, КГБ, БКП НЕ ТИ ДОПАДАТ ЗАЩОТО СА ДИКТАТУРИ И РЕПРЕСИВНИ РЕЖИМИ. СЕ БОРИШ СРЕЩУ ТЯХ.ВЪПРОС НА ГЕН И ВРЕМЕ. ДА ЛИ ЩЕ ТЕ ПРИЕМАТ ДРУГИТЕ Е ДРУГО УСЛОВИЕ НА ДРУГО МЕСТО И ДРУГО ВРЕМЕ.
2
4
 
13
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
На два въпроса търся отговори7 Иван Асен Георгиев бил ли е агент на ЦРУ и синът на Райко Алексиев, Алекс Алексиев работил ли е за ЦРУ. Иначе въпроса с килимите ми е ясен
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ МАПКИ СА ТАКА. ПЪРВО СЕ ОБРАЗОВАТ И ПОЧВА КРАДЕНЕТО. ЩОТО ДА СИ ВАДАТ ПАРИТЕ С ПРОДУКТ И УСЛУГА Е СРАМ ЗА ТЯХ.