Карта на астронавта Гордън Купър разкрива несметни съкровища

Купър я е създал на база снимки от Космоса по време на мисии
27 май 2017 14:58, Александър Попов
9
Карта на астронавта Гордън Купър разкрива несметни съкровища
Даръл Миклос. Снимка: Discovery Chanel

Нова поредица на Discovery ще ни направи съпричастни в търсенето на несметни богатства, отдавна потънали в морските дълбини. Историята на "Съкровището на Купър" започва през 60-те години на миналия век.

Гордън Купър е най-младият от "първата седморка" астронавти на САЩ. Той поставя рекорд, ненадминат и до днес - за най-продължителен самостоятелен полет на американец в Космоса. По време на една от ключовите си мисии Гордън твърди, че претърсва земното кълбо за ядрени и военни обекти, голяма част свързани със СССР. Прави хиляди снимки и открива нещо съвсем друго - потънали кораби.

След приключването на космическите му мисии животът му преминава в създаването на карта на съкровищата, които е заснел. Той е пазел в пълна тайна своята работа в продължение на десетки години. Купър е вярвал, че неговата карта ще доведе до откриването на злато, сребро за милиони долари.

В интерес на истината той не е искал да забогатее, а да бъде сред откривателите. Тази негова мечта не се сбъдва, но малко преди смъртта си той предава своите записки от дълги години и карти на своя приятел Даръл Миклос, на които според него са потънали богатствата.

Даръл се впуска в търсене на съкровището, за да изпълни волята на приятеля си.

В премерния епизод на "Съкровището на Купър", който ще бъде излъчен на 28 май, неделя, от 22:00 часа по Discovery Channel, Миклос ще ни поведе в първото приключение край бреговете на Мексико. Нашият екип имаше възможността да го изгледа и това, което гарантираме е, че наистина зрителите ще бъдат потопени като в приказка. Приказка за съвремените търсачи на съкровища.

В началото на епизода Даръл ще се върне в своето детство, когато благодарение на баща си се запознава с Гордън Купър. Срещи и приятелство, което ще бележат неговия живот.

"Един ден Гордън ме извика, за да ми разкрие своята тайна. Как е правил хиляди снимки от Космоса и според неговите разследвания през последните 40 години са открити съкровища за милиони, но има хиляди потънали кораби, чийто тайни не са разкрити", разказва Миклос.

Той показва завещанието на Гордън, което пази в сейф, а според него за подобни документи някои биха убили - карти с координати на неоткрити съкровища.

"Този бизнес е опасен, трябва да внимаваш с кого говориш, защото става въпрос за милиони", казва Даръл при първата си акция в Мексико. След обиколка със самолет той открива един от нарисуваните рифове от Гордън, след което започва издирването под вода. Наистина, на едно от обозначените места те откриват кораб. Мястото не е случайно, преди векове испански кораби, натоварени със злато и сребро, са тръгвали от Мексико Сити.

Откриването не е лесна задача, тъй като през десетките години под вода металът потъва под пясъка. Затова се включват и металотърсачите, но резултатът е нулев. Ето защо Даръл предприема следващ ход - среща с баща си, с когото не са се виждали от години. Среща, която не преминава никак добре.

В следващия епизод Даръл открива ново парче от картата, което би могло да струва милиони и да изложи живота му на риск. В третия епизод пък ни очаква една впечатляваща находка - безценни останки от кораб от времето на Христофор Колумб.

Даръл Микрос и екипът му намират котва с испански произход във водите край островите Търкс и Кайкос, датираща от 1492 – 1508 г. Находката е сигурен знак, че картата на Гордън Купър е една от най-ценните в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
9
 
! Отговори
Даката преди 6 години
Бих препоръчал на автора да чете книжки, за да може да му се изглади мисълта.
7
0
 
22
 
! Отговори
Класната преди 6 години
Сашеее, статията пак ти е пълна с правописни, пунктуационни и стилистични грешки. С тоя правопис как си завършил училище мойто момче?
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най голямото съкровище което е намерил е договора с "Дискавъри" да му покажат филма
5
2
 
32
 
! Отговори
11 преди 6 години
Бех мааму, начи американците са астронавти, а пък руснаците са космонавти. Излиза, че китайците са просто лунатици.
4
16
 
5
 
! Отговори
Смех преди 6 години
Вярно е, първото място е на оня, ден немаа пари да го свалат и човека, горкият човек си се въртеше в орбира, голем смех.
3
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-дълги полети в космоса(за 1 изстрелване):1) Валери Поляков(Русия) - 437.7 дни, кораб "Союз" ТМ-182) Сергей Авдеев(Русия) - 379.6 дни, кораб "Союз" ТМ-283) Владимир Титов(СССР) - 365 дни, кораб "Союз" ТМ-44) Михаил Корниеко+Скот Кели(Русия + САЩ) - 340.4 дни, кораб "Союз" ТМА-16М5) Юри Романенко(СССР) - 326.5 дни, кораб "Союз" ТМ-26) Сергей Крикалев(Русия) - 311.8 дни, кораб "Союз" ТМ-127) Валери Поляков(СССР) - 240.9 дни, кораб "Союз" ТМ-6Още? В топ 10 са само СССР и Русия...
2
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"рекорд, ненадминат и до днес - за най-продължителен самостоятелен полет на американец в Космоса"Ключовата дума - "на американец". В топ 10 всички са руснаци. А този американец е поставил рекорда си със кораб "Союз", управляван от руснак и е на 3-то място...СМЕХ, СМЕХ, СМЕХ!
1
17
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ отдавна всичко са откраднали.