В "България сутрин" от 27 октомври: "Българско военно чудо"

Десет късометражни филма показват, че историята помни силните
18
В "България сутрин" от 27 октомври: "Българско военно чудо"

Най-големите постижения на армията ни в периода на петте войни след Освобождението на страната оживяват в новата документална поредица "Българско военно чудо". Тя е създадена от сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", а зрителите на Bulgaria ON AIR могат да я проследят от 27 октомври, всеки петък в сутрешния блок "България сутрин" от 8:45.

Още по темата

В рамките на 10 късометражни филма поредицата пресъздава най-важните моменти от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първа и Втора световни войни. Освен на фактите, във филмите се обърща голямо внимание и на конкретния исторически контекст. По този начин всеки зрител може да влезе в ролята на българските главнокомандващи и да получи по-задълбочено познание за тези битки. Филмчетата имат и образователна функция и са полезни и за децата, и младежите, които изучават история в училищата и гимназиите.

Битките, които са пресъздадени в "Българско военно чудо", са Сливнишката битка - 1885 г., Лозенградската операция – 1912 г., Родопската Шипка – 1912 г., Превземането на Одрин – 1913 г., Битката за Кресненския пролом – 1913 г., Тутраканската епопея – 1916 г., Боевете при Добрич – 1916 г., Дойранската епопея – 1918 г., Защитата на българското небе - 1943/1944 г. и Дравската операция – 1945 г.


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Стоимен преди 1 година
Дано ги пускат после в интернет.
11
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 година
И защо се излъчват във време,когато никой не гледа телевизия?
10
1
 
4
 
! Отговори
Стоимен преди 1 година
Ей и тук мирише на ***. Какво толкова има да се прочетат няколко абзаца и да се осмислят?
Става въпрос за проект, касаещ българската бойна слава. Ако беше за анализиране на обоза и разплаканите майки, можеше да носи заглавие от типа на "Военното безумие".
И не се опитвайте да анализирате войната какво била за хората едно време. Войната е била единственото средство за решаване на въпросите между държавите.
Гадни са - да. Затова и дипломацията се е развила до такава степен, изхождайки от това
9
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Blackradio
Верно е, че ти плащат да очерняш България, но тоя път прекали. Почвай да се оглеждаш в тъмното.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимно 11

смешно си
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам тези дето опонират чрез нечленоразделни звуци на Blackradio да са първа линия кашици при евентуална война и да ги питам после колко са отворени...абсолютни овчи балъчета...
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И стига с това пъчене моля,колко сме велики,пък Гърци и Сърби все са ни виновни.Виновни само и единствено, са наште продажни политици,които от алчност и от некадърие вкарваха България винаги във войни ненужни и винаги в губещите коалиции.Стотици хиляди прекрасни български мъже загинаха,огромни територии се обезбългариха.България стана малка,започна масова емиграция в Америка и Аржентина.Обаче виновни все са ни другите,това се опитва да ни внушава пропагандата.За да не се търси вината вполитиците
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската армия се е била храбро,ок.За половин година в Балканската война записва чутовни победи,разгромява турската армия,Света говори за нея с възхита и уважение.Турция капитулира.Покритите със слава български мъже искат да се приберат при семействата си победоносно.Цяла Северна Гърция е българска,и почти цяла Турция до Истанбул.170хил.км2.Фердинанд иска обаче и Солун задължително.Напада съюзниците си Гърция и Сърбия,в армията,избухват бунтове.Останалото го знаеме-две Национални катастрофи.
4
2
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Къш без да филосовстваш бе ***
3
2
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Интересно е как с тоя "акъл " пазиш равновесие
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои зрители бе, тази "телевизия "не я гледат даже и семействата на "работещите " в нея
1
0
 
0
 
! Отговори
обективно преди 1 година
Това е хубаво. Но най-добрият във военна история си остава Росен Петров и неговата операция Слава. Голяма грешка с политиката, но когато говори или пише за история е много силен. Има емоция. Той и покойния Петко Йотов си остават поне за мен -най-въздействащи.