Дядото на Джуджи – от гюмовете с боза до "Българският Форд"

"Дядо ми Аврам Чальовски искаше да завещае не пари, а морал"
2 дек 2017 07:45,
33

"Дядо ми е един от най-значимите български индустриалци, наричан от съвременниците "Царят на шокололада". За мен обаче е по-важно, че е бил човек, стъпил здраво на земята, помагащ и много работлив", каза в предаването "Фамилно" телевизонната водеща Деляна Маринова-Джуджи.

Аврам Чальовски е родом от македонското селце Галичник, но тъй като тази територия след Освобождението остава извън пределите на България, малкото овчарче Аврам идва в София. Започва да продава гюмове с боза по улиците на столицата и с много труд и лишения започва да събира своите първи малки спестявания. След няколко години работа наема първия си работник и купува сладкарска работилничка, а през 1898 г. има вече кон и малка мелница, където започва да произвежда първата тахан халва в България.

Втората си фабрика отваря през 1920 г. в Бургас и освен халва произвежда шоколади, различни лакомства, както и известното олио "Вега". Фабриката има собствена жп линия, водоизточник, електроцентрала, кравеферма, две рафинерии, инсталация за производство на кондензирано мляко. През 1936 г. "Чальовски и синове" отварят и клон в Гара Искър и там, първи на Балканите, започват да произвеждат мляко и яйца на прах, там е и печатницата им за етикети, фирмени знаци и рекламни материали.

"Дядо ми искаше да завещае на наследниците си не пари, а морал. Затова превръща част от къщата си в музей – стая с оръжия, стая с македонски народни носии, стая със скулптури от дърво на всички български царе, барелефи на възрожденци", разказа Деляна Маринова и допълни, че би искала повече да се чува за такива достойни българи, които след 9-ти септември са били забравени.

Аврам Чальовски е бил известен със своите жестове към работниците си: безплатен стол, дава им безплатно олио, месо и сапун, 13-а заплата за Коледа и още половин заплата по Великден, отпуска и големи заеми на млади семейства, а после ги опрощава.

Цялата история на рода Чальовски можете да видите в предаването "Фамилно" тази събота в 10:30 часа по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гацо БацовНа времето това име е било много разпространено сред българите!
17
6
 
0
 
! Отговори
СССР и НРБ преди 6 години
***
16
0
 
3
 
! Отговори
А какво става преди 6 години
с него и фабриките му след 9.09.1944? Да не се премълчава.А с него?
15
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 14Не може всеки да бъде предприемач... Явно няма неговите умения и хъс! Всеки се занимава , с това, което може и умее най-добре. Но има хора, които нямат никакви умения и таланти, затова работят това, което пазара им отреди или стоят безработни и се надяват на доходи от близки и роднини, както и на някаква почасова работа, ако изобщо се докопат до такава. Съвременната икономика, вече няма нужда от толкова работна ръка, каквато нужда е имало преди 20-30 години. Услугите са 70%..
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ..дошли комунистите ...А сега цъфнаха демократите ....ОЩЕ ПО СТРАШНО И МРАЧНО .
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо и може да е бил човек, стъпил здраво на земята,но тя не е.Защо не последва примера му и да се занимава с нещо полезно за обществото а се бута по телевизии да си чеше егото като сезанимава с жълтини.Тя се гордее с дядо си но нейните внуци дали ще се гордеят с нея?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е 10:30 защо не го дават ???
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работил, правил, давал.... И после дошли комунистите
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно ми дали преди 100 години е имало като сегашните мутри,бюрократи,банки и разни комисии които само чакат да развиеш някаква дейност и да почнат да те съсипват и рекетират!?
9
3
 
16
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Държавата ще продължи да съществува и след 100 години, но народът, най-вероятно ще изчезне от тази територия. Освен, око нещо коренно не се промени в политиката, обществения живот, и икономиката на страната... Загубени сме, ако досегашните тенденции продължат да се развиват във времето. Само промяна на икономическата система в глобален мащаб, би ни спасило. Но дори и тогава, едва ли ще бъдем общност, както някои други народи, но просто ще имаме шанс да оцелеем физически.
8
9
 
32
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Те така те се става милионер от нищото особено ако се казваш Аврам!
7
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е бил нещо като днешния Домусчиев за онова време, безплатно месо за работниците( днес кренвирши) и страхотен морал( мизерни заплати но подхвърляш по някоя трохичка на бедните) Само не знам дали е ходил с охрана като Домуса и е бил пръв приятел на мин председателя......:-)
6
0
 
27
 
! Отговори
моят дядо бежанец преди 6 години
Пък моят пра дядо, който за съжаление не е успял да се върне жив от Беломорска тракия, също е бил нещо като индустриалец за онова време. Интересното е, че е притежавал много земя, което по онова време е било доста рядко. Все пак, в Османската империя, да ти позволят да се шириш в такива владения, ми се струва леко странно. Явно едно време, преди 100 години, въпреки че хората са нямали образование, е имало много предприемчиви и находчиви българи.
5
18
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как става тъй, че хора с имена като Аврам, Соломон и подoбни никога не са зидари да речем. Изчезни ***.
4
8
 
30
 
! Отговори
РАДЕВ преди 6 години
А БАБА И!?
3
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ти вече не е българин а македонец, скоро ще признаем и македонската черква не ни си ни интерeсна., *** питай всички дето слагаха табела на къщата на Жельо Жабата каква си всъщност отивай си в родинта и там давай интервюта.
2
17
 
34
 
! Отговори
дедовия преди 6 години
Абе кой по дяволите го интересува тая проста лейка?!?!?!?!?
1
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ти беше хубав човек, а ти си една демократка-евроатантичка след като демократите признахте Мкедония за държава имате си държава отивайте си в Македония.