Емигранти и родолюбци се захапаха във "Фермата", имало ли е турско робство?

Вижте всички участници в шоуто и една тъжна история
240

Александър Масларов е на 38 години от Шумен, но живее в София, където развива собствен бизнес с офис консумативи. Завършва с отличие Природо-математическата гимназия в родния си град и се определя като интелигентен интроверт. За себе си казва, че е от "старата пръст", възпитаван в уважение и почит към близките. Кавалер по природа, Александър трудно приема излишната показност и прекалена импулсивност на днешните млади. Загубата на баща му през миналата година е болка, която все още не може да преодолее. Иска да даде пример на всички желаещи да се борят срещу агресивната посредственост, която е в обществото. Снимка: Фермата

Четвъртият сезон на "Фермата" стартира с много силен каст под мотото "Съединение". Два отбора - на емигранти и българи, живеещи у нас, се събраха под покривите на две порутени къщи, които от години тънат в забрава заради драматична семейна история.

Навремето в тях е кипял живот, благодарение на главата на фамилията бай Петко. Фермерът имал двама сина, на които построил по една къща, за да има къде да живеят, а самият той прекарвал дните си по средата на стопанството. Всички заедно се грижели за голямата си градина и за селскостопанските си животни.

Безпаричието обаче станало причина семейната идилия да приключи, а синовете да напуснат родния дом. Единият заминал за града, а другият – в чужбина. На плещите на бай Петко останала грижата за фермата, а той до последно не изгубил надежда, че един ден наследниците му ще се завърнат у дома и всички отново ще заживеят заедно. Това обаче така и не се случило, а със смъртта на бай Петко умряла и фермата му.

Екипът на шоуто и участниците ще върнат живота в двете къщи и в следващите три месеца те отново ще изградят запустялото стопанство, което днес тъне в самота и разруха.

Някои от участниците разбуниха духовете още със старта на фермерския живот.

Нури Семерджиев от Сърница, който от 4 години живее на Острова, се определя като българин по националност, помак по етнос и мюсюлманин по вероизповедание. И смята, че в България турско робство не е имало, а само присъствие. И допълни, че ако Турция е искала да смени вероизповеданието ни е щяла да го направи. Тепърва ще стане ясно доколко тази негова позция ще се превърне в разгорещен дебат.

Впечатление направи и Росица Йончева, която е категорична, че за нищо на света не би се върнала да живее у нас. По думите й, двамата със съпруга й имат строителна фирма, като сред проектите, които са изпълнявали, са конната база на кралица Елизабет, няколко обекта на Лондонския мост и дори част от Уестминстър. Тя не скри, че живее в лукс, а прякорът, който си е спечелила е Хитлер.

Георги Янков, от отбора на живеещите у нас, пък вече е познат покрай предложението за брак, което направи на приятелката си. 30-годишният търговец на IT услуги поиска ръката на голямата си любов Петя от балкона на апартамент пред любимия и на двамата Народен театър "Иван Вазов".

Той ще се изправи и в първата битка срещу Симеон, като залогът е наистина голям. Загубилият и неговият отбор ще трябва да се нанесат в полуразрушена къща, с много боклуци вътре. Победителите също няма да се радват на лукс, но поне имат като екстри хол с миндерчета, стаите са чисти, имат и работеща печка.

И двата отбора тепърва ще трябва сами да си измайсторят легла и удобства в двете къщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
6
 
! Отговори
еееххх преди 5 години
Blueski - Точно това исках да кажа! Това е едно шоу, а този човек излезе и започна да ръчка една толкова деликатна тема. Както се казва "Аман от доморасли историци". Приятна вечер!
153
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе има доста нашенци в Щатите,които за да си оправдаят несгодите и нещастния живот в чужбина,хукат всичко българско.А всъщност те са жертва на самите себе си.На лакомията си,сребролюбието и измамените надежди.Жалкото е,че децата на подобни се превръщат в безформена маса консуматори без цел,ценности,без род и приятели.Без език,вяра и култура.Един ден се усещат,но е късно...много късно.
152
6
 
5
 
! Отговори
С.В. преди 5 години
После се чудите защо сме такива ***. Че какво ли семе не са оставили? Цял свят се е надигнал да защити България от зверствата на турците,само ние,потърпевшите викаме "нямало е робство". Вие нормални ли сте?Явно не. Няма нормален народ който да търпи 500 г. издевателства и зверства и то от държава изостанала в развитието си.Не може да сме читав народ и никога няма да бъдем.Напълно си заслужаваме съдбата,ние сме си я изградили доброволно.
151
2
 
11
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Не разбирам, защо в такова елементарно предаване като "Фермата" трябва да се дискутират толковабсериозни проблеми
150
4
 
3
 
! Отговори
еееххх преди 5 години
Blueski 1-коментар 155 Затрудни ме, толкова са много... Но ето малко материали :Атанас Примовски "Бит и култура на родопските българи" ;проф. Христо Христов "Из миналото на българите мохамедани в Родопите" ;проф. Христо Гандев "Априлското въстание - 1876 г." Хътън Дюпои - доклад поместен в "Сборник документи за Априлското въстание". Там даже са посочени най - дейните помашки села-Доспат, Тъмръш, Чукуркьой, Чепеларе, Барутин. Приятно четене!
149
9
 
6
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Не знам ние помаците дали сме родоотстъпници и не ме интересува! Но вие, дето сте "Големите" българи сте уникални, нЕма друг такъв народ по свта дето толкова да драпа да докаже, че е бил робски народ и, че пет века са ви били таковали... Никой народ с достойнство не би повтарял тази мантра... Но в БГ... ооо, тук от детската градина се облъчват децата с тази гнусотия.. Хора това е болест бе!
148
3
 
7
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
но все ние трябва да доказваме лоялност към тази държава... мразите ни, че сме различни, но пък искате да се наричаме българи,.... ако кажем, че сме българи, все ще се намери някой комлексар, дето ще каже, не не сте българи, помаци сте с негативна конотация... Затова се чувствам просто човек! Не ме интересува етническа принадлежност... нито българска, нито турска, нито гръцка, нито никаква...
147
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже българите не бяха вече разделени, сега и не случайно ги разделиха на българи в чужбина и българи в България! Разберете че "разделяй и владей" е което използват срещу тази страна за да бъде смачкана! Затова в България няма вече протести, защото всички са разделени! Затова нищо не се променя! Нямаме мислене на народ а индивидуално! Това искаха и това постигнаха! Тези *** предавания не са случайни! Това са социални експерименти за да разделят още повече хората!
146
3
 
6
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
До ееех 150 Дай някакви признати исторически факти за твърденията си, които са скалъпени глупости! Българската историческа наука никогане се е занимавала сериознос тази група хора, наречени и самонаричащи се "помаци".... само митове и пълни глупости! Знаете ли, че помаците от якорудския край воюват масово срещу Османската империя 1912година...Не може без да познаваш историята, да лепиш етикети на групи хора.... Откакто България е независима държава, поне десет пъти помаците са обект на насилие,
145
5
 
8
 
! Отговори
Роби са били преди 5 години
Крепостните е рсссия и *** в САЩ Продавали са ги като *** Българите да имали собственост и права Някой даже да имали и фабрики
144
8
 
8
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Османските нашественици са заварили не само в Балгария а и в останалите държави на Балканския полуостров шепа родоотстъпници и нагаждачи...преклонена главица сабя не я сече...ето това са предците на Нури.Гнус ме е от такива люде,същите са и сега тези като него-нагаждачи,дървета без корени.По достойно е да хванеш горите Тилилейски или да избягаш в Бесарабия отколкото да коленичиш и предадеш род и Родина пред нашественика.Затова и днес тези люде не са понасяни нито в Българиянито в Турция.
143
4
 
7
 
! Отговори
Простите пръчки преди 5 години
Се крфят че да били робиНе осъзнават че и сега са робиВенсеремос;)
142
3
 
10
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Не сме били роби никога !Набийте ди го в празноте манерки!Не сме били по/различни от гърци румънци пр народи Поданици на султанс-даРоби- не
141
2
 
5
 
! Отговори
еееххх преди 5 години
Какво иска да каже коментиращият под мен??? Това дали помаците са българи или не, не е темата!!! В Османската империя са делили поданиците не по етнос (националност) а на верски принцип!!!! Който е приемал исляма е бил в привилегировано положение, подтискали са раята - какви глупости плещите, какви били! Отделно, неоспоримо е, че в ордите на башибозука, помаците неизменно са присъствали, със съответните зверства, грабежи, убийства. Тази тема е толкова деликатна, а тоя провокира
140
3
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ПОЗВОЛИМ ДА РЕДАКТИРАТЕ ИСТОРИЯТА-НЯМА ДА СТАНЕ
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго доказателство за българския корен на това население са народните песни. Видният български етнограф Христо Вакарелски пише: Чистотата на българския език, народните песни, приказки, пословици, гатанки и прочее у българите мохамедани прави впечатление на всички, които имат допир с тях. Дори запазеността на славянския тип у тях е много по-силен, отколкото у братовчедите им българи християни, които най-вече през 19 век са силно подвижни и общуващи. ____Та Нури да не говори глупости....
138
4
 
6
 
! Отговори
А, преди 5 години
английски журналист Джеймс Баучер, живял в България от 1888 г. до смъртта си през 1920 г., като кореспондент на вестник Таймс, посещавал Родопите, срещал се с българи мохамедани, пише в своя статия: Родопските помаци или по-точно българите, приели насила исляма в епохата на завоеванията... са с по-чиста българска кръв, отколкото самите българи.
137
2
 
5
 
! Отговори
от преди 5 години
пътеписите на прочутия Евлия Челеби из цялата Османска империя и големия държавник и велик везир Мидхат паша... Между българите има повече от един милион мохамедани.В това число не влизат нито татарите нито черкезите.Тези мохамедани не са дошли от Азия,за да се установят в България, както обикновено се мисли.Това са потомци на същите тези българи,преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години.Това са чеда на същата тази страна,на същата тази раса,и от същото това това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.
136
7
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
И после ще плащам данъци за да хрантутя неблагодарници като помака нури.
135
7
 
6
 
! Отговори
Турската империя преди 5 години
Е била многонационална - имало е десетки народи в неяВсички са били поданици на султанаПлащали са различни данъци в зависимост от уменията Си и религията сиИмало е роби в империята , но робите не са били от поданиците на султанаБили са пленени / отвлечени по време на войни