Спомени за писателя дисидент: Кой и защо уби Георги Марков?

Във "Фамилно" разказва неговият братовчед Любен Марков
Обновена: 9 сеп 2018 07:52 | 9 сеп 2018 07:45,
119

Тази неделя в семейното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR "Фамилно" гостува блатовчедът на писателя дисидент Георги Марков – Любен Марков.

На 7 септември се навършиха 40 от покушението на моста Ватерло в Лондон, когато журналистът беше прободен със смъртоносен чадър. 4 дни по-късно умира в лондонска болница.

Според Любен Марков напоследък служители на Държавна сигурност упорито се опитват да лансират тезата, че самият Георги Марков е бил от ДС и именно затова е могъл да замине за чужбина.

"Държавна сигурност стои зад убийството, възложител е Българската комунистическа партия и никой не смее да го каже", заявява братовчедът на писателя. Според него по онова време в посолството в Лондон са работили много познати личности, включително синът на Мирчо Спасов.

"Физическият  убиец е Франческо Голино, но не знам къде е той сега, никой не го търси", допълва Любен Марков.

Преди няколко години немски продуцент прави филм за Георги Марков и в него има 7 минути интервю с Голино. т.нар. Пикадили. Любен Марков разполага с цялото 47-минутно интервю с италианеца и е готов да го предостави за излъчване.

"Нека хората разберат кой е Франческо Голино, той е крит много дълги години", допълва гостът.

"Фамилно" започва в 10.30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват че английските служби са намесени,след като им става известно, че Георги Марков останал разочарован от Свободния свят и е планирал да се върне в България.Ама кое е истина,кое не е?...За пред света набедиха българските чобани,така както Щатите през 2001,набедиха ония нещастен арабски козар за гениалният план с приземяването на самолети по небостъргачи.
96
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"светлият лъч" не беше ли един от придворните на Живковият режим! Придворен които се отрече от ръката която го "хранеше"
95
2
 
3
 
! Отговори
правете извод преди 5 години
Ето какво представлява,ЕС,слугинажа на,дявола
94
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ-6,го уби,Скрипала също
93
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма бил лош,Английски шашми,лицемери
92
2
 
8
 
! Отговори
Достоен българин преди 5 години
Никой западняк няма да защитава,човек от друга държава,разберете го.
91
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
такава есъдбата на двойните агенти като скрипал - като станат ненужни ги убиват и го преписват на враго.вете си - само пеленечатетата още не са го разбралитова не е ли оня марков дето е сценаристна - на всеки километъри той като желю желвта под крилото на людмила живкова- комунизма бил лош па никой не си хвърля професорските титли от комунизмаабе предателя си го е заслужила тука за 30 години колко честен народ си отиде от хубав живот не е истина- а тука ми надуват балона марков айде на майна
90
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убиха го,Англия
89
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кого ли вече го интересува това- мене лично ВЪОБЩЕ !!!!!!!!
88
15
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
09.09.1944 година,черната дата за отруденият български народ,подложен на грабежи,изтезания,убийства,затвори,концлагери.Червените криминални престъпници построиха комунизЪма за себе си.Сега те разполагат с икономиката на България и сме най-бедната държава в ЕС .Няма ли ревизия на бандитският комунистически преход,ще стоим на дъното за вечни времена.
87
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Марков е нищо повече от един национален предател. След като е убит от Англичаните които са сметнали че щом е предал страната си може да предаде и тях, и логично си е заслужил това което трябва.
86
8
 
18
 
! Отговори
Виц за бат Бойко преди 5 години
Борисов посетил днес Националния природонаучен музей и пита:- Този пpимат какъв е? ...Обяснили му за някакъв си пpимат, но никой не казал, че това било огледало....
85
6
 
12
 
! Отговори
рг преди 5 години
няма как нашите да са го убили на рождения ден на живков!!трябва да са мн ***!! а ве4е 30 години се вижда 4е са много хитри и оправни!!а ако бяха нашите то щяха да ни плюят както сега русия!!явно е 4е е друга служба!!
84
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А Ако не се лъжа и брат му по това време живееше в Италия като емигрант." Никола Марков живее в Болоня и притежава вила в околността
83
7
 
17
 
! Отговори
дедо Пешо преди 5 години
Нещо като новичок, ама рицинНа ингилезите им писна от претенциите на Марков и като вече ненужен му видяха сметката.
82
0
 
14
 
! Отговори
29422 преди 5 години
До АнонименИстината е по-различна. Досиетата не са изгорели при този пожар - тая версия е за потулване. Някои от сътрудниците на ДС са получили привилегия от следващите силни на деня и досиетата са или преправени, унищожени и следите са заличени. Ти си помисли ЗАЩО е станало така. Познавам неколцина с блестящаа кариера след 1989 - разнокалибрени сътрудници - от донсник до разузнавач.
81
6
 
21
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Че го ликвидираха англичаните,то е ясно и за евро-гАйските неолибералисти и точно за това е тяхната мъка.Може да се каже ,че Марков е странна личност ,люшкащ се между сервилното отношение към Т.Живков,приседнал в краката му на интимна ловна разпивка на дружинката на Първия,до тотален алкохолен делириум,гарниран с опиати.Та затова след като го "изцедиха",англичаните,сметнаха,че по-удачно да го елиминират,като от смъртта му да извадят дивиденти ,като гръмогласно обявиха "за българския чадър".След 9.11 тази теза беше размахвана от демократите,за да си имат и те дисидент
80
3
 
25
 
! Отговори
ДС преди 5 години
До 37627Г. Марков разполагал с вилите на ЦК на БКП, за да пише.----------------------и една година в Италия на творческа командировка, след това в Швейцария... КОЙ? Кой можеше да си позволи това в ония времена. А Ако не се лъжа и брат му по това време живееше в Италия като емигрант.
79
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че вече на никой не му пука за Георги Марков.Само разни роднини се опитват да хванат последния влак.
78
2
 
14
 
! Отговори
без пардон - 2 преди 5 години
Предимството е, че англичаните правят разследванията на собствена територия и могат да си ги манипулират, както си искат. Ако британците биха извършили тези убийства извън Англия, щяха да ги хванат, че те са извършителите. А така, те убиват, те си правят разследванията, и те потулват всичко.