Даниел Ненчев: Не се концентрирам върху злобата на деня!

Съпоставя културните ни достижения със световните в "Мултимедия"
Обновена: 21 яну 2019 10:37 | 18 яну 2019 09:30, Петя Славова
0

Снимка: Антон Угринов

В света на киното, съвременното изкуство, литературата, музиката и новите технологии ще ни въведе "Мултимедия" – предаването, което тръгва от 19-и януари всяка събота и неделя от 9:00 до 10:30 часа в ефира на Bulgaria ON AIR.

Негов водещ е Даниел Ненчев, когото познаваме от малкия екран, където води предаване за култура по БНТ, както и от Дарик с авторското предаване "Нова култура". През последните 15 години той работи като телевизионен сценарист и автор на свободна практика за издания като Егоист, MAX, Капитал, Дневник, Мениджър, Артизанин, Sign Cafe и др. През 2011 г. печели наградата Edward за късометражно кино от фестивала Edit във Франкфурт, Германия.

В "Мултимедия"  Даниел ще ни среща и с  най-новото в областта на дизайна, архитектурата, рекламата и новите медии. Повече подробности за предаването разказва Даниел Ненчев пред Dnes.bg.

Прочетох, че професията журналист е детската ви мечта. Вече сбъдната, представяхте ли си я по различен начин?

Като деца с брат ми и приятели правехме радиопредаване вкъщи. С магнетофони и касетофони. Но имах конкретна представа и пример - дядо ми беше радиожурналист. Еталон за мен със своята почтеност и отдаденост на професията и на другите хора. Родителите ми са също такива - хуманисти. Естествено е и аз да искам да съм като тях. А журналистическата професия дава възможност да правиш нещо за другите. Старая се то да е качествено и да носи важна информация. А когато вдъхновява и дава утеха, тогава съм и доволен. Подобна работа може да се върши най-вече, когато обект на журналистиката е изкуството, но не само.

Още по темата

Да, предаванията, които водите са посветени на културата. Защо си избрахте да отразявате именно нея?

Там има най-много светли примери на таланти, личности и групи, които правят живота ни по-смислен, по-добър, по-качествен, по-хубав дори. Приел съм за професионално призвание да съм посредник между техните идеи и обществото. Твърде висока е концентрацията на медиите върху политиката, проблемите и злобата на деня, за да бъда и аз поредният участник в този дискурс. Виждам повече причини да разширявам полето, в което идеите на съвременната култура и изкуство да живеят по-добре. А чрез тях и всички ние.

Разкажете за новия проект, в който ще ви гледаме по телевизия Bulgaria ON AIR.

Освен, че предмет на предаването ще бъдат актуалните теми в културата и изкуството, "Мултимедия" си поставя две конкретни и изпълними задачи. Първо, да бъде поле за представяне на постиженията на културно-творческите индустрии в България - дизайнът, архитектурата, книгоиздаването, рекламата, социалното предприемачество, новите медии и други. В тези индустрии има стотици хора, които не само че развиват икономиката ни, но и променят средата около нас качествено, за добро. Те заслужават внимание и вярвам, че техните идеи са интересни. И второ, предаването цели да бъде платформа, в която да съпоставяме българските достижения в изкуството и съвременната култура със световните. Така, мисля си, може да се акумулират различни движения напред.

Студиото на "Мултимедия" ще функционира и като изложбено пространство. Започваме с идеограмите на Дамян Дамянов от проекта "Под езика". Вижте ги, тези произведения носят духа на предаването.

Защо предаванията за култура са толкова малко в българския ефир?

Всяко предаване е предаване за култура, ако се позовем на тезата на проф. Кьосев, че културата всъщност са всички наши социални дейности. Просто някоя култура е по-висока, друга по-ниска. Но всичко е култура. Има и специализирани предавания за кино, за литература, сутрешните блокове също са предавания с културна насоченост. По-големият проблем е, че докато се съобразяват с прищевките на пазара, често медиите и колегите попадат в капана на ниските страсти. Така резултатите са продукти на самоцелно скандални, сензационни, негативни, деморализиращи и деструктивни новини и теми. А и това се прави много по-лесно. По-трудно е да представиш аргументирано добър пример и градивна идея. А още по-трудно се правят задълбочени интервюта, след сериозна подготовка, четене на книги и т.н. Тази работа считам за важна, особено в среда, в която хейтът заменя критиката, а скандалът - новината.

Има ли изкуство, към което имате определено по-големи предпочитания?

Да. Изкуството, в което има конкретна интересна и видима идея, която е предадена визуално красиво и въздейства естетически и емоционално. Такова е изкуството на моите любими художници - Олафур Елиасон, Аниш Капур и Кристо. Всеки един ден живея с музика, кино, театър и литература. Иначе не е живот.

Как бихте довършили изречението - "Човек без култура е ..."

Беден.

Споделете някакъв смешен или просто запомнящ се момент от работата ви като журналист.

Веднъж, по време на ефир, докато водех "Денят започва с култура" по БНТ - точно докато казвах анонс в камерата, операторът задряма. И камерата тръгна бавно надолу и напред. Заедно с нея и аз се наведох бавно, за да си довърша анонса. След това тръгна репортаж и режисьорът събуди оператора с викове. Беше много смешно, но човекът просто не беше спал и беше на ефир от 6 сутринта… Иначе, правил съм много лапсуси, също от недоспиване и от глупост. Но сънят е важен!

Как се променихте вие като професионалист и човек от първите моменти, когато навлизахте в тази професия до сега?

Най-дълго време в професията съм работил като автор за списания и сайтове. Това си е тежък индивидуален труд, но се изхитрих и напоследък работя с асистенти. А през последните 10 години в електронни медии се уча на работа в екип. Много по-сложно е, но е не по-малко удоволетворяващо. Защото едно ТВ предаване се прави от 30 човека. И когато накрая понякога се получава, резултатът е още по-смислен. И в крайни случаи води до усмивки в израз на радост.  Със сигурност съм станал по-добър, по-отзивчив, по-богат, по-светъл просто защото общувам с такива хора. А цел на работата ми е да споделям това общуване, най-често чрез публикуване на интервюта.

А как се промени професията?

В края на 20 век, медиите у нас бяха около 50. Днес са повече от 5000. Плюс социалните медии, в които всеки сам е медия. Така пазарът достигна до различни ниши. Конкурентната среда разви професията и задължи нас, журналистите, да спазваме още по-отговорно журналистическите стандарти, за да служим по-добре на обществото и на авторитета на медиите си. Обаче се появи и феноменът на медийните бухалки и медиите като средства за търговия с влияние. Оказа се, че има и огромна маса от хора, които са готови да дават пари за лъжи. Напоследък фалшивите новини и атаките на хибридната информационна война също влошиха атмосферата. В тази ситуция, отговорността на почтените професионалисти е още по-голяма. Bulgaria ON AIR и Investor Media Group са измежду водещите участници на пазара, които отстояват професионални стандарти и чисто човешка етика. Затова се радвам, че имам възможност новото ми предаване "Мултимедия" да стане част от тази среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари