Съединението и първият български генерал Сава Муткуров

Поредицата "Нашите пълководци" пуска нов бонус епизод
15 мар 2019 14:22, Нели Христова
11
Съединението и първият български генерал Сава Муткуров

Анимационно-документалната поредица "Нашите пълководци“ на сдружение "Българска история“ и ЗАД "Армеец“, която представя някои от най-важните български военачалници, се увеличава с един нов бонус епизод.

Допълнителният късометражен филм е посветен на първия български генерал Сава Муткуров, чиито заслуги за Съединението и за развитието на българската армия са неоспорими.

Днес, на 15 март, се отбелязват 128 години от неговата кончина. Паметта на ген. Муткуров ще бъде почетена във Велико Търново със специална изложба, благотворителна инициатива за събиране на средства за изграждане на бюст на негово име. Днес в чест на първия български генерал в  старата българска столица ще бъде представен за пръв път и филма от "Нашите пълководци“, посветен на ген. Муткуров.

В новия епизод от поредицата ще бъдат представени интересни данни за живота на генерала. Той всъщност е човекът, който убеждава българския княз Александър І  в каузата на Съединението. Муткуров участва активно в делото на 6 септември 1885 г., включен е и във временното правителство. Участник в три войни историята го показва като прям, но честен, и уважаван дори от противниците си. Както заявява негов биограф: "Той беше и началник, и приятел, и войник и добър гражданин. Нека българската история му определи приличното място в своите страници!“.

Още интересни подробности за човека, без когото Съединението между Княжество България и Източна Румелия може би никога нямаше да бъде факт, ще разберете от новия 11-и епизод на "Нашите пълководци“. Той ще се излъчи премиерно  за българския тв ефир на 17 март в предаването "Операция: История“ от 16,30 часа по Bulgaria ON AIR.

Създаването на бонус епизода на "Нашите пълководци“ е обещание, което ЗАД "Армеец“ даде по време на представянето на образователния проект във Велико Търново през ноември 2018 година. Огромният интерес на публиката към поредицата провокира изпълнителния директор на ЗАД "Армеец“ Константин Велев да обещае, че заедно със сдружение "Българска история“ ще създадат епизод за първия български генерал.

Документалната поредица "Нашите пълководци“ е съвместен образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД "Армеец“, който цели да направи родната история интересна и вълнуваща както за по-широката общественост, така и за учениците. Проектът е продължение на "Българско военно чудо“, което пресъздаде най-големите военни постижения на армията ни. Филмите бяха представени на открити уроци по родолюбие пред стотици ученици и предизвикаха страхотен интерес както сред тях, така и сред учителите. Сега обиколката из училищата продължава и с епизодите от "Нашите пълководци“.

Филмите са достъпни за всички и онлайн, а дискове от поредицата се подаряват безвъзмездно за образователни цели. Епизодите могат да бъдат гледани и в социалните мрежи на "Българска история" и ЗАД "Армеец“.

 


11
Още от Телевизия
Лицемерието в църквата с "Монахинята"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Битките през 1913г.при Кукуш срещу гърците,и на р.Брегалница срещу сърбите са интересни !
Пишете нещо за този славен погром над бг армия!
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Българското воено чудо го видяхме в Междусъюзническата война ,където сърбите и особено гърците записаха в историята си победи над бг армия!
7
2
 
4
 
! Отговори
Русия не предаде преди 1 седмица
До нищо подобно!!!

ТРИКЛЕТА ДА Е ЕВРОПА, ДЕТО НИ РАЗДЕЛ!!!!!
6
7
 
1
 
! Отговори
резултати преди 1 седмица
До нищо подобно!!!

три национални катастрофи! Отделяне на Македония - сърцето на България!
ПОСЕРКОВЦИ Защо воювате със Великите сили и Русия
Днес България е гнездо на оси -от КГБ и ДС. По-добре си живяхме 500 години в турско!
5
5
 
1
 
! Отговори
нищо подобно!!! преди 1 седмица
До Историк

Всичките заслуги са на БКП и Коминтерна!!!! ... и никой друг. Завоалираха ги!
4
1
 
4
 
! Отговори
svetlio преди 1 седмица
А на хан Аспарух кога?!
3
9
 
5
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 седмица
Сава Миткуров е трепал русофилите като пингвини.

Командващ войската по време на русофилските бунтове срещу Стамболов и Н.В. Александър I Батенберг, княз Български.
2
8
 
5
 
! Отговори
Историк преди 1 седмица
Добра идея за популяризиране на славните българи от нашата История.
Крайно време е да се премахне паметника на съветската армия в София и в парка на негово място се поставят паметници на достойните българи, както и един подобаващ паметник на българските войници загинали по време на ВСВ .
1
8
 
6
 
! Отговори
Додо преди 1 седмица
Да живее Царство България! Шуми Марица - истинския химн на Отечеството! Обединена България - Мизия, Тракия, Македония! Богъ да пази България!