Феноменът Наполеон - диктатор, стратег, реформатор

Историкът Андрю Робъртс пред Dnes.bg за личността на държавника
19 апр 2019 10:10, Александър Попов
30
Феноменът Наполеон - диктатор, стратег, реформатор
Снимка: ВВС

Английският историк Андрю Робъртс представя документалния си филм в три части за един от най-влиятелните пълководци и държавници - Наполеон.

Едноименната трилогия ще бъде излъчена в ефира на Viasat History на 19, 20 и 21 април от 22:00. Със съдействието на телевизията, Робъртс сподели за читателите на Dnes.bg повече за своята поредица.

Да започнем с най-логичния въпрос - кога животът и работата на Наполеон започват да ви очароват и защо?

Винаги съм бил очарован от него, още когато бях на 10 години. Той е толкова голяма историческа фигура. Наполеон е гений на военното поле, но също така гений и в администрацията. Тази комбинация да бъдеш войник и правоприемник очарова не само мен.

Изследвали сте детайлно Наполен. Какво е мнението ви за един от последните влиятелни владетели на 19-ти век?

Мисля, че феноменът му се дължи на три неща. Първо, той е бил интелигентен, бил е ерудиран и много начетен. Като дете, а и през целия си живот, е чел изключително много. Следващото е неговата енергия. Бил е необичайно енергичен владетел. Написал е 33 000 писма, които по това време са били публикувани. Възползвал се е от всеки възможен ден, час и минута да работи. Не е спал много, нито е отделял много време на храненето. Той е работил усърдно и в комбинация с неговия интелект, това му е помогнало доста. И последното е, че се е издигнал до имперския трон на Франция и се е превърнал в един от най-влиятелните хора на 19-ти век.


Гледате ли на него като тиранин, като агресор, който завладява голяма част от Европа? Или пък е брилянтен политик, командир и реформатор, поставил Франция на пътя към съвременноста?

Не го намирам за тиранин, въпреки че е бил диктатор. Важно е да се прави разлика между двете. По онова време Франция е една от малкото държави, които наистина са демократични. Със сигурност е бил диктатор, но не и тиранин. Завладява голяма част от Европа благодарение на това, че е отличен военен. Между другото, едно от нещата, които му помагат в завладяването е Полша. Ако не са били поляците, в частност полската кавалерия, не би бил способен да спечели много от 47-те си победи тогава. Едно от най-големите му постижения като политик е да въведе идеята за велико и самоуправляващо се полско кралство, което до момента не е имало, началото на независима Полша. Бил е, поне в началото, изключителен командир. Карал е войниците си да го обичат, а той им се е отплащал с победи, това, което те най-много обичат.

През по-голямата част от кариерата си е изключителен пълководец, но в същото време реформира и Франция. Наполеон променя законите на Франция и ги прави много по-ефективни. Така че той наистина изтласква Франция напред през 19-ти век по отношение на модерността. Някои от неговите реформи продължават да съществуват и днес.

Безспорно има много въпроси около поражението на Наполеон в Русия. Вярно ли е, че времето е оказало въздействие върху крайния изход на битката? Можело ли е да бъде различно, ако не е била тежката зима?

Да, лесно можеше да е различно. Когато нахлува през юни 1812 г., това е най-голямото нашествие в историята на човечеството. Армията е 615 000 души, не само от Франция, но от Полша и още от 12 други страни. Но се случило - отишъл е твърде далеч, макар да не е възнамерявал. Но е бил опиянен от битките с руснаците. През цялото време руската армия отстъпва, изтласквана от бързо придвижващата се и превъзхождаща я по численост френска войска. Но не е имал представа, че ще загуби стотици хиляди души от ударната си сила от тиф, болест, която е диагностицирана през 1911 г., почти век по-късно. Два пъти е печелил битки срещу руснаците, надявал се е бързо да победи руската армия около границата, но е бил привлечен към Москва. Той всъщност е можел да се върне навреме, преди лошото време, но е взел лошо решение да остане в града. Осъзнал е, че не може да атакува столицата на руската империя Санкт Петербург. Лошото време дава финалната точка на неговия поход в Русия.

Идваме до последните му дни. Някои източници казват, че бившият френски император е бил отровен, защото британците се страхували от бягството на Наполеон от остров Света Елена?

Да, англичаните са се страхували, заради което две фрегати са охранявали 24 часа в денонощието, за да се уверят, че не е избягал от Света Елена. Но със сигурност не са го отровили. След смъртта аутопсията, на която са прсъствали 7 лекари, показала, че стомахът му е бил "разяден" от рак. От рак на стомаха са починали баща му, сестра му, както и един от неговите незаконни синове.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Велика Франция преди 3 години
Наполеон I е най-великия пълководец в историята на човечеството. Истински военен гений и реформатор, променил света чрез наполеоновия кодекс - първото кодифицирано гражданско право. Каквото и да се напише за Императора ще бъде малко. Франция е най-великата страна - люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
20
0
 
1
 
! Отговори
Wandering преди 3 години
Провалената кампания на Наполеон в Русия се дължи на руската военна стратегия. Армията на Наполеон е била привлечена в дълбините на Русия без да са давани значителни битки. По пътя си Наполеоновската армия се натъквала на обезлюдени и опожарени села и градове без храна и фураж. Още преди решителните битки Наполеоновата армия губи 30%от състава си от глад и болести. .. Армията му е била деморализирана и отчаяна. Главният Фактор за поражението на Наполеон е руската военна стратегия на Кутузов.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наполеон е най-великия пълководец в човешката история и просветен владетел, чиято заслуга е наполеоновия кодекс - първото кодифицирано гражданско право върху което се базира съвременна Европа! Франция е люлка на световната цивилизация и майка на съвременния свят!Най-великата страна! Vive la Republique! Vive la France!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си психопат за да се възхищаваш на някого, убил милиони с амбициите и претенциите си. Такива, дето още малко и ще започнат да възхваляват Хитлер. Трябва закон срещу такива хора. Колкото и да е бил умен или феноменален Наполеон, използвал е всичкия си капацитет за да избива хора. Вложил си е енергията във войни. Да се възхищаваш на такива е престъпление срещу човечеството.
17
2
 
11
 
! Отговори
8791 преди 4 години
На шведите им пречело времето, на французите им пречело времето, на германците им пречело времето...руснаците през това време в тропиците ли се сражаваха?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гениален пълководец, но изоставя и загубва две армии - едната- в Египет, другата - в Русия, Великата армия. Времето е виновно, в Египет - топло, в Русия - студено. Битката при Бородино е патова, победители няма. Но срещу мощна, многолюдна, с добре обучени, опитни бойци Кутузов е разполагал с млади, необстреляни момчета, биещи се за Родината. После е ясно - петелът с острите шпори нервно се разхожда из изгорялата Москва и чака битка. Има данни, че в коси от Наполеон от Св.Елена е намерен арсеник
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11ИСТОРИЯ НА Човечеството щеше да има и без главорези като Александър "велики", Чингиз хан, Наполеон,... !Тяхноното присъствие в Историята и "величие" се дължи само на купищата човешки кости оставили зад себе си !
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжелявам , пичове и пички последен коментар , а за тяхното време не са ли постиганали най-много ... и открития и величия и прочие .....
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте най-великите открития на човечеството !Там няма да намерите имената нито на Александър Македонски, нито а Чингиз хан, нито на Наполеон, нито на Путин !
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще вземеш да изцепиш, че посочените от теб личности нямат ,ама никакъв принос към СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ . Никой не ги е чувал , не е нужно да знае за тях и общо взето те са като теб и мен панелни плъхове , нищо не са постигнали и следователно трябва да се изтрият от историята , само защото на тебе не ти изнася , че живота не е дъги и пръдни. Аре по живо по здраво !
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Александър Македонски, Чингиз хан, Ханибал, Наполеон,... - касапи, садисти, сатрапи, чийто основен "поминък" е грабеж, разруха, оплячкосване на създаденото от човечеството !Да се възхищава човек от зверствата им е признак на слабост, малодушие и комплекси за малоценност.
10
2
 
13
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Наполеон безспорно е бил велик, но както винаги се получава, и историята многократно го потвърждава, когато станеш прекалено алчен, когато много силно си повярваш, когато сметнеш чуждото за свое, тогава идва голямото поражение. Александър Велики губи в Индия, Наполеон и Хитлер в Русия... Не можеш дотолкова да насилваш късмета си, пък и не е редно да си толкова алчен, и да си вярваш, че трябва да се наложиш на целия свят! Всички империи са се разпаднали!
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терорист номер едно избил милиони!
8
0
 
11
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До 6:А, известна ли ти е историята с флагманският кораб Ваза, на същия този Густав Адолф? Толкова му е разбирала главата и от корабостроене, че не се вслушал в предупрежденията на корабостроителите си, и настоял корабът да си остане със същият брой оръдия, въпреки недостатъчната си широчина... И, в резултат кораба потъва още щом е спуснат на вода, при първия порив на вятъра.
7
0
 
11
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Уважавам го даже и заради факта,че сам си взима короната от ръцете на папата.Вторият такъв случай в историята.От един обикновен войник,после офицер до най високата власт си е постижение.Плюсовете са също много от управлението. ПО скоро Фуше е по интересен. В политиката ни е пълно с такива
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала Брендо . Я кажи сега от тия въпросните "фракции" ( държави ) , колко хора са ги управлявали . Дали е било диктатура или 240 клоуна или нещо друго. Всичкото що история е било , познава един лидер . Но афектирах се , прощавай готен . С друго пробвах да насера статията .... Но за руснаците копче немога да ти кажа ... Горд народ . Щом 5 годишни бягат от детска градина голи в Сибир и са после живи(премръзнали и т.н , но живи ) ... Ела ги бий на тоя климат "порасналите ". У дома си е най-добре
5
1
 
17
 
! Отговори
До Обективен 4 преди 4 години
То и шведският крал Густав Адолф губи срещу Русия. Когато го питат каква е причината за загубата, той отговаря, че е за всичко е виновно лошото време. Казват му, че по време на битките времето е било хубаво. Густав Адолф отговаря: "Е да, ама можеше и да завали!"
4
5
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Да и на Хитлер пречеше лошото време !И на шведите и турците също !И Китай през 1969г когато решава да, че Сибир е техен !Сякаш руснаците се бият в други климатични условия
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Батка ще ме прощаваш ама ти си ми мишената в момента ... :) Та отговора на твоя въпрос е история . Без труд и мъки нищо не се получава . Ето тези долупосочените личности са останали в историята и то с право . Сега четем и "спорим" за тях , но факта е един и той е , че овца неможе да се вмести в полезрението на овците (масите) . Лъвовете са си лъвове , а овцете като нас блеят . Поздрави ,
2
2
 
14
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Бил е изключителен в реформите си и законодателството си! Но не разбирам за какво са му били всичките тези войни! Постиженията на много военолюбци са мимолетни...нищо не остава и след Александър Македонски и след Хитлер и т.н.