В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога

"Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник"
28 мар 2020 22:00, Елка Василева
218
В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия бележи срамен рекорд: в страната има все повече бездомници. И все повече от тях умират от свръхдоза наркотици. Страната не успява да се справи с проблема.

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, е скован от студ. Кевин Бари Дъфин е нахлупил шапката си до очите,  докато се опитва с чаша горещо кафе да стопли пръстите на ръцете си. На уговорената среща се появява с широка усмивка, но погледът му издава тъга, разказва Дойче веле.

"Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаин. Имах трудно детство. Започнах да вземам наркотици, за да облекча болката", обяснява бездомникът.

Кевин е един от стотиците шотландци без покрив над главата. На фона на строгите икономии и резки съкращения на бюджетите на местните власти броят на бездомниците в страната през последните години нарасна значително.

Тъжният рекорд на Шотландия

Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора, но актуалните статистически данни рисуват тревожна картина: през 2018 са регистрирани почти 200 смъртни случая на бездомници. А това представлява увеличение с 19% за една година. Смъртността в Шотландия сега е двойно по-висока от тази в Англия - най-многолюдната нация в Обединеното кралство. От Националната статистическа служба на Шотландия признават, че тези числа дори не отразяват реалния брой на случаите. Вероятно те са много повече.

Самият Кевин казва: "Откакто живея в Глазгоу, съм бил поне 15 пъти на крачка от смъртта - заради предозиране. Но всеки път ме връщаха към живота." И той не е изолиран случай: от 195 смъртни случая през 2018 година повече от половината са били свързани с наркотици.

В Шотландия сред бездомните е много популярно инжектирането на смес от хероин и кокаин - т.нар. "снежна топка". Случаите на ХИВ са се увеличили десетократно, което е свързано именно с тази практика, твърдят властите. А Кевин е един от потърпевшите. Той, подобно на много други, е хванат в капана на две национални трагедии: бездомните и използването на наркотици. В Европа Шотландия е с най-високата смъртност, причинена от наркотици: 218 души на 1 милион население.

Решаването на този проблем е от ключово значение и за намаляване на смъртността сред бездомните, казват експертите. Сред предложените мерки са: декриминализиране на притежанието на малки количества наркотици за лична употреба; въвеждане на "помещения за безопасна консумация", където зависимите да са под надзора на професионалисти; предписването на заместващи лекарства като метадон.

Но основните причини са други. Зад злоупотребата с наркотици и живота на улицата почти винаги се крие някаква лична травма. "Много от тези хора имат психични проблеми и се нуждаят от лечение", казва Пол Макмилан, доброволец от гражданската инициатива от Глазгоу "See The Invisibles".

Всяка седмица активисти на организацията обикалят улиците, предлагайки на бездомниците дрехи, храна, спални чували. По този начин те им помагат да се преборят и с още едно, не по-малко зло: изолацията и самотата.

И доброволците не са вълшебници

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи. Но практиката показва, че и тези временни убежища не са особено сигурни места: зачестяват съобщенията за насилие, за масово дрогиране на обитателите им и за възникването на спорове и скандали помежду им. "Всяка вечер някой може да разбие вратата на приюта и много от бездомните се чувстват по-сигурни на улицата", добавя Макмилън.

По неговите думи на тези хора трябва да бъде осигурена и професионална помощ от психолози. Той се позовава на статистиката, според която 12% от смъртните случаи през 2018 година се дължат на самоубийства.

За съжаление много хора като Кевин имат лош опит с властите. "Отне ми година и половина, за да се боря с тях - да получа тези документи... Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник", разказва той за Дойче веле.

За "Shelter Scotland", водеща благотворителна организация за бездомни, това е неприемливо. "Проблем е, че няма механизъм, с който правителството да принуди местните власти да следват закона. Трябва да има някаква форма на санкция срещу местните власти", казва за Дойче веле директорът на организацията Греъм Браун.

От Общинския съвет на Глазгоу признават, че трябва да подобрят условията, като същевременно посочват, че са поставили началото на проекта "Алианс за решаване на проблема с живота на улицата" - с участието на доброволчески и частни организации. Междинна цел е до следващата година бездомните, спящи направо на улицата, да намалеят със 75 процента, а до 2030 година тази гледка съвсем да изчезне от улиците на шотландските градове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
13
 
! Отговори
НС преди 4 години
. Какво ни занимавате със скапаните шотландски наркомани, тях не ги мислете. По добре си живеят от нашите пенсионери и безработни младежи!
133
6
 
13
 
! Отговори
дедо ти преди 4 години
млади глупав момко. Едно е да четеше десетократно пренаписани книжки с лъскави корички с историйки за демокрация, комунизъм, фашизъм в стил и вид който е удобен на този който е на власт, друго е когато по улиците се затъркалят трупове на малко и голямо и няма кой даже да ги погребе, особено когато този враг е невидим дребен и не можеш да се бориш с него. Тогава едно време са заличавали целия град млади момко, но тези случаи ги упоменават бегло. Тогава гледай да не се окажеш в тозо град или село
132
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре бре, да си бездомник в Шотландия по добре от да си съвестен, усърдно работещ гражданин в България... Коката е скъпия избор за дупaри...... до къде ни докара тиквуна
131
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишещият тук за дядо и внуче да си вземе партакешите,главно банковата карта, и да се омита в някоя от неговите големи демокрации ! КЪШ!
130
4
 
12
 
! Отговори
Част 3 преди 4 години
- Но дядо, чел съм в книгите как след извънредното положение са последвали масови депресии, самоубийства, домашно насилие, разводи, и грабежи. Косвените жертви от мерките взети заради коронавируса, се изчисляват на хиляди пъти повече, отколкото жертвите на самия вирус! Освен това след години се разбра, че този вирус е заразил около 1/3 от световното население и процента му на смъртност е 0.1%.- Демокрацията иска жертви, дядовото. Законите трябва да се спазват.
129
5
 
14
 
! Отговори
Част 2 преди 4 години
- Но болните пенсионери със или без коронавирус, така или иначе умират. Такъв е животът, нали дядо? Никой не живее вечно- Така е, но от ЕС ни обещаха 2-3 милиарда лева, така че бяхме длъжни да забраним на хората да работят, да общуват и да живеят нормално. От тия 2-3 милиарда, ние гербаджиите захлебихме стабилно, и затова сега ти караш последен модел Мерцедес и имаш хотели и на Слънчака и на Банско, дядовото.
128
7
 
17
 
! Отговори
Част 1 преди 4 години
България, 2055г.:- Дядо, разкажи ми пак как фалирахте държавата преди 30 години!- За един месец умряха няколко тежкоболни пенсионери, от инсулти и инфаркти. Оказа се че са имали и коронавирус, дядовото. Бяхме длъжни да блокираме цялата държава, да фалираме хиляди бизнеси и да оставим на улицата стотици хиляди хора.
127
0
 
9
 
! Отговори
врели некипели преди 4 години
Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаинот първото изречение ме загубихте
126
2
 
17
 
! Отговори
Не само в Шотландия преди 4 години
Вчера слушах българка, завърнала се от Франция, каза, че пред всяка врата на магазини висял по някой бездомен клошар, който просел нещо за ядене. Явно е дошъл видовден, Господ ни праща сметката. Боко нали все него призовава, все го зове-"Ако Господ даде"!? Кой ли Господ чака, европейският или американският? Жална ни майка с такъв управник!
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм за трокаджияот Чикаго който се е пенсионирал с 400 000$ в сметката.В България къщи,апартаменти и пр... мечтата му била да се върне в БГ-то и да си ходи за риба всеки ден.Обаче нъц.Викали му - ае майна ,нали щеше да се прибираш;? А той ...- с тея четири байпаса,само да стъпа там и са ме изтървали. Ами за какво си бхлъскал бе будала? Да не можеш една бира с кебапче да си поръчаш в кръчмата.Егати и живота.
124
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес русофили те ще се появят с час Закъснение още не са се събудили в руската KoчиHa
123
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ 10 000 $ да взимаш, като те хване някоя болест с преизвестен край... пак на едно място с всички останали равен ще бъдеш....
122
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега не е комунизъм, нали? Пожарникар с объркан правоговор и наглец с военна униформа? Не е комунизъм, банката, безработицата и сметките ни дишат във врата.
121
2
 
7
 
! Отговори
Чикаго преди 4 години
Да си трокаджия е една от най-мизерните и рисковани работи.Добре,че я прекратих.Пикаеш там,къде ядеш и спиш-в кабината.След 15 години такава работа,само Господ да ти е на помощ!Но ние-българите сме свикнали да се жертваме!
120
16
 
8
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Коментарите показват как хората повтарят грешките си цял живот! Комунизмът таман си отиде за добро и ето вече половината народ иска да се върне, щото свободата им тежи и искат като крави някой да ги гледа, те само да пасат и да ги доят.
119
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Едва напоследък започвам да разбирам как през соца са ни пазили под стъклен похлупак от жестокия,грозен свят извън соца и какви късметлии и щастливци сме били,че сме живяли в източна Европа и през социализма!"Невероятен щастливец си бил, че са ти нареждали как да се подстрижеш и облечеш, cмeшник! От какво да те пазят, като нямаш воля и се поддадеш на тъмните сили, си заминаваш и никой не ти е виновен. Някои неща и забавления не са за всеки. Или имаш нужда от прегръдка и закрилник?
118
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива хора могат да предизвикат само отвращение в мен.Имам тежко заболяване и буквално всеки ден ми е борба с живота.А тия и.диоти здрави и млади сами си съсипват здравето.Ако бях здрав като тях можех да правя хиляди неща,които да ми носят радост от живота,а тези се дрогират.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно дрогата е достъпна за всеки, не е като през 60-те само за "богоизбраните".
116
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва напоследък започвам да разбирам как през соца са ни пазили под стъклен похлупак от жестокия,грозен свят извън соца и какви късметлии и щастливци сме били,че сме живяли в източна Европа и през социализма!
115
1
 
16
 
! Отговори
K преди 4 години
Абе откъде намират кинти за тая дрога, това е въпросът.