В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога

"Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник"
28 мар 2020 22:00, Елка Василева
218
В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия бележи срамен рекорд: в страната има все повече бездомници. И все повече от тях умират от свръхдоза наркотици. Страната не успява да се справи с проблема.

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, е скован от студ. Кевин Бари Дъфин е нахлупил шапката си до очите,  докато се опитва с чаша горещо кафе да стопли пръстите на ръцете си. На уговорената среща се появява с широка усмивка, но погледът му издава тъга, разказва Дойче веле.

"Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаин. Имах трудно детство. Започнах да вземам наркотици, за да облекча болката", обяснява бездомникът.

Кевин е един от стотиците шотландци без покрив над главата. На фона на строгите икономии и резки съкращения на бюджетите на местните власти броят на бездомниците в страната през последните години нарасна значително.

Тъжният рекорд на Шотландия

Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора, но актуалните статистически данни рисуват тревожна картина: през 2018 са регистрирани почти 200 смъртни случая на бездомници. А това представлява увеличение с 19% за една година. Смъртността в Шотландия сега е двойно по-висока от тази в Англия - най-многолюдната нация в Обединеното кралство. От Националната статистическа служба на Шотландия признават, че тези числа дори не отразяват реалния брой на случаите. Вероятно те са много повече.

Самият Кевин казва: "Откакто живея в Глазгоу, съм бил поне 15 пъти на крачка от смъртта - заради предозиране. Но всеки път ме връщаха към живота." И той не е изолиран случай: от 195 смъртни случая през 2018 година повече от половината са били свързани с наркотици.

В Шотландия сред бездомните е много популярно инжектирането на смес от хероин и кокаин - т.нар. "снежна топка". Случаите на ХИВ са се увеличили десетократно, което е свързано именно с тази практика, твърдят властите. А Кевин е един от потърпевшите. Той, подобно на много други, е хванат в капана на две национални трагедии: бездомните и използването на наркотици. В Европа Шотландия е с най-високата смъртност, причинена от наркотици: 218 души на 1 милион население.

Решаването на този проблем е от ключово значение и за намаляване на смъртността сред бездомните, казват експертите. Сред предложените мерки са: декриминализиране на притежанието на малки количества наркотици за лична употреба; въвеждане на "помещения за безопасна консумация", където зависимите да са под надзора на професионалисти; предписването на заместващи лекарства като метадон.

Но основните причини са други. Зад злоупотребата с наркотици и живота на улицата почти винаги се крие някаква лична травма. "Много от тези хора имат психични проблеми и се нуждаят от лечение", казва Пол Макмилан, доброволец от гражданската инициатива от Глазгоу "See The Invisibles".

Всяка седмица активисти на организацията обикалят улиците, предлагайки на бездомниците дрехи, храна, спални чували. По този начин те им помагат да се преборят и с още едно, не по-малко зло: изолацията и самотата.

И доброволците не са вълшебници

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи. Но практиката показва, че и тези временни убежища не са особено сигурни места: зачестяват съобщенията за насилие, за масово дрогиране на обитателите им и за възникването на спорове и скандали помежду им. "Всяка вечер някой може да разбие вратата на приюта и много от бездомните се чувстват по-сигурни на улицата", добавя Макмилън.

По неговите думи на тези хора трябва да бъде осигурена и професионална помощ от психолози. Той се позовава на статистиката, според която 12% от смъртните случаи през 2018 година се дължат на самоубийства.

За съжаление много хора като Кевин имат лош опит с властите. "Отне ми година и половина, за да се боря с тях - да получа тези документи... Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник", разказва той за Дойче веле.

За "Shelter Scotland", водеща благотворителна организация за бездомни, това е неприемливо. "Проблем е, че няма механизъм, с който правителството да принуди местните власти да следват закона. Трябва да има някаква форма на санкция срещу местните власти", казва за Дойче веле директорът на организацията Греъм Браун.

От Общинския съвет на Глазгоу признават, че трябва да подобрят условията, като същевременно посочват, че са поставили началото на проекта "Алианс за решаване на проблема с живота на улицата" - с участието на доброволчески и частни организации. Междинна цел е до следващата година бездомните, спящи направо на улицата, да намалеят със 75 процента, а до 2030 година тази гледка съвсем да изчезне от улиците на шотландските градове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм се отървал от необходимостта материалното да ме превземаТакива като теб съм срещал доста, ама като им кажа щом материалното не им е важно, някак да си дарят апартамента примерно на БЧК, се дърпат. Абе явно материалното си има значение, друго обяснение нямам.
93
1
 
6
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Ако сте гледали филма Trainspotting в него най-добре се описва на какво дередже са. Чел съм отзиви от хора живеещи там и твърдят, че доста точно е предадена атмосферата. Общо взето същото като тук през 90-тте, когато беше опиумната епидемия и повечето батковци бяха херцози, а града си беше едно голямо гето.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не възхвалявам. Взимам прилични пари. Продал съм всичко наследено, само един телевизор и кашон отвертки и абразивни дискове са ми останали. Имам своя къща. Злато и луксозни лъскави мебели нямам, но не ми трябват. Карам тир. Да те кача за ЕДИН ЧАС при мен в кабината, да ми кажеш дали е лесно? Ясно ми е, че и ти си вложил време и отдаденост, за да стигнеш до положението си. Но моят избор е друг. Айде, жив и здрав!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, виж сега, как да ти го кажа... Като работил навремето на струг С5-МВ тук, макар и малко, и работил във фабрика на Запад... Абе, надали живееш по-добре от него. Ако оперираш на ЦПУ там, на ръце ще те носят. Каква ти вила, сигурно само баш шефа ще е над тебе.
90
5
 
13
 
! Отговори
Едно българче преди 4 години
Най-готините и успели емигранти, които познавам, всички казват - "Може да сме финансово ОКей тук, но България си е България и винаги ще ни липсва, винаги си остава нашата родина." И мисля, че са докрай откровени и наистина го мислят. Казват го с голяма болка, че са принудени да живеят навън и никога не наблягат на материалното.Такива тикквеници като тоя испанския дето само говорят колко е зле в България и се отричат от всичко обикновено са комплексирани нещастници. Нищо нямат там и са сами.
89
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 129Испанецът от криворазбрана гордост ще умре на някоя пейка във Валенсия, но няма да се върне в БГ. Не разбрахте ли, че е скъсал изцяло с БГ и иска тук да е много зле. Още по-зле да бъде, за да има той доказателства, колко правилен избор е направил в живота си с емиграцията там.
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eто, вчера четох - по 300 ? на калпак за чартър от Испания. Това ли е "грижата"? В настоящата ситуация! Кой както си реши, всеки си гледа живота, но бих напуснал само ако ме изгонят. Всичко си плащам и спазвам законите.
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен не ми трябва да съм горе, за да ми е добре. Защото отдавна съм се отървал от йерархичното мислене, което точно господарите, които чакаш да те пуснат горе ти налагат. Аз съм се отървал от необходимостта материалното да ме превзема, живея не бедно, не богато, а нормално. Стига ми това, което имам. Само че на много хора не им стига, защото са бедни, смачкани и нещастни. Те винаги ще са долу, защото системата, която ти идеализираш работи за 1%, дето са горе. Останалите цял живот бачкате долу!
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти специално никога няма да си горе, брат. Човек, дето чака държавата да му намери работа и да го вкара в казарма, че да се научи да си оправя леглото, мисли в категории "господари-роби". А тва Андънмо дори не знам на какъв език е, ама не ми прилича на български.
85
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и не искам да се връщам, кpaтyнo! Последно съм идвал преди 6 години, да изпратя дядо във вечния му дом. Испанския го знам, не търся помощ от "наши". Само чета как се доокрадва всичко из територията. Pъждив гвоздей няма да остане.
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 121Лицемерието започва от тук: "За да попаднеш горе, трябва това и това. Ферщеен?"Няма как да попаднеш горе! Ферщейн! Горе е само за тях! Анадъммо?!Марш в западния концлагер да почистиш на господарите ти, преди да те пуснат "горе".
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 121Лицемерието започва от тук: "За да попаднеш горе, трябва това и това. Ферщеен?"Няма как да попаднеш горе! Ферщейн! Горе е само за тях! Анадъммо?!Марш в западния концлагер да почистиш на господарите ти, преди да те пуснат "горе".
82
7
 
17
 
! Отговори
Механик преди 4 години
Имам три прекрасни дъщери, майка им е испанка.------Да са ти живи и здрави дъщерите.Maйка им, а не "жена ми". Смятай какво "семейство" имаш там. И 10 испански паспорта да вземеш, винаги ще си останеш емигрант! Само като ти чуят акцента и знаят, че не си от тях, колкото и да ти се хилят и да те интегрират.
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На който му трябват пари, може да утрепе някой турчин или албанец в тъмното. Хем взима пари, хем СПАСЯВА Българите ( и в България и в Македония). Араби, турци и албанци, 500 години КЛАХА българи и КРАДЯХА. Тъй че взимай каквото има от тях БЕЗ да плащаш. Така поне може да си ВЪРНЕМ час от ОТКРАДНАТОТО. Ахмед ДОган е трябвало да го гръмнат още при Осовбождението на БЪлгария-1878 г, но и сега не е късно да утрепят турския Шпионин- Измамник и да му ВЗЕМАТ това, което е откраднал от нас, българите.
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът ми със соца е само един.На Запад ти казват - виж, пич. Има хора горе, има и хора долу. За да попаднеш горе, трябва това и това. Ферщеен?Соцът ти казва - партийните чеда имат мерджани и беемвета и вили в Бояна, а ти си вадиш дробовете в завода, ама всички сме равни, разбираш ли :)Ей това лицемерие и тогава не го приемах, и сега.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да сравняваш тогавашно качество с днешно. Защото, за да сравняваш, тогава примерно е трябвало да имаш не 3-4 вида бира в магазина, а много повече, както е сега. И да кажеш - абе, имаше Хайнекен, ама пиех Загорка, че по хубава.Като е било по-хубаво, що хората предпочитаха Сони (ако въобще се докопат от Кореком, разбира се), пред "София", примерно?
78
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в Испания. Не бих се върнал никога. Корони, ракети, водородни бомби - тук съм си. Това ми е родината, всичко ми е дала. Преди месец взех гражданство. Имам три прекрасни дъщери, майка им е испанка. Всичко помня - първия си ден, запознанството с нея... Помня как спях на "Барахас" и познанията ми по езика стигаха само да помоля за храна. Испанци ми подадоха ръка. Испания е велика! Който може, да се спасява, щото няма живот на територията.
77
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
ВИновни са араби и турци. Тия са Мафиоти- Наркотрафиканти на Хероин. Отвличат жени мъже да ги изнасилват, дават им наркотици да ги правят Просяци и ***. Още преди 25 години имаше глупави Българки тръгнали към Италия или Холандия, да се оженят за богат европеец както в приказката за Пепеляшка, но попаднали на Араби, които са ги направили ***. НИКОЙ не казваше че тия са араби и турци, щото онези викаха че е Расизъм да приказваш така. В оня филм Октопод, Мафиотите са Араби.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За независима и просперираща Шотландия!
75
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 4 години
Мутрите са Предатели, както поп Кръстьо, дето помагат на араби и турци. Като утрепеш такива в тъмното, хем ВЗИМАШ пари, хем СПАСЯВАШ България.