Начо Културата пред "Умно село": Има нещо вярно, че съм се оженил за Стария град

Филмът за човека, който построи и възроди архитектурния резерват, ще се излъчи на 13 септември по Bulgaria ON AIR
11 сеп 2020 14:20, Красимир Ангелов
1
Начо Културата пред "Умно село": Има нещо вярно, че съм се оженил за Стария град

"Начо Културата", дълбоко уважаван кмет и творец на наситената с история част от града на тепетата, е главен герой в предстоящия епизод от поредицата "Умно село" по Bulgaria ON AIR. Лентата, която ще се излъчи на 13 септември от 19:30 часа, представлява уникална памет за човека, превърнал Стария град на Пловдив от архитектурен резерват, в духовен дом на творческата бохема от средата на ХХ век.

Само най-близките до него знаят цялото му име- Атанас Кръстев. Прозвището "Начо Културата" всъщност е признанието, което кметът получава от хората. За никого не е тайна, че в продължение на 32 години Стария град е призвание, страст и лична съдба на легендарния пловдивчанин. Благодарение на него, посетителите днес могат да усетят и потънат в магическата атмосфера на един от най-старите градове в Европа, в който витаят духовете на писатели, поети, художници, артисти и музиканти.

Камерата на документалната поредица "Умно село" успява да запечата кадри от 80-тия рожден ден на Начо през 2002 година. В паметния ден, кметът на древния град посреща под чардака на своя дом звездни гости като Димитър Киров, Крикор Азарян, Огняв Видев, Стефан Мавродиев, Мария Статулова и Дейзи Паси.

Във филма "Чорбаджи Начо на Стария град", софийска и пловдивска интелектуална бохема чества не просто домакина си, а една невъзвратима с времето духовна атмосфера. Целият документален портрет на уважавания кмет е пропит с усещането за едно рядко срещано благородство и щедрост на духа.

Запечатания с обектива на "Умно село" спомен за живота и големите гордости на реставратора на древен Пловдив Атанас Кръстев- не пропускайте тази неделя, 13 септември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

 


1
Още от Кино
Кое е скрито-покрито в "Алтамира"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Звездни гости - Дейзи Паси...? Ко??