За смисъла на журналистическата професия с "Работилница за репортери"

Калина Александрова зае първо място в петото издание на конкурса
23 сеп 2020 22:22, Петя Славова
6

"Работилница за репортери" излъчи тазгодишния си победител. Калина Александрова зае първо място в петото издание на ученическия конкурс-обучение, озаглавен "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените".

В него се включиха 100 ученици от цялата страна. Всички те изпълниха седем задачи в различни журналистически и литературни жанрове - репортаж, есе, пътепис, анализ, коментар, портрет и интервю с помощта на своите ментори, сред които Доника Ризова, Калина Влайкова, Илина Бисерова, Марина Стоименова, Емил Спахийски, Васко Маврикова и гл. ас. д-р Иван Вълчанов от катедра "Медии и обществени комуникации“ в Университет за национално и световно стопанство.

Журналистическите материали бяха оценени от жури в състав Димитър Абрашев - телевизия Bulgaria ON AIR , Филипа Иванова - БНТ, доц. д-р Стела Ангова - УНСС, Евелина Павлова - радио FM+, Неда Василева - ТВ Европа и Драгомир Симеонов - Дарик радио.

Инициативата има за цел да засили интереса на учениците между 9-ти и 12-ти клас към журналистическата професия и да развие уменията им за творческо писане. След обучението участниците имат по-добра представа за кариерното си ориентиране и кандидатстването във висши учебни заведения.

Победителката Калина Александрова получава награда пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент, предоставено от Ева Майдел, патрон на "Работилница за репортери''. Тя ще вземе участие и в следващото издание на класовете по писмена комуникация "Разбери ме".

Калина Александрова ще стажува в телевизия Bulgaria ON AIR, която е медиен партньор на инициативата.

Какви бяха материалите тази година и как изглеждат новините към днешна дата? Разговор по темата в предаването ''Директно'' с Десислава Василева, създател на проекта "Работилница за репортери" и Калина Александрова, победител в издание 2020.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз споделям мнението на по долу пишещите. Пълна трагедия е нивото. Започват коментари не подготвени по темата, не напипват проблема, и за по лесно, търсят интрига. Подравняват се по нови мантри, подобно на комсомолски и партийни работници от миналото, не обикалят да събират информация, не проверяват източници, правят внушения по техни разбирания. За агресивната си некомпетентност получиха прозвище мисирки, но за празното си кудкудякане са си обикновени кокошки.
5
0
 
4
 
! Отговори
друга класация преди 1 месец
Т.нар. "журналистика", днес, заема престижното последно място след най-древната професия, като "авторитет", ама друг път.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Журналисти почти няма. Има едни които цял ден висят в Туитър и така събират “информация”. А в България има 6-7 журналисти, останалите са мисирки.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
99,99% от журналистите по целия Свят не стават дори за *** за зеле.
В България например като си с тройка по литература и чуждите ти езици са твърде слаби за да отидеш да работиш в кол център, ставаш журналист. Естеството на работата е да влезеш в някой чуждестранен сайт, да копираш някой текст, да го пейстнеш в гугъл транслейт, да копираш автоматично преведения текст и да го публикуваш без дори да го прочетеш и без да коригираш грешки който и третокласник би забелязал.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
журналистическата професия ХАХАХАХАХАААААААА
1
1
 
3
 
! Отговори
anonimen2 преди 1 месец
KAKAV mentor Mavrikov ? Presto nekadarni KATO nego da da dalech it by TV