"Бъдещето: Домът": Жилищата ни стават все по-просторни и умни

Първото издание на мултиплатформения проект на телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 фев 2021 15:52 | 1 фев 2021 15:38, Камелия Цветанова
3
"Бъдещето: Домът": Жилищата ни стават все по-просторни и умни
Снимка: Bulgaria ON AIR

2020 промени света и представите ни за живот във всеки аспект. Затова през 2021 година национална политематична телевизия Bulgaria ON AIR ще се фокусира върху бъдещето, тенденциите и промените, които ще засегнат живота на всеки човек. На 31 януари стартира проектът „Бъдещето“, а акцент на първото издание беше домът. Експерти от различни сфери се обединиха около мнението, че жилищата ни вече се променят, стават все по-просторни и все по-умни.

COVID-19 промени ли търсенето на жилища?

 „Заради социалната дистанция все повече се търси пространство - тристайни и четиристайни апартаменти. Засилва се и търсенето на затворени комплекси и къщи край градовете“, коментира Борислав Гостев, ръководител „Управление на Търговски партньори“ в ОББ.

В студиото на „Бъдещето: Домът“ той отчете, че средният размер на ипотечните кредити в България е нараснал с 12% през 2020 година на годишна база – от 95 000 лв. до 108 000 лв.

„По данни на Българска народна банка през миналата година размерът на отпуснатите ипотечни кредити нараства с 400 млн. лв. до общо 4 млрд. лв.”, заяви още Борислав Гостев.

В разговор с водещата Калина Донкова, журналист от Bulgaria ON AIR и продуцент на „Директно“, инж. Павел Тенев, строителен директор „Направление Градски Имоти“ в инвестиционна компания Green Life Development & Resorts, изграждаща „Проект 80 Тинтява“, заяви, че има предпоставки имотният пазар да продължи да се развива и да стане стабилен и прогнозируем, а рисковете ще могат да се управляват. По думите му златното правило при строеж на топ имот е локацията.

Умният дом отблизо

„Съвременните жилища у нас са все по-качествени, развитието на технологиите ни дава възможността да заимстваме от всичко най-добро“, коментира инж. Тенев.

В бъдеще инж. Павен Тeнев очаква да се изградят градове както във въздуха, така и под водата. Докато технологиите се развият до степен да се построят такива градовете, новите технологии правят дома ни по-умен и функционален.

„Говорейки за умен дом, няма как да изключим човешкия фактор. Комфортът означава възможността на потребителя да свърже повече устройства в дома си, използвайки една и съща платформа”, обясни добави Емануил Тотев, търговски директор в TESY.

Калина Петкова, мениджър Маркетингови Комуникации, Schneider Electric, уточни, че домът става „умен“, когато има изградена връзка между отделните системи в него.

„С помощта на умния дом  можем да постигаме съществени спестявания и да живеем интелигентно с много по-нисък отпечатък“, отбеляза в студиото на „Бъдещето: Домът“ .

Ивайло Рашев, директор на Bosch България, потребителите у нас много променят желанията и домовете си.
„Домакинствата очакват да почистват по-бързо без кабел, да готвят по-лесно и по-забавно, използвайки многофункционални кухненски роботи. Домът става все по-умен“, заяви Рашев.

Философията на дома и илюзията за сигурност

Археологът проф. Николай Овчаров  говорим за зараждането на домовете и припомни определението на дом на френският философ Гастон Башлар –  мястото, където живеем е съвкупност от образи, които ни дават илюзията за сигурност.

„В пещерите, първият човешки дом, хората са организирали живота си около огъня, който ги пази и дава възможност да си обработват храната“, заяви проф. Овчаров.

Д-р Калина Йорданова, психолог и антрополог подчерта, че домът и жилището са различни неща. Домът се свързва с отношенията с хората, следователно жилището, което е просто пространство, се превръща в дом, когато има отношения и приемственост.  

„Домът отразява и състоянието на ума, а по време на пандемия се търси повече сигурност. Превръщането на дома в офис, училище, фитнес,  увеличава усещането ни за сигурност, но води и до много по-високо напрежение и конфликти заради липсата на възможност да излизаме по-често и да общуваме с други хора“, предупреди д-р Йорданова.

„Бъдещето: Домът“ се излъчи на живо в ефира на телевизия и радио Bulgaria ON AIR, и сайтовете и социалните мрежи на водещите канали на Investor Media Group - Bgonair.bg; Bloombergtv.bg, Investor.bg, Dnes.bg. Специалното студио достигна до 50 000 човека през всички платформи, на които беше излъчвано. Цялото издание може да гледате ТУК.

Следващото издание на мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR „Бъдещето“ ще се проведе на 6 юни, а акцент в него ще бъде бъдещето на парите.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи още по-вече кв метри застроена площ. Жилище колкото средна панелка 62м2, вече ще го водят 150м2 със съответния данък, както става ясно и качеството е на висота. Явно не сме н аясно, ха ха