"Историите ON AIR" на 6 март представят: Дописки от 1877/78

Гледайте неразказани истории и подробности от бойното поле
1
"Историите ON AIR" на 6 март представят: Дописки от 1877/78
Кадър: Bulgaria ON AIR

1877-ма година е белязана от редица значими събития, иновации и промени в световен мащаб. За България обаче това е времето, в което събуденото вече от дългото родство общество ще се надигне и с огромната помощ на многобройните руски войски ще извоюва свободата си. С пролята кръв и надежда за едно по-добро и свободно утре.

На 6 март от 19:00 часа, в седмицата, в която българският народ чества своя национален празник, предаването "Историите ON AIR" в ефира на Bulgaria ON AIR ще върне зрителите години назад с разказ за едни от най-значимите моменти от Руско-турската освободителна война и ще представи автентични дописки от това тежко и едновременно с това славно време за българските бойци.

"Миналият вторник Високата порта получи от Тефик бей, поверения в делата в Петербург, един телеграм, който известява, че княз Горчаков му връчил в понеделник един мемоар, в който е казано, че Русия употребила всичките средства, за да направи един траен мир с Високата порта, но като нейните усилия останаха напразни, императорът се вижда принуден да прибегне до оръжието и че следователно дипломатическите сношения с Високата порта от тая минута се прекъсват". С тази кратка дописка на 15-ти април 1877-ма година излизащият на български език вестник "Цариград" в Османската империя информира, че Русия е обявила война.

И така, на 10-ти юни 1877-ма година руснаците навлизат в Северна Добруджа и започва ожесточената борба за освобождение. Още в самото начало на кървавите сблъсъци в село Горна Студена е създадена военно-полева болница с множество палатки, където да се лекуват ранените на фронта.

"Интересното е, че през месец октомври тази болница е била посетена от проф. Пирогов. Известен руски професор, който при първото си посещение е дал своите указания как да се грижат за ранените", разказва Елена Адамова, екскурзовод в музея в с. Горна Студена.

За да следи ситуацията и процеса на лекуване на ранените от близо, малко по-късно професорът посещава отново мястото, като за жалост установява, че войниците умират не от раните си, а от тиф, като заразната болест бързо се разпространява на територията на цялата военно-полева болница.

Не пропускайте още много любопитни факти и се докоснете до едни от най-интригуващите дописки от този период, запазени във времето - на 6 март, в предаването "Историите ON AIR" от 19:00 часа, по Bulgaria ON AIR.


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Не го мъчете това момиче. А новият ви водещ на сутрешния блок....е извън всякакъв коментар....Нещо тест за интелигентност не правите ли...