Трагичната история на Ан Болейн - най-емблематичната кралица на Англия

Съдбата й можела да е различна, разказва Трейси Борман по Viasat History
17 юни 2021 19:00, Петя Славова
15

Снимка: Viasat History


Истинската история за падението на Ан Болейн, разказана от историчката Трейси Борман може да видим от 20 юни от 19.10 часа по Viasat History.

"Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция" разказва в три части любопитната съдба на емблематичната английска кралица. През май 1536 г., Ан се превръща от кралица на Англия в осъдена на смърт жена. Трейси Борман ни повежда през коридорите, залите и затворите на Тюдорската власт. Проследяват се три ключови дни: арестът в двореца Гринуич, процесът в Тауър и – накрая – екзекуцията й, като се изваждат забележителни улики за това как истинският й палач - Томас Кромуел не се е спрял пред нищо, за да я унищожи.

Тези значими събития се развиват като напрегнат трилър, несравним с нищо друго от Тюдорската епоха. Драматично съчетание от политически маневри, секс, дворцов скандал и кралеубийство, падението на най-умната, смела и (според някои) коварна жена на Хенри VIII – е заплетена приказка. Наистина ли е прелюбодейка тя? Томас Кромуел изфабрикувал ли е поредицата от невероятни обвинения или наистина има солидни доказателства за тях?

Ето какво споделя историчкатаТрейси Борман.

Разкажете какво ви привлече да създадете този документален филм за Ан Болейн.

Това, което ме привлече при създаването на този документален филм, е, че мислим, че  познаваме добре тази личност, знаем, че тя е най-известната от съпругите на Хенри VIII. Но всъщност това, което прави тази поредица, е да проследи последните й дни. Съвсем криминално -  час по час и това беше такова откровение за мен, защото ме накара да осъзная, че нещата са можели да се развият съвсем различно. Тя можеше да оцелее. Хенри можеше да я помилва. Можело е да се излезе от тази страшна ситуация. Но мисля също, че Ан Болейн е толкова известна именно заради случилото се с нея. Ан е била необикновена - мнителна, откровена, доста свирепа и огнена, и именно това е привлякло и Хенри VIII, защото той не познава друга жена като нея. Тя има необикновено за времето си образование, отгледана е във Франция. Откроявала се е в английския двор.

Как бихте описали положението на жените през онази епоха?

Жените са били считани за по-низши. Те са били граждани  втора класа в Англия във всяко отношение. Не им е било позволено да притежават собственост. Всъщност не са можели да имат собствени пари. Те са били изцяло зависими от съпрузите, бащите и братята си. Това е  един изцяло мъжки свят. И така, амбицията на жената наистина се е свеждала само до сключване на добър брак и раждане на деца - това е всичко. Но очевидно това не е достатъчно за Ан. И затова днес тя е толкова привлекателна за нас, защото е много модерна и не желае да приеме тази толкова покорна роля на жена в Англия.

Казахте, че  съдбата й е можела да е различна. Всъщност какво определи съдбата й?

Едно от най-необикновените неща, които се случиха по време на снимките, беше, че снимахме в Националния архив. И това, което наистина ни интересуваше, беше кой е стоял зад това решение - Хенри VIII или Томас Кромуел, неговият главен съветник. Попаднахме на документ в Националния архив, който никога преди не е бил заснет. И това отговаря на този въпрос. Не мога да кажа какво е, но това беше просто пълно разкритие. Аз съм историк на Тюдорите и съм ги изучавала в продължение на 30 години. Никога преди не бях виждал този документ.

Мислите ли, че сега има нов по-силен интерес към кралските дела и ако е така - защо?

Току-що написах книга за историята на британската монархия, така че мога да кажа, че медиите очевидно изиграха огромна роля в това. И мисля, че имаме това трайно очарование, има някаква магия в кралския живот. Обичаме да научаваме повече за тях и да клюкарстваме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Boleyn се произнася Боулийн, а не Болейн неграмотници.
11
3
 
13
 
! Отговори
човек преди 2 години
Да се надяваме, че това не е онзи сериал, в който ролята на Ан Болейн се изпълнява от черна актриса.
10
3
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
Имаше филм преди години за Ан Болейн. "Хиляда дни на Ана" се казваше филмът.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах ще има ли негроамериканка с лезбийски наклонности (както в сериала преди две седмици в Англия) или ще е друг тип пропаганда?
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия феминистки що така не харесват Елизабет I и Виктория, а са се хванали за една незначителна женица.
7
7
 
5
 
! Отговори
А НАШАТА ДРАМА преди 2 години
Ваксини вместо храна яжте хора пари и храна няма, но ваксини има.
6
5
 
3
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Аз се интересувам от история, чета и си правя изводите, че е имало епохи каквито днешният човек не може да си представи. Мъжки свят, заговори, светът е претърпявал какви ли не метаморфози, а сега е претрупан. От мечове, през оръжия, такива средства за война в различните епохи, това е ставало, за да може сега да има тиха война между отделните държави. Сега с новите технологии се водят войни,много опустошителни войни се водят с тях.
5
4
 
18
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Нещо обикновено за средновековието- който не ражда син на краля, си отива. Не е била първата, която е екзекутирана.
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Феминистки бълвоч. Кралица Виктория, Елизабет 1ва и 2ра кучета ги яли.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си разплета чорапите по този повод.....
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хенри осми и Ан Болейн са северномакедонци.
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано такава е участта на гербавите!