ЕС плаши: Мерки срещу маймунската шарка, обмисля се затваряне

Държавите трябвало да подготвят ваксинационни стратегии
Обновена: 23 май 2022 14:42 | 23 май 2022 14:40, Александър Попов
340
ЕС плаши: Мерки срещу маймунската шарка, обмисля се затваряне
Снимка: Pixabay/k-e-k-u-l-é

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава „Дейли Мейл“.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите-членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението.

Не съществува ваксина срещу маймунска едра шарка, но ваксината срещу дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекция с маймунска едра шарка.

Стратегията, известна като "кръгова ваксинация", включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек, за да се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта.

Експертите предупреждават, че държавите могат да въведат ограничения за пътуване, за да контролират разпространението на болестта, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията за извънредна.

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г., а Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г.

Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-висок риск от епидемията.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е "лесно решение" да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората.

Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

Още по темата
САЩ вече се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Това се случва, след като ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа.

Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок, тъй като водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано. Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже.

Обикновено маймунската едра шарка се среща само в Африка, но този месец вирусът е открит в поне 15 държави, включително САЩ, Франция и Испания. Снощи Аржентина стана последната страна, която обяви, че проверява предполагаем случай. Служител на здравната служба съобщи, че лице със симптоми на маймунска едра шарка живее в Буенос Айрес и е в изолация, докато се правят изследвания.

В Испания, където са регистрирани 30 случая на тропическия вирус, повечето от тях са свързани с една "сауна" в Мадрид. Фестивалът на гордостта на Канарските острови, който се провежда между 5 и 15 май и се посещава от 80 000 души от Великобритания и цяла Европа, също се разследва, след като беше свързан с многобройни случаи на маймунска едра шарка в Мадрид, Италия и Тенерифе.

В Белгия три случая са свързани с мащабния фетиш фестивал в Антверпен, който се проведе от 5 до 8 май. Организаторите заявиха, че има "основания да се предполага, че вирусът е бил внесен от посетители от чужбина на фестивала след неотдавнашни случаи в други държави". От петък в Обединеното кралство има 20 случая на маймунска едра шарка, но д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, заяви, че служителите откриват още случаи "ежедневно". Първият пациент се е завърнал от Нигерия, където подобният на дребна шарка вирус е ендемичен. Нито един от другите случаи не е свързан с пътуване, което предполага, че има предаване на вируса на общността. Съобщава се, че един от случаите е малко дете, което се намира в интензивното отделение на лондонска болница.

Експертите предупредиха, че може да се стигне до връщане на ограниченията за пътуване, въведени по-рано, за да се ограничи разпространението на новите варианти на Covid.

Професор Кати Бергин, експерт по работата на СЗО в юридическия факултет на Корнел, заяви, че ако СЗО обяви маймунската едра шарка за извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение (PHEIC), държавите почти сигурно ще въведат ограничения за пътуване. Класификацията се основава на сериозността на заболяването и на това дали то се е разпространило през международните граници. Бергин отбеляза, че предишните забавяния при обявяването на PHEIC - като например по време на епидемията от ебола през 2019 г. и ковид през 2020 г. - са „коствали човешки животи“, така че този път СЗО може да бъде „убедена да действа бързо“.

Въпреки икономическата цена на ограниченията за пътуване, те са "отговор" за много държави след обявяването на PHEIC, добави професор Бергин.

На близките контакти на болните от маймунска едра шарка с висок риск се препоръчва да се самоизолират в продължение на три седмици и да избягват контакти с деца. Това е два пъти по-дълъг срок от препоръките за карантина на контактите с Ковид в разгара на пандемията, тъй като инкубационният период на вируса е много по-дълъг./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: Маймунска шарка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
9
 
! Отговори
Армагедон преди 1 година
Хахахааххах
194
0
 
52
 
! Отговори
Пази, Боже! преди 1 година
ЕС плаши да спре пътуванията?!? Моля, моляяя??? ЕС да вземе мерки и да спре бежанците, които прииждат от къде ли не и носят какво ли не, включая и болести непознати за Европа! Лицемерни и измислени политики не решават нито един от важните въпроси - нито за емиграцията, нито сигурността, нито причините да бягат от Африка и Азия, разни нещастници, без бъдеще в местата, където живеят.
193
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви опиша бъдещето: локдауни и ваксини на малки групи хора на принципа "разделяй и владей", за да няма масови бунтове. Фалиране на малкия и среден бизнес чрез затваряне на производства и магазини уж с цел да не се разнася заразата, включително унищожаване на стока, до която предполагаемо се е доближил заразен. Задължителна ваксинация със санкции при отказ, които ще доведат до бързо увеличаване на броя на бедните хора. Полицията и законите ще бъдат използвани срещу народа.
192
0
 
35
 
! Отговори
Право в целта преди 1 година
Когато човек не желае да бъде Божий раб и да служи на своя Творец и Създател, тогава той се превръща в роб на дявола и на неговите всатанени служители - Гейтс, Рокфелер, Ротшилд и т.н. Едно зло мина, идва друго по-голямо зло...
191
0
 
27
 
! Отговори
AAA преди 1 година
до 213,не гледай къде и от кой е тръгнало, то си беше буквално планирано. Гледай конференцията в Мюнхен миналата година и ще схванеш
190
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Испания и Белгия заразата е тръгнала от две рейв партита за мъжка любов. Защо ще ме затварят заради неразумното поведение на хора, които са много малко в България. И слава Богу. Да ваксинират тази рискова група.
189
0
 
31
 
! Отговори
Маймунчо преди 1 година
Ами то вече сме маймуни, от има няма две години и нещо!
188
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
значи като взема една лопата и една метла и ще ми станете само на маймуни ще ви пратя директно в някой зоопарк
187
0
 
43
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
чакаме ваксини и указания за шарени сертификати от Урсулка
186
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тази зараза маските не помагат. Трябва да сме облечени от горе до долу с едни голям презерва тив.?
185
1
 
36
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Вече ми е ясно, че Бил Гейтс е малтусианец. Той поддържа теориите на поп Малтус, че броят на хората трябва да се намали. Още преди 10 години го загатва в интервюта. И други такива като него хвърлят маса средства, за да търсят начини това да стане.
184
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ся оня зeления cepтификaт къде да си го зaвpa ?
183
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сценария е ясен: инфо за заразени тук и там, професори и доценти с умиление чакат теле изявите си, заразените се увеличават, включват се математиците, певачи, политици и артисти ни набиват всеки ден колко важно е да си сериозен и да се вакс'инираш, търговията с живота ни е в действие, а ние, ние сме ***'оти.
182
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стратегията им ни е ясна, но трябваше да изчакат да мине лятото, да си почине малко човечеството, да топне зaдни чacти в гръцко.
181
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то работата е, че на прайда не са нормални редови обратни, които никой не дразнят, а се събират най-големите *** от тия среди да викат и да подскачат и после всички, то това им е зора, повечко да им го.... Ей за тва не трябва да го има.
180
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бягаме в Русия ,да се прибираме във Волжка България, тва е
179
2
 
13
 
! Отговори
Стратегия преди 1 година
Не можаха ли да измислят, че това идва от Русия и да накарат Украйна да си затвори границите за идващите руски граждани.
178
2
 
53
 
! Отговори
Иван преди 1 година
То бива гавра с хората, ама тия вече преминаха всички разумни граници и вече и на децата стана ясно за какво иде реч. Не съм фен на ***-ин ама той им го каза на американците кратко и ясно.
177
1
 
30
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До 186Антонио Маркучи, аз съм за забрана на прайда. Откъде накъде хора, които са малцинство в обществото, ще ни натрапват сексуални предпочитания? До средата на 20 век са ги разглеждали като закононарушения. Алън Тюринг, гениален математик, се е самоубил през 1954, на 43 години, защото са го разкрили, че е пасивен. Както и да е, сега вече никой не ги преследва, никой не се занимава с тях, но да бъдат така добри да не ни се навират в очите и да объркват децата!
176
22
 
8
 
! Отговори
Писатели преди 1 година
Пишете си, пишете си, на никой не пречите. Утре ще сложите и маските и каските и ще продължите да си пишете.