Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
3
 
! Отговори
феникс преди 13 години
За всичко това е виновен лижекурника Олимпи Кътев !
138
0
 
13
 
! Отговори
я преди 13 години
на тоя *** ,който не помни какво говори трябва да му отнемат всички имоти и право в ЗАТВОРА заедно с неговата клика от юпита и блюдолизци и слагачи./милен велчев и компания.
137
0
 
11
 
! Отговори
Тропчо преди 13 години
Няма такава алчност! Няма и такава държава, дето без да пита народа си дава! Скоро това, което има ще престане да съществува!
136
2
 
6
 
! Отговори
мадафака преди 13 години
Тоя червенобузест *** още ли е жив?
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
eeee
134
1
 
2
 
! Отговори
gero1 преди 13 години
da si vzeme geiskata bradi4ka i da se maha-kade deto gi iskat tezi tsar4eta.nasila go domaknaha vse ei takiva na vodiat sa nosa
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като си иска царските имоти да идва да живее в БГ да му се поизправи косъма малко, аман от алчни ***
132
1
 
11
 
! Отговори
до129 преди 13 години
Наистина че ние сме единствения случай на монархо-комунизъм .В алчността си Кобурга се сдружи с гробарите на монархията а с чиста съвест мога да кажа и на България.
131
0
 
2
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Въпросът е не дали царо ще напусне, а дали ще ПУСНЕ...
130
1
 
4
 
! Отговори
идеята преди 13 години
Идеята не е лоша но дали не е само с рекламна цел - а иначе за сега и държава няма - та никак няма да е зле да си възстановим държавата,държавността - държавата да си върне всичко което си е нейно -стратегически важните отрасли също - енергия,В и К, ХЛЯБА производството на хранителни продукти, националното богатство - горимподземно,язовири,реки и окрадените пари. Но се иска обичащ РОДИНАТА си държавник а тук няма качествени държавници а само крадливи и българоубиици = както самите те открехват
129
0
 
7
 
! Отговори
Венци преди 13 години
забравих и от ерп тата дето сега ни дерат кожите.
128
2
 
13
 
! Отговори
Венци преди 13 години
То има алчност ,ама твоето не се търпи вече, не стига че децата ти заграбиха милиарди от БТК и Външния дълг, но сега още искаш - нямам думи.
127
0
 
14
 
! Отговори
Венци преди 13 години
Абе Този Цар не се ли умори от толкоз дела и разправии, вместо да си живее спокойно, реже и продава горите на България. Мирни и се сниши малко бре Симеоне. И Земи и насади нещо в тази страна ,само режеш.След теб и потоп, и клонка няма да остане...
126
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"имотуществото" - това на какъв език е?
125
2
 
16
 
! Отговори
БОТЕВ от ПЛОВДИВ преди 13 години
Някои забравиха че преди да дойде в БГ. продаде медалите на Лисицата коита са дадени като цар на българите.За 800 дни си върна всички имоти,а народа направи ***.
124
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нищо няма негово, всичко е било на интенданството-държавата с две думи даго д..а
123
2
 
1
 
! Отговори
karakolyo преди 13 години
Van lisungera ot Bulgaria,da dadat kashtite mu na BG.emigranti ot Ispania koito shte se zavarnat v rodinata ,pone te shte sa bulgari a ne chifuti.
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
George Wheeler, Я бегай обратно в дупката от която изпълзя. Дядото хвърли нацията въввойни подобно на Милошевич. Всички съседи врагове - за това го натирихабез правио да припари до БГ. Държавата създаде специални закони заНацоналната катастрофа която създаде тоя ***. Баща му - страхливслед тия събития не успя нито да запази пълен неутралитет нито да лавираподобавао на нац. интереси. На фоона на националните каузи кото прокламираха /дори и грешни/ дядо му и баща му тоя *** зомбиранзавинаги сложи кръст на монархията в БГ. Макар и остаряла монархията има голямо постижение а то е че където има Цар няма нито комунизъм нито фашизъм. Тоя *** ще си брои парите още известно време и никойняма да си спомни за него.
121
3
 
4
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Каквито безвъзмездно са направили със свои пари баща му и дядо му ЩЕ БЪДЕ ОЦЕНЕНО ти не бой се! Но то няма нищо общо с далаверата на комарджията с комунистите!
120
0
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
.......НА ВАЛИДНЕН ПРЕДИ ЗАКОН - НАПРИМЕР КАК ИЩЕЦ ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕ ПРЕДИШНА СОБСТВЕНОСТ НАД ИМУЩЕСТВА, КАКВО СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВИ, АКО ИМУЩЕСТВАТА ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, КАКВО СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВИ, АКО ИМУЩЕСТВАТА ВЕЧЕ НЕ СА ВЪВ ВЛАДЕЕНЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОЩЕ БЕЗБРОЙ НЕЩА !ИНАЧЕ С ОТМЯНАТА НА "НАРОДНИЯ СЪД", "ОСЪДЕНИТЕ" ИЗБИТИ ТРЯБВА АВТОМАТИЧНО ДА СА ОЖИВЯЛИ !П.С.: Дано разбереш за какво става дума ! И да не пропуснеш въпроса ми от пост 123 !!!!!!