Пенгезов аут от шефския пост в Апелативния съд в София

ВСС го отстрани след скандала с бедните, но имотни съдийски деца
Обновена: 18 яну 2011 15:14 | 18 яну 2011 15:13,
44
Пенгезов аут от шефския пост в Апелативния съд в София
Веселин Пенгезов. Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Причината е нарушение на етичния кодекс на магистратите и уронване на престижа на съдебната власт.

Решението за отстраняването му от шефския пост влиза в сила от днес, а Пенгезов ще остане редови съдия.

С днешното решение на ВСС председателят на Апелативния съд в София става първият наказан заради имотния скандал в Приморско.

В средата на 2010 г. етичната комисия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу петима магистрати, след като стана ясно, че техни роднини са получили права на строеж върху апетитни парцели край морето, регистрирайки се като крайно нуждаещи се.

Дъщерята на шефа на САС - Ана Пенгезова, е получила право на строеж в морския град по тази схема. По-късно тя се отказа от намерението да строи върху имота.

Още по темата

Това не бе единственият скандал, в който бе забъркано името на Веселин Пенгезов.

По-рано през годината ВСС се самосезира по информация, че той е имал връзки с част от задържаните при операция „Октопод“. Съветът обаче не установи той да е свързан с групата.

Днешното решение за отстраняване на Пенгезов е взето с 15 гласа „за“, 4 „против“, и три „въздържал се“.

То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
"Решението за отстраняването му от шефския пост влиза в сила от днес, а Пенгезов ще остане редови съдия."-След всичко на Пенгезов му дреме на ху...бавата малка нощна шапчица.
40
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
95% от съдиите над 50 години трябва да бъдат сменени.
39
0
 
5
 
! Отговори
ivanowa преди 13 години
tozi mrysnik e swyrzan s pederasyt Cokolow i takiwa igri praweha kakwito nemojete da si predstawite.tozi mrysnik natiskahe moi poznat sydiq dawzema reheniq pod negow natisk,no ne mu se polu4awahe .Towa behe postoqno,4owekyt se ptretesnqwahe polu4i rak i po4ina.tozi mrasnik doide i na pogrebenieto znaeiki kakwo eprawil s po4inaliq sydiq.Ima wyzmezdie
38
0
 
7
 
! Отговори
Престъпници преди 13 години
Тези които би трябвало да разследват този бандит и не го правят...точно те са престъпници.
37
5
 
3
 
! Отговори
Генерали и сержанти преди 13 години
Добре върви хорото. Бивш сержант на трудов договор в ДС и бивш ген. от пажарната охрана далаверат цигари, горива и бира, в същото време уволняват магистрат с генералско звание от армията. Ако продължават така контрабандистите ще останат сами с тировете, цистерните и касетките с пиво "Леденика". До ва е добре. За тях.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Далаверите си имоти са им най-малките провинения на тази продажна и престъпна зган...Бедна ни е фантазията какви ги вършат..
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САШО ДИКОВ УМ И РАЗУМ ДА ТИ ДАДЕ -ТЕПКА И САМ НЕ СИ РАЗБИРАЧУДЕХ СЕ КАК Е СТАНАЛ ЖУРНАЛИСТ И КАТО СЕ СЕТИХ КОЯ ДОСТЪПНА ЖЕНА Е ВОДИЛ СЕ УСПОКОИХ-ТО ЖЕНАТА ПРАВИ МЪЖА
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБЕ СПРЕТНЕТЕ ЕДНА ПОДПИСКА В ФЕЙСА В ПОДКРЕПА НА БОЙКО ,ЧЕ ХОРАТА СА ПРРИТЕСНЕНИ ОТ ДЪЖДОВНИЦИТЕ ДЕТО ИЗПЪЛЗЯХА НАПОСЛЕДЪК
33
2
 
20
 
! Отговори
Читател преди 13 години
За какъв натиск говориш? Пенгезов изобщо не трябваше да бъде назначаван за шеф на Апелативния съд. Спомни си, че негови колеги открито говориха за това в телевизията. А Канал 3 стана най-клюкарската телевизия, щом дава трибуна на такива като Патрашкова, Явор Дачков, Т.Дончева и Яне Янев. От спортна, се превърна в "ЖЪЛТА" телевизия. Просто вече много малко хора я гледат.
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов е оказал натиск върху Пенгезов, което е недопустимо - очаквайте подробности довечера при С.Диков
31
0
 
14
 
! Отговори
ДО 33 ТИ преди 13 години
ПРАВ СИ ,,,всичкото съдия що се е нагушило ще слага минуси , А ТЕ ВСИЧКИ СЕ НАГУШИХА... !!!Грам доверие на съдии нямам ГРАМ....ето и случая Пенгезов -вместо да лежи в панделата -той ще" ПРАВОРАЗДАВА "-РАЗБИРАЙ КРАДЕ,КАКТО ДОСЕГА- ЗАОБИКАЛЯЙКИ ЗАКОНА !!!...и както виждаш дори от *** СИ СЪД НЕ ГО ГОНЯТ !!!
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 28МНОГО СА КРАДЦИТЕ С МИНУСЧЕТАДОКАТО ЧАКАМЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ДА СЕ САМООЧИСТИ ТЕ ЩЕ СВАЛЯТ ББ И ЩЕ ОСТАНЕ БАЩИЦАТА ГОЦЕ ДЕТО ГИ НАЗНАЧИ КРАДЛИВИТЕ И СОЦ.СЛАБИ СЪДИЙ
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо толкова малко коментари? Занемяха ли някои? Почна се. Сутринта някакъв съветник на Първанов, сега Пенгезов светата вода ненапита!!! Надобре вървят нещата.
28
1
 
10
 
! Отговори
norm преди 13 години
Искаш да кажеш Белене за тези,които узурпираха властта на 9 Септември.
27
1
 
13
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
Тая страна плаче за 9 септември и за Белене...
26
1
 
10
 
! Отговори
! преди 13 години
Тоя защо изобщо го назначиха, и има ли основание да продължава да е съдия? Отделно дето усука много пари уж да въвеждат електронна система, четете в Капитал. Е заради такива като от ЕС съвсем основателно ни критикува, и от край време няма реакция от управляващите, явно не им отърва щото и те са в далаверите. Управляващите си правят каквото си искат, съдии и прокурори си правят каквото си искат, и взаимно се прикриват и си мълчат. А народа го ду**.
25
2
 
34
 
! Отговори
ДО ПЕНГЕЗОВ преди 13 години
алооооооооо Пенгезов,МОШЕНИКО НИЕДНИ ,,,, ...НЕ ТЕ ИСКАМЕ ЗА СЪДИЯ -РАЗБРА ЛИ... !!!!Махай се сам ,че ще ти спретнем една група във фейсбук...ВЪН ПЕНГЕЗОВ ОТ СЪДА !!!
24
3
 
33
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Тук един единствен слага минуси на възмутените от крадеца Пенгезов -сигурно е той самият -а СЕГА ЧАКАМ И ЩЕРКА МУ ДА СЕ ВКЛЮЧИ ,та да станат 2 цата дето слагат минуси !!!Кой друг нормален човек ще поддържа крадците освен самите те себе си ...
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все едно като отида на дело да ми се изхрата в лицето....това е този *** да е съдия...ъой плаче за пандиза, те му сменят поста!
22
7
 
21
 
! Отговори
ВГЗ на АБВ преди 13 години
Убий комунист , спаси дете , спаси БЪЛГАРИЯ .