Ангел Бончев: Съдят похитителите ми, но мозъкът е на свобода

Продължават покъртителните разкази на жертвите на "Наглите"
Обновена: 21 яну 2011 18:35 | 21 яну 2011 18:35,
90
Ангел Бончев: Съдят похитителите ми, но мозъкът е на свобода
Ангел и Камелия Бончеви пред съдебната зала. Снимка: Булфото

За мен в съда са изпълнителите, а главата на „октопода” е на свобода. Това каза отвлеченият през 2008 г. Ангел Бончев след като даде показания по делото срещу бандата „Наглите“.

Пред журналисти Бончев каза, че има предположения, които не иска да сподели, но става дума за хора, които са „работещи и с имена в държавата”. Той изрази надежда подсъдимите да получат присъди от по поне 15-20 години и това да са организаторите.

„Споменът е силен, когато се събуждам сутрин, се сещам за преживяното с моята съпруга”, каза бившият изпълнителен директор на ПФК Литекс.

„Нашият случай е прецедент – да отвлекат човек, който носи парите. Аз не съм разпознал нито едно лице, нито гласове, защото те шепнеха, както казах и в съдебната зала. Бяха с маски. Много жестоко се държаха, не го пожелавам на никой”, допълни той.

Според Бончев групата е имала списък с набелязани жертви – хора с възможности, и отвличанията са щели да продължат, ако групата не бе разбита.

Той разказа, че докато Камелия Бончева е била в плен, с него са работели постоянно полицай и психолог, които му помагали, „за да не греша и да не убият съпругата ми“. По думите му, именно защото „Наглите“ са имали информация за това, са поискали да даде парите на фондация.

„Наглите“ режат пръст, дават кислородна вода и аналгин

397 000 евро е бил откупът, даден от Камелия Бончева за свободата на съпруга й Ангел Бончев. Той пък е платил 157 000 евро, за да бъде пусната Камелия.

Ангел Бончев разказа пред съда, че бил отвлечен „за минути“ в нощта на 22 май 2008 година, когато се прибирал от Казичене към дома си в кв. „Дървеница”. Нападнали го четирима непознати с тъмен микробус с надпис „Полиция”.

Още по темата

След като го вкарали вътре, бусът тръгнал към Витоша, Бистрица и Железница и спрял в местност с „хладен, планински въздух”. Последвало прекачване в друг автомобил и Бончев бил доведен до „къщата на ужасите“ – затворен в тясно помещение, където прекарал 50 дни.

Първоначално Ангел Бончев е държан с качулка на главата и тапи в ушите, а похитителите не са разговаряли с него. На ръцете му са сложили белезници, а краката му били оковани с пранги.

В един момент го питали за телефони на бизнесмена Гриша Ганчев, на съпругата му и на шофьора му. След като успели да се свържат с Ганчев, „Наглите“ заявили, че е „голям катил“ и започнали да разпитват Ангел Бончев за неговото финансово състояние.

На 17-ия ден от отвличането похитителите отрязали кутрето на лявата му ръка. На следващия ден – и фаланга на безименния му пръст. Дали му кислородна вода и аналгин.

Първоначално „Наглите“ искали 2 милиона за свободата на Бончев.

Когато дошло време да бъде освободен, му дали шише водка и му казали да пие, колкото може. Преди да го оставят край Казичене, му съобщили, че съпругата му е отвлечена и му дали телефон със СИМ карта, за да се свързват в бъдеще.

Ангел Бончев разказа, че от 117 кг е отслабнал до 95 кг., а след похищението е останал без работа и до момента е безработен. Съпругата му се е разболяла от рак и се е подложила на скъпо лечение в Истанбул.

Венислав Величков трябвало да избира – отрязан пръст или ухо

Показания днес даде и друга жертва на „Наглите“ – Венислав Величков, който разказа, че сам си превързвал раните по време на 43-дневния плен, а похитителите му дали да направи избор – дали да му отрежат пръст, или ухо.

Той е отвлечен на 5 ноември 2008 г., държан е в местността Камбаните край София и е освободен, след като близките му платили 202 000 евро откуп.

Във фаталната нощ той се прибирал от работа, когато колата му била пресрещната от тъмен автомобил с полицейска сирена. Двама души излезли и с викове „Полиция, ръцете на волана” го принудили да спре.

Измъкнали го насила, но Венислав викал за помощ. Последвал бой, а случайните свидетели били разгонени с думите „прибирай се, полиция”. След това го натъпкали в техния автомобил и го отвели до „къщата на ужасите“.

Малтретирането продължило и по време на плена – един ден „Наглите“ отрязали част от дясното му ухо с думите, че майка му се бави с откупа.

Венислав Величков е лекар и поради тази причина „Наглите“ го карали сам да се грижи за раните си.

След като е освободен, претърпял две операции в САЩ заради травмите при отвличането. След залавянето на групата зам. главният прокурор Бойко Найденов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров завели Величков на оглед в „Камбаните“ и той разпознал помещението, в което е държан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бесило ! И то някъде в центъра на София с пряко излъчване на "петъчното бесене" по БНТ ! Само така такива изверги ще се замислят дали биха се занимавали с подобна дейност !
74
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
kato znaesh glavatari shto ne kajesh ,da go hvanat .i kvo samo se jalvash tia 500,000 da ne si kopal za tiah kral si kato drygite ,taka che stiga reva kolko ima kato vas .
73
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
prav e choveka ,no mozaka e sred tvoite sredi i priateli logichno e da e ot tam ,ne moje niakoi mishok da otvleche niakoi taka ogledai se i shte go raberesh.
72
0
 
0
 
! Отговори
VIDA преди 13 години
PODKREPJM NOMER 84 !
71
0
 
0
 
! Отговори
bobi преди 13 години
samo nemoga da razbera abe ne otvliakoha niakoi slu4aen ot spirkata a bon4ev i drugi namazani filii,ami nali taka se kazva koleloto se varti be mili hora v sadranata ni darjava naroda vie ot glad i mizeria 4e sa pootraskali uj 4estnite biznesmeni,4e kak stanahte milioneri be cial jivot balaci li 6te tarsite ami to o6te po tursko robstvo haidutite sa iztraskvali 4orbadjiite a sega iskame da izmenim sveta ebati pak evropeiskopravnata darjava stanahme,toi bon4ev ne e za oplakvane ami na6ite babi i
70
0
 
6
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Свободата на словото идва и със своите недостатъци. Един от тях е, че трябва да търпим зле възпитани и ниско интелигентни форумци. Така че предлагам просто да ги игнорираме.
69
1
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
ne e li kraino vreme takiva kato nomer 73 da razberat,che nachina po koito pishatne e originalen,a super selski i grozen ????A inache...ne zavijdaite na horata,koito sa bogati i radvaiki se,che tova im se e sluchilo ne si mislete,che ste pravi.
68
1
 
7
 
! Отговори
бай шиле преди 13 години
нема, ще ги пуснат или най-много 2-3 години ефективна.тва е тъпата държава, какво го мотаят това дело?както съм казвал, в нормална държава за 5 дена да са ги осъдили на няколк одоживотни при строг тъмничен режим. някъде в още по-добрите страни като тайланд, сингапур, китай, направо има смъртно наказание за финансови престъпления в големи мащаби. представям си какво ще е за отвличания и престъпления срещу личността. бончев направо да поръчва поръчителите, 10 000 все пак струва живота тук
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за всички участници в "наглите" ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗПРАВО НА ЗАМЯНА ПРИ СТРОГ РЕЖИМ! МАМИЦАТА ИМ НАГЛА!ЗА ЖАЛОСТ БЪЛГАСКИЯТ СЪД НАЙ-ХУМАННИЯТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ МОЖЕ И ДА ГИ ОСЪДЕ НА ПРОБАЦИЯ ОТ ЕДИН МЕСЕЦ!А ПОКАРЙ ВСИЧКО ТОВА НИКОЙ НЕ КАЗВА КЪДЕ ТОЧНО СА ПАРИТЕ ОТ ОТКУПИТЕ, ДАЛИ ВЕЧЕ НЕ СА В ГОСПОДА СЪДИЙТЕ?
66
0
 
6
 
! Отговори
George11 преди 13 години
Дано в съдийките от СГС и сАС най-после заговори съвестта и да съдят въз основа на закона, справедливостта и извършените престъпления на тези бандити. Досега показваха ,че си играят на безучастни рефери на мача прокурори-защитници,като свирката им свире ше обикновено в порза на престапниците. Може би защото в престъпниците са парите. Така че ни остава да разчитаме, че в тези,които разхождат черните тоги, най-после ще заговори съвестта и чувството за справедливост. Дано! Иначе защо са ни тези съдии, които се правят на велики,не са избираеми, не отговарят за странните си присъди, а на практика вече 12 години нищо няма зад гърба им - само оневинени и пуснати в домашен арест "Невинни до доказване на противното". И гневни, зовещи за справедливост, че дори и за мъст потърпевши.
65
5
 
6
 
! Отговори
до 75 преди 13 години
Много си *** и с промит мозък. СКлед като мутра като Бончев и отвлечен и измъчван и върнат след ПЛАТЕН откуп БОНЧЕВ. Какво би стана ако съдията, който се осмели да осъди и вкара цялата банда на топло ? Кой ще плати за него? Та ЛЮБИМЕЦЪТ НА НАЦИЯТА СВЕТИ БОЙКО се движи с охрана като Дон Корлеоне, а съдията се прибира с градския транспорт в панелния си блок, който понякога няма и осветление по стълбището!!!!
64
5
 
2
 
! Отговори
bai ivan преди 13 години
Bil 117 kilograma..i stanal 80..!!Xorata ne mogat da si izxraniat decata ,a tova prasei v dvata slucaia e s nadnormeno teglo ot delikatesi.Da gi otvlicat i e**t ako moze..
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хммм.. ми значи вече ако ме подгонят куки да даваме газ, а не да спираме, щото знам ли ??? Така ли ?Май така ще действам.
62
0
 
4
 
! Отговори
ъъъъ преди 13 години
АМИ НА КОИ МЕ МУ Е ЯСНО.ЧЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ СИ ХОДЯТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ "ЕТ".....НЕ СЕ СЪРДЕТЕ МИЛИ ХОРА,ВСЕКИ САМ СИ КАЗВА''ЕХ,ЗАЩО НЕ САМ ИМ НА МЯСТОТО''ТАКА Е И ПРИ ВСИЧКИ СЛУЖБИ И В МИТНИЦАТА,ТАКА Е И В ПОЛИЦИЯТА,ТАКА И С КАТ,И ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ В МИНИСТЕРСТВАТА,И НЕ ЗНАМ КЪДЕ ОЩЕ..НЕЩО НОВО ДА ВИ КАЗВАМ???????.
61
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурен съм, че ще ги пуснат, тоя нашия съд е пълен със страхливи и корумпирани съдии, които не смеят да осъдят никой, който може да им навреди, особено ако и пари им дават, за да ги пускат ... боли ги какво ще пише ЕС и САЩ за тях, нали те са живи, здрави и заможни.
60
2
 
30
 
! Отговори
Справедливия Колт преди 13 години
Мдаа.......няма да се учудя, ако адвокатите на Наглите докажат, че отвлечения сам си е отрязал ухото за да навреди на тез хубави хора..........и ако адвокатите говорят гпупости и си преструват че си вярват, това не е беда........по -лошото е че съдията като нищо ще повярва............
59
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
шо?Пазили са го шовека,кхато истински бълхари(пазачи по душа),и си искат парите,кфо?
58
3
 
22
 
! Отговори
НЕДОВОЛЕН преди 13 години
В цивилизованите страни "наглите" биха се изприщили ,ако рекат да ги пуснат на свобода,защото,вече осветени кои са, ще бъдат ликвидирани без всяко съмнениеу от високопоставените си жертви,разполагащи с пари ,мотив и морала,че трябва да го свършат. Нашите жертви на отвличания само хленчат по повод на съдбата си.Същата тъпня стана и когато пуснаха убийците на Луканов/в МВР отлично знаят,че точно те са убийците,но съдът си е съд,иска безупречно следствие.Но беше убит ПРЕМИЕР на България, за Бога!!/
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано ти се случи същото ***.
56
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
даваш половин милион евро да се откупиш и ти остават още само няколко десетки милиона и не си ти наглец, другите са. Абе накъде отива тая държава? Шенген. Моля?