Обвинението срещу Божидар Нанев влезе в съда

Ексздравният министър е обвинен за сключване на неизгодни сделки
27 яну 2011 15:00,
79
Обвинението срещу Божидар Нанев влезе в съда
Божидар Нанев. Снимка: Булфото

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия здравен Министър Божидар Нанев и Димитринка Николова – директор на дирекция „Бюджет и счетоводство“ в МЗ.

Двамата са обвинени за сключването на две неизгодни сделки за доставка на антивирусни препарати Тамифлу.

Договорите между здравното министерство и „Рош България“ бяха сключени през декември 2009 г. Същевременно е имало оферта от Националната здравна служба на Великобритания за същите ваксини за по-ниска цена.

Според обвинението от двете сделки с „Рош България“ са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явява разликата между офертната цена на британската служба и цената на сключените от МЗ договори.

Според прокуратурата „случаят е особено тежък“, а Божидар Нанев и Димитринка Николова са действали в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица.

Божидар Нанев е първият министър от правителството на ГЕРБ, който ще се изправи пред съда.

Още по темата

Прокуратурата работи по други два случая, в които са намесени министри от кабинета „Борисов“.

Единият случай касае досъдебно производство срещу неизвестен извършител за изнасяне на държавна тайна. Става дума за оповестените от вицепремиера Симеон Дянков данни от споразумение между предишното правителство и БНБ.

Вторият случай е проверката по случая с починалото новородено в Горна Оряховица, когато министър Цветан Цветанов чете от парламентарната трибуна разговорите на лекари, записани със СРС-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Божидар Нанев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
истината преди 13 години
няма ли кой да сравни цените от ПЛС с тези по аптеките и ще разберат че това не е единичен случаи а систематичен с умишлено закупуване на лекарства на високи цени и пълнене на гуши! Ако лекарствата бяха на реални цени щеше да има за всички. и т.н.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Същевременно е имало оферта от Националната здравна служба на Великобритания за същите ваксини за по-ниска цена."Втора година не научиха че Тамифлу не е ваксина а противовирусен препарат.
65
1
 
0
 
! Отговори
kiro преди 13 години
Koga ste sadite Dogan, Sirishtnika, Trajktora, bratia galevi. Aide chakame. Shtom Bojidar Nanev vi e problema.... mnogo jalko.
64
1
 
1
 
! Отговори
Гледайте ЦИРК преди 13 години
СПЕЦИАЛНО ПО ТОВА ДЕЛО НЯМА НИКАКЪВ УМИСЪЛ В ДЕЙСТВИЯТА НА ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА.Ще бъде пракратено ако не на първа то на втора инстанция!Ако пък се обжалва в Стасбург погрома на прокуратура и ДАНС ще е значим!!!
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, има някакъв напредък в управлението на ГЕРБ има надежда за тях.... Остава сега да изправят пред съда Цвъцко, Пърдянков, серГей Инатов и самия Боко, тогава вече може да се каже, че наистина са принципни в управлението си!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мястото на този е в затвора.
61
0
 
2
 
! Отговори
АБВ- МЕН преди 13 години
Tака и така си говорим. Що не се вкючат и следните неща.Като например само.МИЛИОНИТЕ на НЕ особено младия милиардер ГОЦЕ.МЕЗОНЕТЪТ МУ, подарък от др. МАНДЖУКОВ(знам ли що му дадоха СТАРА ПЛАНИНА-1 ст)ПЛОВДИВСКИЯТ ПАНАИР НА др.ГЕРГОВ,ИЗТОЧВАНЕТО НА БАНКИТЕ И НАЙ- ПАЧЕ ПАРТИИНО НАЗНАЧЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ.ЩО ВИЕ ЧЕРВЕНИ ГЛАШАТАИ НЕ КОМЕНТИРАТЕ ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ НАЗНАЧЕНИТЕ ПАРТИИНИ МИЛИОНЕРИ.ИСТИНСКАТА ПРЪЧИНА ЗА ТОВА ЕДНСТВЕНО НИЕ ОТ ВСИЧКИ ДА СЕ ДАВИМЕ В КАЛТА. ЧЕХИЯ СЛОВЕНИЯ, ПОЛША ... ТОВА Е
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако лечението с класическа хомеопатия(с нея се лекува английското кралско семейство,Дейвид Бекъм.... )стане държавна политика,няма да се харчат луди пари за ваксини със съмнително действие.Но едва ли някога ще стане в България.Фармамафията никога няма да го позволи.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как изведнъж започнаха осъдителни дела :Мургина , Томов , Нанев.......Това е за отвличане на вниманието ." Колко много работим , колко виновни осъдихме".........., това ще бъдат новите приказки изречени от устата на Б.Б. и Цв.Цв. , освен прословутите магистрали.Не че не са за затвора , всички са за затвора!!!!!!!!!
58
3
 
2
 
! Отговори
паливец преди 13 години
ОНАНЕВ В ПАНДЕЛАТА СЕГА!!!!
57
3
 
3
 
! Отговори
паливец преди 13 години
ОНАНЕВ В ПАНДЕЛАТА СЕГА!!!!
56
2
 
2
 
! Отговори
A1H1 преди 13 години
Нанев е напълно невинен, обвинението е жалко! Няма съд на земята, който да осъди човек за такава простотия. Освен това, Tamiflu не е ваксина, а антивирусен препарат. Апропо, миналата година, преди той да го закупи по спешност, го нямаше по аптеките. Сега го има навсякъде, а го и раздават без пари, май, GP- тата. Препарата е изключително ефективен срещу прасешкя грип, питай патило! *** се саморазправиха с човечеца, щото не им заигра по свирката като настоящия ***-здравен министър..
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
57 - извинявай, но тия ги разправяй на вечеринката в село Банкя. Нанев е престъпник и трябва да си понесе заслуженото - т.е. да влезе в панделата.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей тва ми хареса:Божидар Нанев е първият министър от правителството на ГЕРБ, който ще се изправи пред съда.Ми останалите.Или по добре един по един,че току виж ги оправдали за колективна безотговорност.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм фен на ГЕРБ, но в случая Нанев го съдят, защото си е свършил работата. Не помните ли каква истерия имаше с грипа миналата година? А ако се беше разраснал повече, както прогнозираха? Тогава щяха да го съдят, че не е купил ваксини. А по-евтините не могат да се купят, защото трябва междуправителствено споразумение, одобрено от парламента. Да сте видели някой да предлага такова споразумение?
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да му пръдна на мустака!
51
1
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 13 години
ами чакат разпореждане как да я представят декларацията, да я пипнат оттук оттам както правят със записите и да я представят негативна :)))
50
4
 
7
 
! Отговори
гарабедчо преди 13 години
Нанев купи по качествената ваксина и с по дълъг срок на действие. Ама попречи на далаверата на катилите на Цецо и за това го накиснаха. Съда обаче ще го оправдае.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕДИНСТВЕНО ТУК НЕ Е ПУБЛИКУВАНОИЗКАЗВАНУТОА НА ББЗАЩО ЛИ ?ДАЛИ ЦВЕТА НА МАСТИЛОТО Е ВИНОВНОЕЕЕЕЕ СЕГА ЩЕ МЕ ПРЕМАХНЕТЕ НАРУШАВАМ ПРАВИЛАТА НА САЙТАПОВТАРЯМ:НЕ СЪМ ЦИНИЧЕН И ВУЛГАРЕННО НЕ СЪМ И ***
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Некадърността ви ни е ясна, давай нататък - признайте си всичко, преди да е станало прекалено късно. Свалете си картите... за първоначалното ви натрупване на капитали и т.н.