Велчев иска отлагане на спецсъда за към 2012

Трябвало да бъде предвиден бюджет, какъвто в момента нямало
Обновена: 24 фев 2011 16:11 | 24 фев 2011 11:32,
53
Велчев иска отлагане на спецсъда за към 2012
Според главния прокурор спецсъдът трябва да започне работа от 2012 г. Снимка: БТА

Главният прокурор Борис Велчев предложи специализираният съд и прокуратура да бъдат създадени от януари 2012 г. Това стана по време на дискусия във Висшия съдебен съвет, на която се обсъждат новите структури.

Обвинител номер 1 смята, че трябва да бъде предвиден бюджет, какъвто в момента няма.

ВСС гласува броя на съдиите и прокурорите, които ще работят в спецсъда. Беше прието предложението за 11  съдии,  9 следователи и 13 прокурори на първа инстанция, на втора - 11 съдии и 9 прокурори.

Според главния прокурор обаче те ще са твърде малко, за да поемат броя на делата, които се очаква да влязат в съда. 

"Специализираният съд е бутиков по замисъла си. Не може 1100 дела, както са за 2010 г., да бъдат гледани от 10 съдии", аргументира се Велчев.

Още по темата

"Трябва да знаем колко ще струва на българския данъкоплатец специализираният съд, за да преценим доколко е необходим", изтъкна и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

Според членовете на ВСС годишно сумата за спецсъда варира от 20 милиона до 50 милиона лева.

Ще бъде поискана среща и с председателите на правната и бюджетната комисия в парламента Искра Фидосова и Менда Стоянова, за да се обсъди има ли сграда, която да поеме спецсъда и прокуратурата и какво оборудване е необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: спецсъдБорис Велчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Как няма да се отложи срокът на въвеждане на спецсъда? В СГС върви делото на ексмин.Н.Цонев и съдията от същия съд Сантиров! Те трябва да бъдат оправдани по всички обвинения! А следват още 2 инстанции. Магдалинчева води делото Наглите. И там трябва да се отърват с минимални присъди и да се отчете, че тази група си няма главатар,сетне още 2 инстанции. Скоро ще се гледа делото на Трактора - то непременно трябва да премине през СГС иначе кой ще ги оправдава. И т.н., и т.н. - за наши хора - наш съд.А при спецсъда поне първите няколко години това няма да мине. И Л.Груев с неговия ВКС няма да може да оправдава всички престъпници.Знае си работата др.гл. прокурор и затова с ВСС поискаха отлагане на спецсъда, та дори да го няма! Така де, за това е този ВСС - да играе по свирката на Тройната коалиция. А догодина - я ГЕРБ, я кабинет от наши хора! Да не говорим,че основен кандидат на БСП за президент е именно на деди Борис внучето! Т.е. непартийно обвързаният Боби става изведнаж кандидат на червените кхмери за мястото на Гоце! Бойко, и ти се чудиш защо прокуратурата те спъва и обвиненята й падат пред съда като презряли круши!
49
0
 
2
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
Ясно е,че капакът на гърнето най-после ще отиде там, откъдето излезе.Дядо му е бивш дългогодишен член на Политбюро на ЦК на БКП. Баща му и майка му са известни юристи. Велчев е започнал ралбота като преподавател в ЮФ на СУ София, сетне е повикан по лична покана на Гоше в президентството като юридически съветник. От 2007 г. по лична препоръка на президента е избран за гл.прокурор на РБ без нито един стаж като прокурор. Т.е., служебната му кариера е от студентската скамейка асистент преподавател - юр.с ъветник гл.прокурор! Не съм сигурен,че Б.Велчев е блестящ юрист. Че е верен последовател на идеите на дядо си и че държи на червеното си потекло, съм повече от сигурен. Умен, разсъдлив, умее да си играе играта, не обича да говори, но така натопи Бойко Б. чрез закъсняване на анализите на записаните разговори, че той доста време ще има да си бърше потта . Защото анализите в БАН показаха,че е бъркано по 6 начини в прихванатите разговори , но кел файда,след като те излязоха след почти месец, когато общестевното мнение вече беше обработено от Янето и известни със слугинаж медии и журналисти. Мисля, че в тази патаклама гл.прокурор игра в ущърб на премиера. Само че не тръгна с рогата с/у него, а с "мекия брус" : Не знам, ще видим, анализите ще се забавят поне 10 дни и т.н. Е, Бойко го отнесе.Защото можеше да се направят паралелни анализи в ТУ и БАН или в ТУ и лабораторията на бившето ИРЕ. В резултат ГЕРБ загуби 12% от доверието в него.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борис Велчев вместо да дава съвети, да направи Прокуратурата реално да работи, защото прокурорите се явяват като адвокати на престъпници, убийци, изнасилвачи, мафиоти и т.н., вместо да защитават пострадалите от престъпленията граждани. Основната дейност на прокурорите е, да намерят някой формален повод за да прекратят или спрат следствените дела, а когато това не става съсипват доказателства и повдигат обвинения по членове, за които предварително се знае, че обвинението няма да издържи в съда.
47
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Аз пък искам, *** опулен, ти да бъдеш първият подсъдим на бъдещият спецсъд, който ще наказва враговете на народът... и тоя съд да те осъди на разстрел !!! *** с по 30-50, че и повече извършени и доказани престъпления са на свобода, за да продължават да грабят и убиват, и ти отвратителен ***, трябва да отговаряш за това !!!
46
0
 
4
 
! Отговори
аво преди 13 години
Хе-хееееее, тоя знае ли кой ден сме днес, ... знае ли на коя планета живее???Хайде слагайте му ризата с дългите ръкави.
45
0
 
3
 
! Отговори
БГ работник преди 13 години
Аз предлагам да се отложи за ...2212г.
44
0
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 13 години
Поредната изцепка на клоуна, носещ гръмкото име главен прокурор! Освен "бутиков съд", преди това чухме от същата персона, че почтеността може да бъде и "старомодна"! Тоя Велчев бил голям шегаджия, бе! Само дето подобни шегаджии ни е...т майката вече 20 години! Потърпевш - българският народ!
43
0
 
2
 
! Отговори
позор и смях преди 13 години
Типично по нашенски се хвалеше този съд, включително и от особата на главния прокурор, но още преди да отворят шампанското, се оказаха в следната мила наша ситуация, която може да се изрази с изречението-въпрос: "Кой ми *** в гащите?" Ами, господин Велчев, това беше първото нещо, за което вие и орангутаните от герб трябваше да помислите! Но все пак това не ме изненадва, като се има предвид вашата очевидна некомпетентност като прокурор! Това не ви е университета, нали? Друго е живият живот!
42
0
 
2
 
! Отговори
889957082 преди 13 години
какви ще са тия бутикови дела г-н Велчев? то сега няма пари бюджета източват го с различни командировки и други начини облагодетелстват се за сметка на данакоплатците хем имат големи заплати без много много да се напрягат а сега и бутиков съд..........какво да кажем ние които сме без никакъв месечен доход ???кой ще ни защити ???
41
0
 
5
 
! Отговори
до наско преди 13 години
Колко да ни струва ? Много . Долу горе колкото ще вземе на ръка
40
0
 
10
 
! Отговори
Nasko преди 13 години
Лазарчо Груев??А Вие, колко ни струвате Лазарчо, гледайки едно дело по 15г, докато не оправдаете Виновните?:)))Ех че таралежи:)))Май, голяма част от Прокуратура и Съд сте едно ООД........
39
1
 
14
 
! Отговори
не съм учуден преди 13 години
Велчев с Румбата първо вземете да изтрезнеете!!! След това вземи се избръсни предай си малко човешки вид То че не си красив не си ама уж си главен прокурор един вид си лице на институцията Така де лика прилика сте си, с прокуратурата пияна, със замъглен поглед и явно нечистоплътна . Знаеш ли май така е по добре ?Я си я карай както знаеш.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не трябва дасе отлага много дела с корупциата ще се прекратят по давност пример Софийски имоти и др Това е ход на Първанов
37
0
 
10
 
! Отговори
"ЖИВКОВ преди 13 години
Ха ха хаааа,крушата не пада по далече от коренааа ха ха....
36
0
 
14
 
! Отговори
Шери бренди преди 13 години
Защо всички мразят червените?? Ей,заради такива техни лидери и държавни фактори!
35
0
 
21
 
! Отговори
Банско преди 13 години
Този за 5 год един не вкара в затвора и разпъва чадър над всички червени крадци.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе откога прокурорите са експерти по бюджет и финанси. Хайде всеки да си гледа областта. Велче вкарай в затвора поне 1 престъпник недей да смяташ с елката.
33
0
 
11
 
! Отговори
ILINDEN преди 13 години
NE , VEL4EV ... SEGA I ZAVINAGI TRIABVA DA SE SPRE KOMUNISTI4ESKIAT SUD NAZNA4EN OT OKTOPODA GOCE...
32
0
 
20
 
! Отговори
222 преди 13 години
Този некадърник и нахалник,няма ли да си ходи!!!
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо пък да не могат да бъдат гледани? Тия съдии са за това - да работят. Ако си работник в някой завод или цех никой не те пита можеш ли да направиш днес 1000 бройки от еди-какво-си. Това са по 100 дела на съдя, колко работни дни има годината? Да ги кажем 200 без уикенда и празници. Значи по едно дело на два дни, нали така? Е нека им е зле в такъв случай... пък и не са ниско платени. Взимат 14-та заплата. Айде и да поработят малко.