Върнаха делото "Гранити" в прокуратурата

Мотивът е допуснати сериозни нарушения, ограничаващи правото на защита
8 мар 2011 09:22,
13
Върнаха делото "Гранити" в прокуратурата
Снимка: Булфото

Делото за отвличането и убийството на шефа на “Гранити” Стоян Стоянов беше върнато в прокуратурата. Това решение взе Бургаския окръжен съд под председателството на съдия Събчо Събев.

Мотивът на магистратите за прекратяването на делото и връщането му в прокуратурата е, че в досъдебното производство са допуснати сериозни нарушения, които ограничават правото за защита на подсъдимите.

Сред нередностите съдът изтъква, че в обвинителния акт не е посочено конкретно мястото, на което е извършено престъплението. Поради тази причина е нужно да се изготви топографска карта, на която да се локализира точно убийството на 36-годишния бизнесмен.

Според бургаските магистрати в обвинението не е уточнено как точно са били разпределени ролите на поръчителя, извършителя и човека, който е спомогнал за извършване на престъплението.

Освен това обвинителният акт е базиран предимно на преразказ на свидетели и няма яснота за начина, по който е била отвлечена и убита жертвата, сочат от защитата.

Като допълнителен мотив за прекратяване на делото се посочва, че обвинението срещу Станислав Михайлов, сочен за поръчител на убийството, не е формулирано по законния начин.

Обвиняемият, който е обявен за общоевропейско издирване, е упълномощил двама адвокати от Варна да го представляват. Михайлов е бивш шеф на Агенцията за държавни вземания.

Другият обвиняем по делото Стоян Петров също не се намира в страната, но все още не е обявен за общодържавно издирване.

Още по темата

Петров, върху чиито показания като анонимен свидетел се базира обвинението за убийството на Стоян Стоянов, е с висяща присъда от варненския съд за две убийства. След като мярката му е променена в “домашен арест”, той изчезва.

В съдебната зала адвокатите на обвиняемите Галин Костов, Стоян Колев и Нено Атанасов представиха различни мотиви за отлагане на делото.

Според съда исканията на защитата са основателни, тъй като става въпрос за нарушаване правата на обвиняемите.

Адвокатите на защитата посочиха, че интерес от физическото премахване на Стоянов са имали неговите съдружници в “Гранити”. Бизнесменът е бил собственик на имот, който е бил в съседство с друг апетитен терен.

Стоян Стоянов първоначално е искал да закупи земята, но впоследствие се отказал. Според прокуратурата поръчителите на убийството са се опитали да принудят шефа на “Гранити” да купи въпросния терен.

Обвинението твърди, че Стоян Колев и Нено Атанасов са отвлекли бизнесмена по поръчка на Станислав Михайлов и Галин Костов.
Стоянов бил убит в куршум в главата в местността Паниците. Смята се, че физическият убиец е Манол Хаджиев – Индианеца. Той бил “очистен” малко след това, тъй като настоявал да получи колкото може по-скоро парите от мократа поръчка.

Предполага се, че има и втори извършител, който все още се издирва.

Вече е ясна и сумата, която близките на убития Стоян Стоянов ще поискат за смъртта му. Родителите на бизнесмена, които отглеждат сина му от първия брак, са внесли иск за 1 млн. лева. Приятелката му Мария, която е майка на 2-годишната му дъщеричка, ще поиска 600 хил. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: делото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
plashtash i biagash, tova e mafia darjava v darjavata s neinite struktyri i podrazdelenia dalboko okopana i oblechena vav vlast.ot slyjitelia do prezidenta.
10
0
 
0
 
! Отговори
? преди 13 години
???
9
0
 
6
 
! Отговори
Джони преди 13 години
Бая нагласена работа май; основният свидетел - убиец с две висящи дела; който избягал и се покрил; две години вече всички лежат и още няма нормално обвинение... защо ли почва да намирисва на скалъпена работа тоя случай.Имаше една дълга статия, че тея момчета са измъкнали апетитен имот на търг от варненски приятел на ББ и на бившата министърка на правосъдието; а те в резултат им отговорили със полицейска акция в най-корумпираната област Бургас...
8
0
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Съд, прокуратура, полиция v BG е пълна пародия или добре организирана престъпност тип синджир марка а отгоре на всичко са и на народна софра!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
ddt преди 13 години
Toia Galin Kostov imashe kantora na G.M. Dimitrov v sgradata na Euroins !!!! Nikoi da ne zastrahova pri tiah , 100 % ne plashtane na obezshtetenia @!!!!!
6
0
 
10
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Как стана така,че пуснаха физическия убиец на свобода!!! Сега не може да бъде намерен!!!Как е възможно физическия убиец да е свидетел по делото? Как е възможно въоще това дело?
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно "Герб" е причината да се засили дейността на българската съдебна система,спрямо дела,които предишни правителства се правиха,че не съществуват!
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на българският съд, въпреки непрестанните пречки от мутро-олигарсите от ГЕРБ, които ясячески се опитват да прикрият убийците. Браво БГ съд, мачкай герберастките тикви.
3
1
 
5
 
! Отговори
цезар преди 13 години
абе защо тези съдии пречат на адвокатите. оставете ги да работят че имат да наваксват.вижте марковски вижте рени цанова доковска .кога ще ги стигат.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A KAKVA SUMA SA POISKALI MAGISTRATITE NE E VIDNO V STATIATA
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
IAVNO IM PRECHAT DA PUSNAT BANDITITE