Фидосова: Отлагане на спецсъда няма да има

Той стартира през август, пари за него имало
Обновена: 14 мар 2011 12:42 | 14 мар 2011 12:25,
93
Фидосова: Отлагане на спецсъда няма да има
Искра Фидосова твърди, че съдът е готово да работи. Снимка: БТА

Отлагане на старта на спецсъда няма да има и той ще стартира август месец, заяви   председателят на правната комисия към парламента Искра Фидосова.

Тя добави, че е обсъждана възможността в специалния съд да влязат само делата срещу организирани престъпни групи, но които са извършили тежки престъпления.

По думите й става въпрос за около 400 дела годишно. Според Фидосова на първа инстанция в спецсъда ще са нужни между 18 и 20 съдии, а на втора – около 15. Броят на прокурорите обаче бил недостатъчен.

„Идеята е тези състави да са повече и да гледат максимално бързо делата при непрекъсваемост, за да може в рамките на месец – месец и половина те да приключват с решение”, каза Фидосова.

Оборудването на всяка зала в сградата, предвидена за спецсъда на улица "Черковна", ще струва около 17 хил. лв., сочат разчетите.

Още по темата

Фидосова беше категорична, че има финанси за специализирания съд. Според нея издръжката на съда няма да струва 50-100 млн. лева на година.

Тя участва в среща заедно с главния прокурор и с министрите на правосъдието и на финансите в Министерския съвет при премиера.

В края на миналия месец висши магистрати, сред които и главният прокурор Борис Велчев, заявиха, че работата на спецсъда трябва да се отложи за началото на 2012 година, а през това време новата институция да бъде напълно материално осигурена.

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев се обединиха около тезата, че при сегашния вид на НПК спецсъдът няма да може да отговори на очакванията за бързо и ефективно правораздаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: спецсъдИскра Фидосова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
cecko преди 13 години
ami tazie e gotova za v sada
89
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 13 години
Като заработи този специализиран, или инак казано - извънреден съд, може би ще дойде времето и на ***, както и на някои по-първи люде от управляващата партия както за минали прегрешения, така и за настоящата контрабанда през границата на милата ни татковина...Мечти-и-и!...
88
0
 
8
 
! Отговори
УХА преди 13 години
Да ви кажа честно, тя май Фидосова ще е от първите клиенти на този съд за ОНЕЗИ 150,000лв. За тези знем а колко ли са другите?
87
1
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
Ти остави другото, ами то Бойко каза по новините, че не можел и да *** даже от бачкане, много работен...ама като ***, а не *** щеше да е замязал на свинята Фидосова, урода от Банкя....
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2 1 Отговори 85добавен от: partizanina преди 21 минути АЗ СЪМ ПЪРВИЯ КЛИЕНТ НА СПЕЦ-СЪДАААА...ЗАЩОТО СЪМ МАФИОТ И ПРЕСТЪПНИК-МИЛИАРДЕРПрезидентът Първанов най-добре от всички виждаше, че тройната коалиция си отива и полагаше голямо старание да намали негативните последици за БСП. Той осъзнаваше каква е силата на съдебната власт, при което и да е правителство, ето защо се постара да направи необходимите промени. По негово внушение, двата най-важни съдебни органа Върховния административен съд и Висшия съдебен съвет бяха реконструирани по формулата 8:5:3, което му позволи, неговите хора в тях да имат болшинство. И сега е ясно, че в същност той все още ги ръководи....ЕХХХ ПРИЗНАХ СИ ...
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лупи в кой затвор си та да гласувам за теб
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който цица без мярка народни пари, става като тая ***.
83
1
 
3
 
! Отговори
жужи преди 13 години
Набутаите червените олигарси в затвора
82
6
 
4
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
АЗ СЪМ ПЪРВИЯ КЛИЕНТ НА СПЕЦ-СЪДАААА...ЗАЩОТО СЪМ МАФИОТ И ПРЕСТЪПНИК-МИЛИАРДЕР...ЕХХХ ПРИЗНАХ СИ НАЙ-ПОСЛЕ
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първа клиентка - Фидосова !
80
0
 
10
 
! Отговори
az sum преди 13 години
до 78хей,неграмотнико,научи се да пишеш правилно на български език! Такива като теб са в герб-елементарни,необразовани,фалшиви,нарцистични,неефективни,непотребни,но със самочувствие
79
1
 
13
 
! Отговори
az sum преди 13 години
ГЕРБ и всички гравитиращи около тях са най-големите *** EVER! За какво е всичко това,за да си разчистват пътя от неудобни хора.
78
0
 
10
 
! Отговори
8 преди 13 години
хора четете днешната статия на министъра на здравеопазването " тои не знаел кои управлява здравеопазването" а ние сигурно знаем. Пълен провал в системата на здравеопазването само не се разболявайте защото нищо добро не ви чака.Иначе да "живее" ГЕРБ Статията е в в-к Труд
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, Фидоске, трябва да се открие час по-скоро. Първите му клиенти ще бъдете ви от ГЕРБ и цялото ви правителство.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гъци - гъци? - Грух!
75
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук червените са притеснени дават много миноси не така другари щеви ши.т
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фидосова пак е запълнила цялата снимка... А за "спец"съда - 15 съдии, 400 дела - т.е. по 26-27 дела на човек на година. С по 5 заседания (средно) на дело - 135 работни дни за изслушване на свидетели, адвокати, прокуратура. Годината има около 300 работни дни, т.е. остават 165 дни в които съдиите да мислят по делата и да чакат експертизи, да се подготвят, да се консултират, когато е нужно... Да не забравяме, че им се полагат и по минимум 20 работни дни отпуска... Май не стигат съдиите.
73
10
 
3
 
! Отговори
спец преди 13 години
Спец съд трябва да има...щом същинския съд не може да се справи с криминогенната обстановка в страната.Корупция до шия,и като дойде до шията нема начин.Нека да вкарат 10-20 съдии в затвора и да видети как до 1 ще се посерат вгащите,задтях стои институция ,която ги брани,накратко чадър.Надвам се този чадър да го няма вече...и да ги понамокри и понакваси малко ...урагана !
72
0
 
5
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 13 години
Отлагане на старта на спецсъда няма да има и той ще стартира Август,а през Септември ще започне да ни съди цялото правителство, заяви председателят на правната комисия към парламента Искра Фидосова.
71
0
 
16
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Отново милиони отиват на вятъра,за подържане на една ненужна и паразитна държавна машина,пълнена с некадърни и продажни съдиии и прокурори-100 милиона-а за здравеопазване и образование-няма-пълни простотий....ГЕЙберски!!!