Съвестен министър бях, рече в съда Божидар Нанев

Започна делото за милионната сделка "Тамифлу"
Обновена: 23 мар 2011 15:09 | 23 мар 2011 10:18,
29
Съвестен министър бях, рече в съда Божидар Нанев
Божидар Нанев. Снимка: Булфото

"Винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията като министър", това каза пред журналисти бившият здравен министър д-р Божидар Нанев преди заседанието на Софийския градски съд по делото срещу него.

Още по темата
Нанев е обвинен за сключени неизгодни сделки като длъжностно лице. Според обвинението той и Димитринка Николова, бивш началник на дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ съзнателно са сключили неизгодни сделки с "Рош България" за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу".

От това е произлязла вреда за министерството в размер на 2 454 319,20 лева.

Божидар Нанев заяви още, че не очаква нищо тревожно от процеса.

„За мен е ясно, че няма извършено престъпление”, посочи бившият здравен министър.

„Аз съм направил това, което позволява законът. Точно с тези мои действия съм убеден, че са спасени стотици човешки животи и е помогнато на много хора – да бъде опазено здравето им”, подчерта той.

Попитан дали се чувства жертва на рейтинга на премиера, Нанев отговори, че няма място за чувства.

Съдът днес даде ход на делото, което ще се гледа по съкратеното съдебно следствие. Така няколко свидетели няма да бъдат разпитвани в съдебната зала, а ще бъдат четени показанията им от досъдебното производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Той е един обикновен лекар. Ако не беше зет на проф.Темелков, щеше да си бъде в някоя провициална болница, напълно неизвестен за никого. Защото няма качествата да бъде известен - да кажем, за добро.
27
0
 
1
 
! Отговори
ves6666 преди 13 години
pak sadiat porednia bushon ,vinagi se namirat takiva sharani da nalapat vadicata bez da se ysetiat tova e taktikata na oktopoda v balgaria.
26
0
 
1
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 13 години
TOI I KOMANDIRA E SAVESTEN PO KOMANDA NA SERJ
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За министри трябва да се слагат хора, които са успели в живота и без министерски пост - един вид са се доказали, че могат и сами, а не разчитат на постове, за да си оправят живота.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Денкоф е най-съвестен
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да са живи и здрави всички *** от ГЕРБ
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НСИ фалшифицира данни за заетостта Статистиката манипулира числа, за да скрие загубата на близо 500 000 работни места при ГЕРБ НСИ фалшифицира данните за броя на заетите хора в България. НСИ си е позволил да подменя числа дори в данни от 2005 г., като умишлено намалява броя на заетите по това време, за да стопи разликата между края на 2010 г. и края на 2005 г. Очевидно е, че се променят числата и процентите по време на управлението на Тройната коалиция и при управлението на ГЕРБ. Още по-скандално е, че се фалшифицират числа, които веднъж са подадени към Евростат. Така например за края на 2005 г. таблицата на Евростат показва 3,42 милиона заети лица в България. Но според НСИ броят им е бил 2,98 млн. Има обаче стара статистика на института, която се припокрива с числата от Евростат. Същото разминаване се вижда и при данните за второто тримесечие на 2009 г. Според НСИ заетите в България лица са били 3,3 млн., а според данните на Евростат - 3,87 млн. души. Данните се изменят в официалните документи на НСИ, с които работи правителството и на базата на които обяснява политиката си. Това е брутална манипулация и откровена лъжа, която е направена с една-единствена цел - да се прикрие тоталния срив на българската икономика при управлението на ГЕРБ, коментира Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на икономиката. По думите му реално през последната година са загубени над 500 000 работни места, но НСИ отчита "едва" 276 хиляди. Куюмджиев зададе и въпроса, ако тези данни на НСИ са манипулирани, можем ли да вярваме изобщо на националната статистика. Цифрите веднъж са публикувани в един вариант, а след това са променени. При това всички корекции са нанесени в първите три месеца на тази година. Всички те са в посока "надолу". Изменят се и числа от 2005 до 2009 г., чието обработване би трябвало да е приключило много отдавна. Това означава, че няма как от статистиката да се оправдаят с "нова методика" или "сезонно изглаждане". Разминаването с подаваните към Евростат числа е непростимо, коментира още Куюмджиев. Според него ставаме свидетели на опит на управляващите от ГЕРБ да скрият състоянието на икономиката ни и да оправдаят загубата на работни места. Грубата лъжа на правителството, че безработицата се дължи на икономическата криза, също лъсва при сравнение на официалната статистика за целия ЕС. От данните на Евростат ясно се вижда, че в страните-членки броят на заетите лица намалява с по-малко от 5 процента между 2009 и 2010 г. Общият индекс за 27-те дори показва покачване с 0,01 пункта в края на миналата година. За същия перид заетостта у нас се е сринала с цели 13,46%, което е в пъти повече от средните нива за съюза. Това говори само едно: докато в повечето страни от ЕС рецесията свършва, то в България кризата се задълбочава.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ako Божидар Нанев беше внесъл друга ваксина, а не Тамифлу, в началото на тази година пак трябваше да внасяме, защото тази ваксина е трайна и се използваше през януари.
20
5
 
4
 
! Отговори
мафия преди 13 години
съвестен..но и си прибрал процентче от сделката........
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е тотално скалъпено обвинение. Докато достигне за подпис един такъв договор, минава през поне 3-4 други директори, зам. министър (поне един) и тогава стига до министъра. Освен това и директора на такава дирекция е човекът, който подписва договора на равно с министъра, а не го иницийра, за да я обвиняват и нея. Има си дирекции, които се занимават с лекарствата и проучват пазара, има си дирекция, която се занимава с обществените поръчки, има си медицински дейности и т.н. никой не ги гледа тях
18
4
 
4
 
! Отговори
Баровец с Х6 преди 13 години
Браво Боби!!!Един негов човек ми е съсед добре си живее спря и да работи и само коли сменя.Докато има балъци ще има и тарикати!Бойко президент!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Божидар Нанев ще бъде абсолютно невинен!До сега някой да е осъден?Няма правосъдие в България!
16
5
 
3
 
! Отговори
от пандиза преди 13 години
Така е, Божидарчо, всички ние сме невинни девственици!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смятам, че точно този министър не би трябвало да бъде съден. Мафията, наречена Световна здравна организация създаде свинския грип и произтичащите с това последствия, включително купуването на антивирусни ваксини и пълненене на джобовете на определени фармацевтични предприятия.Настина представете си тоя министър да беше казал: Не, няма да купувам ваксини и да беше пламнала епидемия от "смъртоносния" свински грип. Тогава никой не знаеше. Копелетата от Световната здравна организация направих това.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
12Неразбирай а смятай.Ти ако си министър и ти дойдат 2,5 милиона от държавата кво ще направиш?
13
2
 
14
 
! Отговори
бг преди 13 години
Никой тогава не знаеше какъв ще е този свински грип. Ако наистина се бе оказал много смъртоносен, този Нанев щеше да е герой, а сега ще го осъдите. Истинските престъпници повече от 20 години даже не са и подсъдими. Ужас...
12
2
 
9
 
! Отговори
nue преди 13 години
не разбирам, тамифлу е създадено и се произвежда от Рош, в какво го обвиняват? от кой друг да го закупи?
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А сделката за милиони, сключена от Милен Велчев,нея в архива ли ще я бутнат.
10
2
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Е човека е казал, чее съвестен, защо не е оправдан още... самодано не го смъмрят или недай си боже да го прицаят... варварщина...
9
1
 
9
 
! Отговори
In4o преди 13 години
Със съвест или без съвест, трябва някой да опере пешкира!!!!!!!