Условна присъда за Христо Ковачки

Той бе признат за виновен за укриване на над 16 млн. лв. данъци
Обновена: 14 апр 2011 16:36 | 14 апр 2011 16:10,
383
Условна присъда за Христо Ковачки
Христо Ковачки. Снимка: Булфото

3-годишна условна присъда получи бизнесменът Христо Ковачки по обвинение за укриване на над 16 милиона лева данъци.

Софийският градски съд го призна за виновен и определи условната присъда, която е с 5 години изпитателен срок.

Освен това енергийният бос трябва да плати и глоба от 20 000 лева, а 1/10 от имуществото му ще бъде конфискувана. Той ще трябва да плати и 42 586 лева разноски по делото.

Той обаче надали ще се чуди от къде да намери парите, защото съдът промени мярката му за неотклонение на "подписка". През 2008 г. съдът освободи Ковачки от ареста срещу гаранция от 200 000 лева, сега той ще си получи обратно сумата.

Прокурорът по делото Маргарита Немска коментира след заседанието, че принципно е доволна от присъдата, защото съдът е признал Ковачки за виновен. При пледоариите тя поиска ефективна присъда в средния размер, т.е. около 5 години затвор.

Още по темата

"Имаме 15-дневен срок, ще преценим дали да изготвим протест“, каза Маргарита Немска и подчерта, че това е една от първите присъди по този текст от Наказателния кодекс.

Според обвинението16-те милиона са източени чрез фиктивни сделки с машини през четири фирми, собственост на бизнесмена, като с това неправомерно е получен данъчен кредит. Купувано е оборудване, което компаниите препродавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС. Сделките са извършвани в периода от 2005 до 2008 г. 

След като чу присъдата си Христо Ковачки заяви, че тя е едно недоразумение и е очаквал да бъде оневинен.

Адвокатът му Ина Лулчева също коментира, че не разбира осъдителната присъда.

"Самото обвинение, че една сделка е фиктивна, т.е. стоката не е доставена, беше опровергано от доказателствата, които прокуратурата не оспори“, коментира адвокат Лулчева.

Според защитата, прокуратурата не е отговорила на въпроса от къде са машините, за които се твърди, че са обект на фиктивни сделки. А в свое описание Комисията "Кушлев" дори ги е оценила в свой опис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
0
 
4
 
! Отговори
и все пак оптимист преди 13 години
И после как да искаме ние младите хора да останем тук....,но аз все още ''страдам'' от някаква нереална надежда,че може да променим нещо...избрала съм юридическо образование,но като гледам какво се случва непрекъснато....все повече губя вяра....
359
0
 
7
 
! Отговори
Възмутен гражданин преди 13 години
Юристите от всички парламентарни групи още от началото на прехода са обединени в мощно лоби, което не допуска намеса в частното БГ правосъдие ЕАД. А пословичните с мързела си депутати не полагат никакви усилия да помагат на съпартийците си от МС в борбата срещу престъпността и корупцията в съдебната система. Последен пример : заради далвери с ОПС-имоти трима съдии от ВАС бяха наказани с отнемане за 2,5 години на част от заплатата им и ги оставиха да съдийстват!! ОПС-имотите им останаха...
358
1
 
9
 
! Отговори
ботур'ът преди 13 години
На Гоце,президентчето,човекът е тоя мишмурок мамин той...!Я какъв се е разтопил в усмивки и розови мисли,хич му и не пука на милионите окрадени кинти от държавата,като е от обора на Червената Партия...за по-тъпичките:БСП,БКП,РЗС,ДПС,и всички други сателити и обслужващ персонал - тотал! Та нали същите тия червени съдии са избрани от същия тоя убавец - президента ни,Гоце,та как ли да го осъдят момчето на татко...?!Вие луди ли сте,само да си ги помислите тия работи,бе...?! Но защо търпим това...?
357
0
 
10
 
! Отговори
бибитката преди 13 години
Краде ви БКП...ама вече по-фино,по-рафинирано,че да не ви боли отзад,като ви се сменят интимните партньори с партийни книжки всичките!А всичко друго - е лъжа и измама за балъците в тая държава.А те са 98% от населението й.И обслужват именно тия 2% топ-мафиоти,които в своята наглост и алчност дотолкова са си повервали,че са велики,че не се съобразяват с никакви закони и порядки.Като богоизбрани се държат ,а и явно има защо...?!Я им вижте кинтите и имотите и ще разберете?!А байно на село - гърч!
356
2
 
1
 
! Отговори
az_vasko преди 13 години
glasuvaite otnovo za gerb za tiq prestapnici dokato gerb sa na vlast 6te is4iistqt imenata na vsi4ki za da moje kato doide drug na vlast da ne moje za edno i sa6to prestaplenie da gi sadqt dva pyti sega si is4istvat tehnite hora tiq prestapnici
355
0
 
7
 
! Отговори
нина преди 13 години
ако дължа 900лв данъци за 2009, които не успявам да платя, въпреки предупрежденията.... на колко ли могат да ме осъдят ? :)
354
0
 
2
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
#365, Иванчо, как си с математиката, баце?Я пак си помисли колко е напред? Даже нямаш неизвестно в уравнението, което си задал! :)
353
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази държава освен хаос и разруха, следващите 100 години нищо друго не я очаква.
352
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Аз повече данъци НЯМА да ПЛАЩАМ !!!!!
351
0
 
20
 
! Отговори
Иван преди 13 години
На мен за дребно хулиганство - 2500лв. глоба.А на тоя *** за 16млн - 60 хилки, като на всичкото отгоре щели да му върнат 200-те, които им дал като гаранция.*** МАЙКАТА! Излиза 140000 напред. А тоя Е престъпник и ТРЯБВА да гние!
350
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 13 години
Замислете се,вие ако имате толкова пари в държава като нашата ще позволите ли да ви заключат?
349
0
 
10
 
! Отговори
AZ преди 13 години
Leleleeeee,nz kakvo da napi6a!!!!! Nqmam dumi v kakva pymiq jiveeme
348
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съдът доказа себе си за пореден път.Че е червен,знаят и децата,ама такива долни работи,като делото на Ковачки - ей това е вече върхът на ***. Няма отърваване от Комунизма,това е положението...! Краде си човекът...и хич му и не пука.А народа - да кюта,че да има байно какво да крадне...! Разстрел за такива,с тоги и маниери,а не заплати и привилегии! Ама в Комунистически устроената ни държавица няма как да се случи това чудо,дето се практикува в Китай,Иран,КНДР. Браво на Гоце,президента!
347
0
 
21
 
! Отговори
Алото преди 13 години
И аз искам условна присъда срещу едни 15 милиона! За една кокошка обаче няма прошка! Пикая аз на тая държава!
346
0
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Българската съдебна система за пореден път показа,че е безпристрастна,строга и справедлива!
345
0
 
20
 
! Отговори
Вижте снимката преди 13 години
Вижте го тоз на снимката добре - назначен червен лапач, кой знае защо му викат бизнесмен. Те ви откраднаха парите за пенсии, здравеопазване. Хора като него са откраднали от всяко българско дете. Редно е да му помогмен да иде в пъкъла........... бг съдът и той е за там
344
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
PREZ DALECHNATA 1996 OTKRADNAHME 5 STEKA CIGARI I EDIN KILOGRAM KAFE ,NA DRUGIA DEN NI HVANAHA I GI VARNAHME SEGA ISKAT DA MI DADAT OT 2 DO 8 GODINI ZATVOR ZA TOVA DEIANIE . IMA LI PRAVDA A
343
8
 
12
 
! Отговори
ринго преди 13 години
Хахахахахаха...*** държавата смотана знаех си че ще направят фарс гербовците гледайте и по другите дела дето Цецо се пъчеше с големи постижения какъв та...к ще бъде.Още веднъж хахахаха за смешните гербаджии дето ги избрахме да вкарат измамниците и бандитите по затворите .
342
0
 
20
 
! Отговори
PPP преди 13 години
Може да е средновековно, ама за да се оправим ни трябват само крумовите или китайските закони и въвеждане на смъртната присъда! А за по добър ефект да се направи пред парламента сцена с гелотина, бесилка, стена за разстрел и дънер за рязане на крайници. Само тогава ще се отървем напълно от *** и всякаква *** крадлива и мамеща ни. *** на първия месец ще са повече от половината без езици заради лъжи и без ръце заради кражби. А на третия заради рецидив ще са на бесилото. Депутатите също
341
3
 
11
 
! Отговори
PPP преди 13 години
Мислите ли, че не купил отдавна половината министри и депутати и Цветанов и Борисов а??? Нали ЦЦ и ББ и комисията Кушлев щяха отдавна да со го изяли ако не си плаща редовно... Как се правят така за 15год.над 150млн.лв? Хора, става дума за над 16 млн. лева... Ако беше някой друг с 3-4 хиляди лева да укрива данъци веднага щяха да го осъдят на ефективна за 2-3 години затвор... Уесли Снайпс сега лежи майче беше 2 години в затвора заради 1,5 млн долара укрити данъци. Преди 3-4 м,есеца го вкараха...