На съда в Страсбург му писна от съда в BG

Страната ни има година да се справи с бавното съдопроизводство
Обновена: 10 май 2011 20:04 | 10 май 2011 20:00,
229
На съда в Страсбург му писна от съда в BG
Снимка: Булфото

И европейският съд в Страсбург се изнерви от бавното съдопроизводство у нас, затова даде ултиматум на България да реши проблема до една година.

Европейският съд за правата на човека гледа на последна инстанция жалби срещу националното съдопроизводство в страните членки на ЕС и още няколко други държави. Магистратите обявиха решение, взето с единодушие от седемчленен състав, че България трябва да промени така националното законодателство, че жертвите да получават по-бързо и по-ефективно правосъдие.

Конкретен повод за решението са делата „Димитров и Хаманов срещу България” и ”Фингер срещу България”, гледани от Страсбургския съд.

„България получи срок, в който да въведе стабилен правен механизъм, разрешаващ трудностите със системния проблем на правосъдната й система – липсата на ефективни правни обезщетения при прекомерно дълги процедури по граждански, административни и наказателни дела”, съобщи пресслужбата на съда.

Искането трябва да бъде изпълнено в рамките на годината след излизането на окончателните решения по двете дела. Според регламента България или ищците ще могат в тримесечен срок да обжалват днешното решение, след което 5-членен състав ще реши дали въпросът да се гледа от Голямата камара на съда, която взема окончателното решение.

Стоян Димитров, обвинен за кражба, е чакал 9 години и 8 месеца окончателна присъда, въпреки че европейските магистрати намират, че делото му е било елементарно.

Николай Хаманов – банков мениджър, бил лишен от възможността да упражнява професията си в продължение на 5 години и 3 месеца, тъй като срещу него били повдигнати сериозни обвинения за незаконни операции, които са ощетили банката, в която работел.

Мария Фингер, българка, живееща в Германия, пък чакала 9 години и 10 месеца по дело за делба на имот.

Според съда в трите случая е нарушено правото на честен процес в разумно време, както и правото на ефективно обезщетение, които трябва да бъдат осигурени от държавата по силата на Хартата на човешките права, която България е подписала.

В решението на съда се казва, че забавянето по тези дела не се дължи само на пропуски на съдии, прокурори и на следователи. Отговорност трябва да се търси и за неспособността на държавата да предостави достатъчно ресурси, за да бъдат разгледани делата по ефективен начин, както и да организира правосъдната система по начин, че тя да отговаря на изискванията.

Само по имотното дело вината се прехвърля на съдиите, които не назначили експертиза за спорния имат и не могли да съберат доказателства по спора.

Страсбургският съд съобщава, че се обърнал към правителството с въпрос дали има системен проблем с темповете за разглеждане на делата у нас още през февруари 2010 г., но отговорът на София не се коментира в решението.

В момента в съда очакват разглеждане на първа инстанция още 700 жалби за бавен процес срещу България – 200 по наказателни дела и 500 по граждански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
0
 
! Отговори
uhoyqhheq преди 12 години
xRWj5u , [url=hmdfdhwofkoo/]hmdfdhwofkoo[/url], [link=ehozgdtuercd/]ehozgdtuercd[/link], nurjebahipcw/
189
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
с неохота трябва да призная че съм съгласен с тия толерасти от съда в страстбург, в 99% от случаите криминалната *** трябва да се отстрелва до няколко дена, много са малко заплетените казуси и по-добре да се разстрелят няколко невинни, отколкото да се изплъзне и един престъпник.
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради "справедливата правосъдна система"хората ще започнат да прибягват до саморазправа.Не може някой да ти прегази детето и да му дадат една година условно.Отиваш и му махаш главата!
187
0
 
8
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Г-н Велчев и съдия Груев защитават подчинените си. Вижте резултат от тази тяхна защита: Съдия А. Йорданова не стига че "уреди" Ковачки с 3 години условно за скриване на данъци в размер 40 пъти по-висок от този за престъпление в малък размер, не стига че си плю в лицето с тази меко казано странна присъда, а е взела да отговаря троснато пред в-к Труд: Не е моя работа да уточнявам или опровергавам информация в медиите. А на кого е работа?! На и.д. на СГС В.Цанова? Та тя каза,че само Йорданова може да обясни своите доводи за тази присъда! А наша работа ли е да ви плащаме заплатите за такива много леки, недай си боже умишлено занижени присъди? И коя е тази съдийка, с какво самочувствие и с какво високомерие, която се държи толкова нагло? Ние хора ли сме или дъждовни червеи! Тази да вземе да се върне при мама и тати и да си намери първите 7 години от загубеното възпитание!
186
0
 
8
 
! Отговори
Коментиращ преди 12 години
Колеги, как ще коментирате фактите от следната статия в Труд, озаглавена Извънсъдебно тържище: Съдът в Монтана даде 2 г. условно на шофьор, карал с *** газ, без книжка, убил човек и избягал. Магистратите сключиха споразумение с подсъдимия и приключиха за час делото, вместо то да се точи с месеци. Подсъдимият се призна за виновен и се прибра доволен в къщи. Прокурорът се разтовари от работа. А съдът затвори очи за категоричната повеля на НК споразумението да не противоречи на закона и морала. Значи, шофьорът без книжка убива човек и накрая с взаимната помощ на прокурор и съдия, същият този шофьор минава с 2 г. условно? На толкова ли съдебната система оценява човешкия живот? И тези магистрати заслужават ли да продължат да бъдат такива?
185
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Как да разбираме: прокурорите нямат вина за отказването на свидетелите от показанията си, съдиите нямат вина за странните присъди ,които издават. СГС и САС не са съдилища за властимащите и недосегаемите (!!!), ВСС не е виновен,че не уволни тримата хитреци от ВАС с ОПС-имотите и ги остави на работа. Те пък не са виновин, че се жалват затова, че са пгладени с перце. Съдия Ал.Йорданова не е виновна, че осъди условно на 2 години Ковачки за скриване на 16 млн данъци, гл.прокурор не е виновен, че подчинените му прокурори губят тотално битката със съдийките от Първа съдебна система, Л.Груев не е виновен, че съдиите му правят каквото си искат и издават каквито си искат присъди. Ами да вземем да я махаме тогава тази съдебна с-*** , в която никой за нищо не е виновен, ама в правосъдието цари хаос и безнаказаност. Ама магистратите си имат независимост и несменяемост !? А хората си казаха мнението - само 18,7% вярват на съдиите. Няма ли най-после да има оставки?
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко се оказа прав за българския съд :)
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
xaxa taka bokluci cc
182
0
 
6
 
! Отговори
поля преди 12 години
имаме си съдии,но къде са,имаме си прокурори,но къде са,имаме си Бойчо-но къде е ? и защо ли-нима този Страсбург не знае че Темида си е с вързани очи и не вижда,а ние я виним!Предлагам по левче-есемесче,нали така свикнахме да решаваме проблемите на държавата,та да заведем мома Темида на очна операция-очакваме оферти от благонадежни мафиотски докторчета,а маже и руски професорчета,та дано помогнем!Очаквайте банкови сметки-може и по стотинка от пенсионер и бедняк,защото за кокошка няма прошка!Дари
181
0
 
2
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Ох, Българийо,Българийо!!!
180
0
 
13
 
! Отговори
мими преди 12 години
е след такъв шамар...вече не знам как съда ще се прави на ощипана госпожица...
179
0
 
6
 
! Отговори
пз преди 12 години
Пазарджик. За вестник Знаме водещо заглавие е Зам.-шефката на Районния съд шофирала с над 3 промила. По неофициална информация зам.-председателката на Районния съд Майа Попова е имала в кръвта си концентрация над 3 промила алкохол след катастрофата. Това показало медицинското изследване при взетата рутинна кръвна проба на 28 април. Тогава, в ранните часове на деня, съдия Попова катастрофира в областния град. Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано в Софийската градска прокуратура. Пред изданието говорителката на прокуратурата е заявила, че се разследва неизвестен магистрат, като се очаква до две седмици прокуратурата да излезе с акт по случая
178
0
 
5
 
! Отговори
До 182 преди 12 години
dude, проблемът винаги е бил в налагания двоен стандарт и залаганите удобни пробойни още на етап законопроект. А това не става с бълваното качество от ширпотребата. Отдавна отминахме "грешките на растежа" и от години комфортно се плацикаме в етапа, характерен с растеж на грешките.Но не забравяй факта, че само броят на адвокатите в Ню Йорк надхвърля този на всичките в 127 милионна Япония!
177
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашето съдопроизводство е толкова бавно, че... никакво го няма.
176
2
 
5
 
! Отговори
а ве, преди 12 години
USA - IMIGGRANT & GULETO, ДА ПИШАТ НА БЪЛГАРСКИ ЩОМ СЕ ИЗЯВЯВАТ ПО БГ ВЕСТНИЦИТЕ. НАИСТИНА Е ГАДНО ДА ЧЕТЕШ БГ НА ЛАТИНИЦА. ОСВЕН ТОВА, ВСИЧКИ СМЕ ИМИГРАНТИ, НЕМА ДА ВИ МИСЛИМЕ ЗА НОО ВЕЛИКИ...
175
3
 
5
 
! Отговори
USA - IMIGGRANT преди 12 години
ABE VIJTE SI TAKA NARE4ENITE V U Z -ove..... KOLKO FAKULTETA BALVAT JURUSTI - STANAHA POVE4E OT BAKALIITE, NIKADE PO SVETA GO NEMA TOVA. OT TAM SE ZAPO4VA VSI4KO, I TOVA STAVA ABSOLJUTNO NEKONTROLIRUEMO... MUTRI STAVAT ADVOKATI, A POSLE I PROKURORI, SLEDOVATELI. KAKVO ISKATE POSLE...
174
0
 
3
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Ако не греша, депутатите от ДСБ също гласуваха ЗА тези поправки към НПК заедно с депутатите от ГЕРБ и АТАКА, на които по - късно им беше наложено вето от Гоце ... В случая трябва да благодарим на ГЕРБ , АТАКА и ДСБ !
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"жертвите да получават по-бързо и по-ефективно правосъдие." - ето това е ситуацията, не престъпниците, а жертвите са потърпевши!!! Браво Днес.бг, както никога казахте и нещо вярно......Просто сте велики. За вас е важно да има нещо написано, пък такива "незначителни подробности" че жертвите ги съдят. ........
172
1
 
8
 
! Отговори
GULETO преди 12 години
AZ VI KAZVAM , DOKATO NE SE MAXNE GOCETO, LAZAR4O I DA IMAREFORMI V TAQ SISTEMA NQMA KAK DA SE OPRAVI SISTEMATA 905% OT NA6ITE SADII I PROKOROR4ETA SA MAFIOTI. NE SA KOROMPIRANI , TE SA NAPRAVO MAFIQ.KATO ZNAM SAMO QMBOLSKIQ KAKVO PRAVI PREDSTAVQM SI NAGORE KVO STAVA.MLADI XORA KOITO SA 4ESTNI,KOITO IMAT JELANIE ZA RABOTA TRQBVA DA SE SLOJAT NA TEXNITE MESTA.SRIVANE DO OSNOVI NA STARITE KADRI.INA4E......
171
1
 
3
 
! Отговори
НЛО преди 12 години
ЩЕ ИМА И ДЕЛО ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СРС ОТ МВР И ДАНС ОПТИЧЕСКИ И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЛАЗЕР КАКТО И ЗА ЗЛОУПОТРЕБА ОТ СИСТЕМА СВОЙ-ЧУЖД НФРАЧЕРВЕНА РЕШЕТКА ЕКРАН И ПРОСЛЕДЯВАЩ ЛАЗЕР ЗА НАЗЕМНА ТЕХНИКА И ЖИВА СИЛА СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ВМИ БОЛНИЦА С МЕДИЦИНСКИ ОПТИЧЕСКИ ЛАЗЕР.ИМА ДУМАТА ПРЕЗИДЕНСТВО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И НАРОДНО СЪБРАНИЕ-ОТ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИЙ ПОЛУЧИИХ МЪЛАЛИВ ОТГОВОР.В ИНСТИТУЦИЯ НА ЕС РАЗПОЛАГАТ И СЪС СНИМКОВМАТЕРИАЛА ИИМА И ДРУГИ НЕУСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА ОТ ГОДИНИ.НИЩО ЛИЧНО.