Патоанатоми на протест. Никой не им плаща

МВР, правосъдие и здравеопазване си прехвърлят топката
Обновена: 16 май 2011 11:37 | 16 май 2011 11:36,
35
Патоанатоми на протест. Никой не им плаща
Снимка: Архив Булфото

Съдебните лекари във Варна спират работа от понеделник заради неизплатени възнаграждения от средата на миналата година.

В своеобразния протест са готови да се включат и експертите от Стара Загора, Добрич, Плевен, Пловдив, Шумен и Габрово.
 
Въпреки че вътрешният министър обясни, че има решение на проблема и е въпрос на време то да влезе в сила, лекарите няма да посещават местопроизшествия, да правят експертизи и да приемат починали в моргите.
 
Тримата ресорни министри – на вътрешните работи, на правосъдието и на здравеопазването – увериха, че се прави всичко възможно да бъдат изплатени заплатите им. Съдебните лекари обаче искат по-ясни ангажименти, защото в променения закон за лечебните заведения не е разпоредено кой ще изплаща възнагражденията им тази година.

Според промените разходите на лечебните заведения за съдебномедицински експертизи и транспорт се плащат от съдебната власт (чл. 99а от Закона за лечебните заведения).

Още по темата

От МВР се възползваха от това и спряха да изплащат хонорарите от по 5 лв. на час за експертите. Висшият съдебен съвет пък все още не е определил условията и реда за изплащане на възнагражденията, които покриват само експертизите и аутопсиите.

След началото на бойкота от страна на медиците Здравната комисия в парламента реши да заседава извънредно в понеделник. Решение на стария проблем ще търсят съдебни лекари от страната и националният омбудсман Константин Пенчев, съобщи пред БНТ председателят на комисията Десислава Атанасова.

Според нея до дни ще бъде отменен член 99а от Закона за лечебните заведения, с който разходите за експертизите се поемат само от съдебната власт. Отмяната на текста обаче няма да уреди заплащането на хонорарите на експертите, а само разходите по консумативите за експертизите.

В края на април омбудсманът изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, за да поиска решение и финансиране за дейността на експертите. Конкретен план обаче не е представян или обсъждан до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
popi преди 12 години
stranen i moje bi efektiven na4in za borba s *** katastrofite v bg.
33
0
 
2
 
! Отговори
kapka преди 12 години
nema tarsene, nema pari - vanka.
32
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Не съм специалист, но от обща култура знам, че патоанатомите са едни от най-важните здравни специалисти! Почти всички други лекари опират до тях в един или друг момент! И за сведение на някои от пишещите тук, тяхната основна дейност съвсем не е правенето на аутопсии...
31
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 17То нали знаеш една приказка: "Като опре ножа до кокала ..."Една депутатка я нахапа домашно куче жестоко, и веднага се събраха да измислят закон в Народното Събрание!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ровещите в кофите за *** са събирателен образ на всички, които не са на държавна ясла.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
положението на патоанатомите е като събирателен образ на съдебната система и здравеопазването
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно безумие!Пълно безхаберие на ГЕРБ!
27
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Да излязат, размахвайки части от трупища.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То пък сега като има едно разследване и едно здравеопазване - направо да се побъркаш от кеф! :( Ами и те ще я карат както я карат останалите - или емиграция или на битака да продават китайски ***.
25
2
 
10
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Те щото много патолози останах-50-60 за цяла България.А без тях няма разследване, няма и здравеопазване.Но откъде толкова акъл в мутренска глава, та да го знае.що не пита някой джурналист бат бойко-какво работят патоанатомите-ако въобще е чувал тая дума.
24
0
 
10
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Еми гейбаджийски работи...Бъркотия и батак до шия.Все си мислят, че някого ще излъжат да им работи без да му платят.Мутренска им работа.Какво свястно нещо е свършено от мутри и разбойници?Не знам само кой ще им оправя батациите и поразиите след тях?
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бяха само патоанатомите хората, на които държавата е "забравила" да плати, за да й излязат сметките... как не им омръзна да крадат без мярка?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21Малка поправка, ще Емигрират някъде. А в *** ще Имигрират ***.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И те ще имигрират !
20
2
 
14
 
! Отговори
MEWERE преди 12 години
Милиционерите пак си мислят, че образовани хора с професии могат да бъдат ползвани като роби, докато те правят далаверки!! Айде сега господата милиционери да си правят сами експертиците и после да се оплакват, че съдЪ бил лош и не им приемал "хилядите страници доказателства"
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната бъркотия сътворена от ГЕРБ! Ето това е скритият дефицит, който Дянков крие като не плаща:)
18
1
 
7
 
! Отговори
кенеф преди 12 години
С бобец, зеле и боза, *** яките *** !
17
0
 
8
 
! Отговори
! преди 12 години
Защо на някой отгоре трябва да му пука какво става тук, долу? Нима, ако се разболеят и ще останат без най- добрата лекарска помощ в най- добрата възможна болница? Нима трябва да мислят, че храната ни ***, при положении, че тяхната храна е от най- доброто качество? Нима трябва да мислят, че ще останат без пари при положении, че и нищо да не правят или дори ако откровенно вредят на страната си, пак ще си получат дебелите заплати и ще ходят по световните курорти? Защо да ни мислят?!
16
2
 
7
 
! Отговори
MD преди 12 години
Нерде Ямбол, нерде Стамбул, нерде патоанатомия, нерде съдебна медицина.... Аман от некомпетентни журналисти!!!!!!!!
15
0
 
30
 
! Отговори
Чукундур преди 12 години
По логиката на Б.Б.:Патоанатомите до сега не са излекували никого! За това - никакви пари за тях!