Велчев иска военни прокурори да разследват полицаи

Полицейското насилие расте, откакто с него се занимават цивилни обвинители
Обновена: 1 юни 2011 14:29 | 1 юни 2011 14:23,
44
Велчев иска военни прокурори да разследват полицаи
Борис Велчев. Снимка: Булфото

Случаите на полицейско насилие са се увеличили, откакто ги разследват цивилни прокурори, а не военни. Това свое наблюдение сподели пред журналисти главният прокурор Борис Велчев. В тази връзка той ще поиска да се върне старата практика служителите на МВР да бъдат разследвани от военни прокурори и следователно да бъдат съдени от военен съд.

Главният прокурор изнесе данни, според които през 2010 г. са заведени 238 дела срещу полицаи. От тях 72 дела са за случаи на насилие над граждани.

„Полицейското насилие, даже само по статистически данни, е реален проблем“, заяви Велчев и обясни, че тези случаи са били по-малко, когато с тях са се занимавали военни обвинители, но уточни, че в ръководството на прокуратурата не са на едно мнение по въпроса.

„Когато се измени подследствеността и вече наблюдаващите прокурори по тези дела са прокурори от съответните граждански прокуратури, които работят с колегите от МВР по други дела, това като че ли създаде проблем“, коментира Велчев.

Той ще постави пред Народното събрание въпроса да се върне старата практика и делата за полицейско насилие да поемат военни обвинители.

До есента вероятно ще бъде създаден специален сектор във Върховната касационна прокуратура, който да следи непрекъснато практиката на тези дела.

Обвинител №1 коментира и предстоящите наесен президентски и местни избори.

„Няма да успеем да се опазим от опити да бъдем въвлечени в предизборна кампания“, е мнението на Борис Велчев. Той очаква с наближаването на датата на вота да се увеличават опитите за използване на прокуратурата, като се внасят всякакви сигнали срещу политически опоненти от всички политически сили.

Още по темата

За това и главният прокурор е препоръчал на колегите си „да не се дава никаква особена гласност на обстоятелството, че са започнали проверки или дела, за да не правим медийния шум допълнителен фактор с наше участие“.

Друга разпоредба е тези прокурорски проверки да бъдат приоритетни, за да приключват в максимално кратки срокове.

За това дали ще иска депутатски имунитети, или забрана на партия „Атака“ заради сблъсъците пред софийската джамия, Велчев коментира, че решенията в такива случаи не бива да се взимат емоционално или само заради обществения натиск.

Главният прокурор днес изнесе данни за работата на прокуратурата през изминалата година. Той отчете ръст на заведените дела за престъпления, свързани с измами със средства от еврофондовете, пране на пари, данъчни престъпления и трафик на наркотици.

Над 50 000 души са получили осъдителни присъди през 2010 г., като под 4% от делата са приключили с оправдателни присъди.

За измами с евросредства например са осъдени 242-ма души. Велчев отбеляза този факт като напредък на фона на това, че през 2007 г. не е имало нито един осъден.

Близо 4 пъти повече са осъдените по дела за данъчни престъпления – от 343-ма души през 2007 г. на 1266 през миналата година.

За участие в организирани престъпни групи през 2010 г. са осъдени 248 души, а през 2007 г. те са били 78. Присъдите за трафик на наркотици са скочили от 1463 през 2007 на 2100 през 2010 г.

Според Борис Велчев не е вярно твърдението, че знаковите дела се провалят. По думите му те са по-сложни, най-малкото защото обвинителите работят под голям обществен и медиен натиск. Иначе Велчев изтъкна, че не може всички дела да завършват с осъдителни присъди. В една правова държава не може да няма оправдателни присъди, е мнението на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
357mag преди 12 години
От както военните прокурори не разследват полицаи нещо са го закъсали за рушвети ми се струва и затова им е мерак пак да се занимават с МВР.Велчев да каже колко му плащат за това предложение,щото както всички знаем всеки обвинен в нещо(пък бил той и полицай) е склонен да даде когато му поискат рушвет за да се отърве и сега цивилната прокуратура е по-облагодетелствана от военната.То в БГ военни не останаха-или са на мисия зад граница,или са в майчинство.Виж с ченгетата въпроса е друг-около 60 000
42
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 12 години
Ами г-н Велчев замислете се на какво се дължи тенденцията "за зачестили случай на полицейско насилие,след като ги разследват обикновени прокурори".Та нали всички са все пак прокурори- било то "обикновени" или военни.Търсете проблема другаде,а пък че военните магистрати останаха без работа.то това е факт.ама се чудя защо изобщо се поддържа тяхното съществуване.и то с толкова много ресурси..магистратът трябва да си е магистрат- бил той "обикновен" или военен..иначе ще говорим за двойни стандарти
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината никога няма да я разберем, защото Прокуратура стана звено за бърза реагиране към МВР за тормоз на неудобни хора!Велчев каза, че няма да разследва ББ, защото нямало сериозен сигнал срещу него и т.н. общи приказки за измъкване!Така че пожарникарската мутра ще си разиграва коня, както си пожелае!
40
0
 
3
 
! Отговори
искаме истината! преди 12 години
И ИСТИНАТА ЗА МИНАЛОТО НА БОЙКО БОРИСОВ.ЗАЩОТО АКО НА ЕДНО ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ МЕСТА В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ Е ЧОВЕК С КРИМИНАЛНО МИНАЛО,НАТРУПАЛ МИЛИОНИ ОТ ТЪРГОВИЯ С ДРОГА, РЕКЕТ,НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ,ПРАНЕ НА ПАРИ И ПР. И ТОВА СЕ ВЪРТИ В МЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО, ВКЛЮЧИТЕЛНО АВТОРИТЕТНИ СВЕТОВНИ МЕДИИ,ПОСЛАНИЧЕСКИ ГРАМИ, СРС-та,РАЗОБЛИЧАВАЩИ ГО В КОРУПЦИЯ И КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ СЕГА И ПРОКУРАТУРАТА МЪЛЧИ- ЩО ЗА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА СМЕ ТОГАВА.ТОВА МЪЛЧАНИЕ ОТ ВСИЧКИ НИ ОПОЗОРЯВА ЗА МНОГО ВРЕМЕ НАПРЕД
39
1
 
0
 
! Отговори
тттттттттттттт преди 12 години
нали девоенизацията на МВР беше едно от необходимите условия за членство в ЕС
38
1
 
2
 
! Отговори
прокурор преди 12 години
защо най-големите скандали в съда стават с бивши военни прокурори, сега работещи в гражданския съд ? справка- ПЕНГЕЗОВ.
37
0
 
3
 
! Отговори
vel4o преди 12 години
предложи и отпадане на депутатския имунитет. Нека отпадне и имунитета на магистратите. и без това се съдим в Страсбург
36
0
 
3
 
! Отговори
vel4o преди 12 години
Велчев ами стегни си прокурорите, има закон да го спазват. Може ли и прегрешилите прокурори, съдии и политици да се изправят пред военен съд ?
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С една дума - това би било дискриминация спрямо полицаят.Чисто и просто, трябва другите "обикновени" прокурори да си вършат работата.Ама.... как да стане това.То май само роботи-прокурори и съдии биха оправи съда.
34
1
 
6
 
! Отговори
ТЪРСИМ ИМ РАБОТА преди 12 години
ЧИСТО И ПРОСТО ВОЕННИТЕ ПРОКУРОРИ НЯМАТ РАБОТА,И УСЛУЖЛИВО ИМ ТЪРСИМ ПАЗАР НА ТРУДА.ВЕЛЧЕЕЕЕЕВ, ВЕЛЧЕЕЕВ,ТО НЯМА СЪД, НЯМА ПРОКУРОРИ. ВСИЧКО Е ФАРС. НЯМАМ ДУМИ.
33
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
поне тук си прав господине...на времето имаха респект от военните прокурори...а сега тая цивилизация така е завладяла всичко живо че ....и очакваме ред..да бе
32
1
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
a vas koi da vi razsledva izmennici na rodinata.na klona i vajeto.
31
3
 
1
 
! Отговори
нло преди 12 години
ОСОБЕНО ОТ ДАНС-МВР-ДОТИ И ДОЙЗА ЗЛОУПОТРЕБИ СЪС СРС ОТ ГОДИНИ И ТО СЪС ЗНАНИЕТО НО ТРИ ПРАВИТЕЛСТВА И ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ.ИМА И НЕУСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА КАКТО И СНИМКОВ И ВИДЕО МАТЕРИАЛ ТАКА И ЗАБРАНЕН СЕРУМ ПРИ ПТП И ОПЕРАЦИЯ.НИЩО ЛИЧНО ПРОСТО СМЕ ИНФОРМИРАЛИ ПОСОЛСТВА И ЕС.АЗ ЗНАМ ЧЕ ТЕ ЗНАЯТ КОЙ СЪМ И СИ ТРАЯТ.ИМАТ ДУМАТА ПРЕЗИДЕНСТВО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И НАРОДНО СЪБРАНИЕ.ДОСТА СИГНАЛИ ИМА В ИСПЕКТОРАТА НА МВР ОТ ГОДИНИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ ОТ СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога му изтича мандата на тоя комунист и приятел на гоце?Нищо не направи до сега!Защитава мутрите!
29
3
 
3
 
! Отговори
radi преди 12 години
za6to ne se zamislqt da li ne se e uveli4ili nasilieto NAD policiqta
28
2
 
3
 
! Отговори
Detektiff преди 12 години
Ima - nyama 5 godini i nyakoi umnik reshava da prehvarli jalbite sreshtu policai na nyakoya ot prokuraturite /voenna ili grajdanska". A tova prehvarlyane ne vodi li do novi shtatove ili prerazpredelyaneto im, neminuemo vodeshti i do znachitelni techove na pari. a i da ne se zabravya, che policiata e devoenizirana. Kak shte podhvarlish tsivilen grajdanin na voenen prokuror. Ili pak tryabva da se vazstanovyavat predishnite zvaniya.A stiga s tezi reformi za smetka na i bez tova danakoplatets.
27
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 12 години
Ето ги парите за 900евро минимална заплата - тия са капка в морето на комунистите които направиха прехода от комунизъм към олигархия и използваха демокрацията за платформа - нищо идва Видов ден Кадафи Младич и другите си отиват Гоце тренира Миговете но до колко ще му помогнат- олигарсите се провалиха в кризата и сега спонсорството е отслабнало
26
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Съгласен съм,в частния сектор е по-добре.Но нали все пак държавата ни издържа докато учим и трябва по някакъв начин да върнем полученото!Но при това положение как да стане,искам да остана в България,но и да допринеса с нещо!
25
0
 
7
 
! Отговори
nedovolen преди 12 години
тоя г-н у.прави прокуротурата да взе да управя мвр-то
24
0
 
7
 
! Отговори
ХЕЙ преди 12 години
ЗАЩО ПРОСТО НЕ СИ ПОДАДЕШ ОСТАВКАТА .