Полицаите невинни за смъртта на Чората

Униформените действали правомерно по време на ареста
Обновена: 9 юни 2011 15:03 | 9 юни 2011 13:24,
188
Полицаите невинни за смъртта на Чората
Снимка: Булфото

Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората), съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдията Пламен Паунов.

В решението си магистратите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Съдиите цитират и заключенията на експертите, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

"Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", мотивират се съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на ърба" в рамките на един час.

Операцията по задържането е продължила около десет минути, а смърт при асфиксия настъпва за около 3-4 минути, пише в решението.

Още по темата

Според съдиите полицаите не са могли да предвидят смъртта на Димитров и в случая липсва непредпазливост или немарливост на действията им.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Подсъдими за смъртта му бяха полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС.

Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: Ангел Димитров-Чората
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** без един ден трудов стаж , подтикващи децата ни към извършване на престъпления , употреба на наркотици, проституция и други гадости трябва да бъдат непрестанно и непрекъснато респектирани ! Родителите на тези *** също , защото само *** може да роди и възпита себеподобно животно ! Само бой тормоз и за награда , че не са им отрязани *** кратуни , да ходят в Белене ,Скравена и ли в урановите мини ! Бах ги в *** !
179
2
 
3
 
! Отговори
x3m преди 12 години
да не би да си мислите, че никъде по света ченгетат не постъпват така?! Не може да сте толкова наивни, или??!! Ставински и той отърва кожата, а уби невинни. Тези поне освиткаха бая ми ти гад...
178
0
 
2
 
! Отговори
ефенди преди 12 години
Ами полицайчето дето уби момиччето в софия то зе 3 години условно или тя беше наркодилър а сигурно от операция "Ученичките"
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега драги подкрепящи милиционерския манталитет запомнете утре може да пречите на шефа на куките и да ви лепнет некоя доживотна като лазар колев или да ви респектират мечката играе ли в комшията ще дойде да играе и у вас като го хванат да го съдят е ко да правим тогава за педофилите закон няма те крадците с какво са по лощи че не знам
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега баща му ще ги осъди в хага а после пак ние ще плащаме на милиционерите масрафа *** милицайките скапани
175
1
 
0
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 12 години
otli4no skalapeno. BRAVO!. mi tozi Angel Dimitrov se e zaduwil to4no po vreme arestuvane zawoto imeno togava upotrbil kokain v golqma doza. neznam vie vqrvate li no az li4no NE.zalko za mladeza.
174
2
 
7
 
! Отговори
До сор преди 12 години
Ясно е ,че си колега на петимата юнаци.Я кажи сега като Чората го няма вече 6 год има ли наркотици в Благоевград и проституиращи момичета или няма.Просто убихте един бандит за да разчистите терена на друг ,който да ви се отчита редовно.После ще "респектирате " и него и т.нататък.Не заблуждавай хората ,че сте го убили за да пазите децата ни от наркотици-не ви пука за децата,иначе нямаше да сте комбина (не всички полицаи) с бандитите
173
1
 
6
 
! Отговори
cop преди 12 години
Патоанатомите отдавна се произнесоха неколкократно по въпроса и разни сълзливи коментари от сорта "Аууу, колко са лоши! *** те са го бутнали на земята, горкото момче!" са напълно излишни. И като ви е толкова мил Чората, що не попитате колко живота на млади момичета и момчета е затрил, долния ***?! Ако вашите деца бяха от тях, друга гайда щяхте да надувате, депесарски мекерета!!!
172
7
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
За мен съдиите от състава на ВКС, оневинили убийците на Чората, от които трима са офицери от БОП, са не по-малки престъпници от тези,кото оневиниха! Защото да имаш под ръка убедителни доказателства, че Чората е бил удрян и ритан дори когато е викал, че се задушава, което е убедително доказателство, че той е бил умишлено умъртвен, и да оправдаеш тези убийци, е направо престъпление. Вече се съгласявам с Шопов от ВСС, който на заседанието на Съвета вчера сподели,че е налице сценарий за сваляне на властта, в който участва и съдийската гилдия.
171
3
 
8
 
! Отговори
caracala преди 12 години
znaci imat pravo da ubivat
170
7
 
7
 
! Отговори
dani преди 12 години
tozi pat sada vze pravilnoto re6enie! takiva kato 4orata ne zaslujavat da jiveqt!
169
5
 
9
 
! Отговори
Георги преди 12 години
едва ли са виновни, не може да се обвиняват полицаите всеки път. полицая трябва да е защитен отзакона, а не всякакви *** да се *** с народа и с властта
168
8
 
7
 
! Отговори
иво преди 12 години
не е ли по добре че *** се е споминал че в тази криза с кво да ги храним по занданите след като то за нас няма да ядем???????????
167
4
 
7
 
! Отговори
Радостин преди 12 години
Не сме равни с полицаите.Техните дела се разглеждат от военен съд ! Те носят винаги по голяма отговорност за грешките си !
166
10
 
5
 
! Отговори
aza преди 12 години
da gi vrushtat tia bokluci v zatvora
165
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е какво очаква една мутра при спец акция на полицията - покана за кафенце с цигарка и сладка раздумка за "бизнеса"? Според мен си е получил каквото трябва, но дозата му е дошла в повечко, та се е споминал без време. На практика каквото повикало - такова се обадило.
164
15
 
10
 
! Отговори
росен преди 12 години
Боже пази ни от невинни полицаи
163
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колко невежи има в този сайт чак не ми се вярва тц тц - утре полицаите, които защитавате днес, като ви пребият до смърт друга песен ще пеете !!!!
162
5
 
9
 
! Отговори
ПОЛИЦЕЙЩИНА преди 12 години
ЗАЩО ЗА ПОЛИЦАИТЕ ИМА ОТДЕЛЕН СЪД?НЕ СМЕ ЛИ ВСИЧКИ РАВНИ.
161
15
 
31
 
! Отговори
ТеМиДа преди 12 години
Оставаше и да си виновни за смъртта на един наркодилър . Този път съда заслужава похвала !!!