Прокурори и съдии пред "прегряване"

30% ръст на СРС-та през 2010 г., службите не им насмогват
Обновена: 29 юни 2011 17:48 | 29 юни 2011 17:48,
32
Прокурори и съдии пред "прегряване"
Снимка: Булфото

С 30% са се увеличили исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) през 2010 г. в сравнение с предходната година. Това каза главният прокурор Борис Велчев при представянето на Годишния доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2010 г., който бе приет от народните представители.

Същевременно около 99% от исканията за използване на СРС-та биват уважени от съда. Според Велчев това е довело до прекомерното натоварване на системата на МВР при обработката на данните.

Oбвинител №1 коментира, че СРС-тата, които се искат, трябва да са в рамките на капацитета на системата.

"Ако искаме повече СРС, отколкото системата може да обработи, очевидно тогава сме обречени да ги получаваме със закъснение", добави Велчев.

Той отново изтъкна необходимостта от анализ на Наказателния кодекс и евентуална декриминализация на по-леките престъпления.

"Прокуратурата е прекалено натоварена. Ако това продължи, системата просто ще спре да функционира", предупреди Велчев.

За опасността от претоварване на системата алармира и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той представи пред депутатите обобщения доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2010 г., който бе приет единодушно със 75 гласа "за".

Още по темата

677 410 са били делата за разглеждане във всички съдилища (без ВКС) през 2010 г., което е с 15,24% повече от предходната година. Приключените дела са 575 473. Наред с увеличаващата се натовареност обаче броят на съдиите се запазва, отчете Груев.

"Има опасност в един момент българските съдии да прегреят заради свръхзаетостта си", алармира шефът на ВКС.

През миналата година има 26% увеличение на решените дела в тримесечен срок. Най-голямото увеличение на броя на делата е в районните съдилища и най-вече в тези към областните центрове.

Освен голямата натовареност, проблем е лошата материална база. В доклада се отчита необходимостта от ускоряване на конкурсните процедури за съдии и е посочена възможността за преразпределение на съдебните райони.

Народното събрание днес прие и Годишния доклад за дейността на ВСС и Инспектората към ВСС за 2010 г.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и някои независими го подкрепиха, а от „Атака“ и „Синята коалиция“ гласуваха „против“ или „въздържали се“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 12 години
30% повече в сравнение с миналата година, а миналата година колко процента бяха-30, 40 ,или 50%...Общо май вече достигаме 100%,Тоест се подслушват всички. А според мен се подслушва само тогава когато правиш мръсно на хората и те ти обръщат гръб и ти вече се съмняваш - аджабала какъв ще ти е утрешния ден......Твърде неясно бъдеще с това правителство. Може може ама....малко се поспрете , не душете бедния народ.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
прегряват от подкупи
28
2
 
5
 
! Отговори
справедлив преди 12 години
"Има опасност в един момент българските съдии да прегреят заради свръхзаетостта си", алармира шефът на ВКС......................................................................Да се използва за охлаждане Красьо Черния или кмета на Приморско.Други искания имате ли? Ако не, почвайте да работите татови мързеливци , че тези дела вас чакат .Аз като не внеса данък навреме имам ли лихва,а ? Кой не му харесва, при мене на тръстиката ще му намерим време бол.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
60 000 куки а като ти потрябват няма ни един.Явно всички слушат.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100 000 000 лв ако се раздадът на пенсионерите с колко ли ще им дигне пенсията
25
1
 
7
 
! Отговори
Дизел преди 12 години
Да се дава по 10 литра/месец антифриз за водно охлаждане
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 11- "адвокат"-всеки, който се отказва от свободата в името на мнима сигурност-НЕ ЗАСЛУЖАВА и двете!
23
3
 
9
 
! Отговори
Галя преди 12 години
Полиция, прокуратура, съдии -- корупцията там е страшна, а тръгнали да подслушват и бабите. Познавах едно момиче-продавачка с приятел офицер в полицията с висше образование.В пристъп на откровение един път тя ми разказа, че живеят много добре -- заплатата му била чисто над 1 000 лева /млад офицер !/, а и като отидел вечер с колеги в заведение собственикът им слагал в джоба по 50-60 пева и те нямало как да откажат... Я сметнете -по 2 заведения посетени вечер и ето ти поне още 2500 лв.без заплата
22
2
 
11
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
Единствените неща, които нарастват в България са : цените, СРС-тата , и консултанските хонорари на Герберите!
21
10
 
5
 
! Отговори
extr3m1st преди 12 години
Мноу сте зле ве!Тука е пълно само с ***! 1.Защо непременно СРС-то, трябва непременно да е обвързано с подслушване?Припомням Ви, че СРС съкращение от "специално разузнавателно средство" , т.е. незадължително е да става дума за микрофон!2.Без СРС-та няма как да стане!Това трябва да Ви е ясно на всички!Ползваме ги не само в БГ - ползват се навсякъде.Те помагат за успешното разкриване на тежки престъпления, особенно що се касае до ОРГАНИЗИРАНАТА престъпност!Просто не бива да се злоупотребява!
20
5
 
11
 
! Отговори
бизнес за 100 милио преди 12 години
Пожарникарят: Не можем без сересета! Това е бизнес за 100 милиона!
19
3
 
16
 
! Отговори
нов апартамент преди 12 години
100 милиона за подслушването, делено на 16000 подслушвания, прави по 6250 кинта на подслушване. Въпрос, колко подслушвания трябва да проведе Цецо Сересето, за да си купи, със заработените пари, нов апартамент?
18
2
 
12
 
! Отговори
демокрация! преди 12 години
Когато политическата полиция на ЕТ герб контролира със сересета обществото, това е диктатура. Когато гражданското общество контролира МВР-то, това е демокрация!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престъпникът престъпник не съди.Това са нашите съдии и прокурори.
16
2
 
15
 
! Отговори
много подозрителна преди 12 години
След като държавата смята, че всички нейни граждани са заподозрени, значи, че самата държава става много подозрителна.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдебната ни система е позор за БългарияНай големите престъпници са именно там
14
1
 
8
 
! Отговори
ДО 11 преди 12 години
...То в БГ ,няма ама бъобще няма ..."ЗЛОУПОТРЕБИ" със СРС ,и на каквото и да било !
13
2
 
17
 
! Отговори
ДО 11 преди 12 години
БРАТЛЕ ,ЗНАЕШ ЛИ КАК МОГАТ ДА ТЕ ИЗРИСУВАТ ПО ...СРС....,ЧАК В ЗАТВОРА ,СЛЕД КАТО ТЕ ОБЕРАТ МАТЕРИАЛНО ,И ЩЕ ИЗЛЕЗЕШ ВИ-НО-ВЕН !А НЯМА И НА КОЙ ДА СЕ ОПЛАЧЕШ ...ПОСЛЕ !
12
0
 
6
 
! Отговори
ЕЕЕЙ, преди 12 години
АЙДЕ СТИГА ДЕ ,ЩЕ СЕ ЗАДРЪСТЯТ ...СРС -ТАТА !ВСЕКИ ИСКАДА ПОДСЛУШВА ВСЕКИ .....?
11
13
 
4
 
! Отговори
адвокат преди 12 години
Аз съм за подслушването!! На мен съвестта ми е чиста и не се страхувам, но да има резултат от това!! Лошо е ,че магистратите поставят на първо място паричките, а след това работата си!!!!